De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen"— Transcript van de presentatie:

1 Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen

2 Inleiding Angststoornissen komen vaak voor bij kinderen met autismespectrumstoornis(ASS). Behandeling: cognitieve gedragstherapie Aantal bedenkingen: - Is deze behandeling even succesvol bij kinderen met ASS als kinderen zonder ASS? - Hoeveel kinderen met ASS hebben precies een angststoornis? - Welk verschil is er tussen de angststoornis bij kinderen met ASS als bij kinderen zonder ASS?

3 Prevalentie van angststoornissen
Angststoornis= angst die het dagelijkse leven negatief beïnvloedt.  Dit komt bij 2 tot 27% van de kinderen voor (Costello) Besluit van het onderzoek (Van Steensel, 2011)  40% van de kinderen die ASS heeft ook een angststoornis.  Specifieke fobie kwam het vaakst voor.  Kinderen met een laag IQ hebben vaker een

4 Diagnostiek Diagnose van angststoornis stellen is zeer moeilijk!
Daarom: *Wat onderscheidt ASS van een angststoornis? -Eerst: ASS-kenmerken onderzoeken a.d.h.v. VISK en de ADI-R. -Dan: aanwezigheid van die kenmerken onderzoeken bij kinderen met angststoornis en bij kinderen uit ‘normale’ populatie. Conclusie: -Kinderen met angststoornissen hebben meer ASS-kenmerken dan kinderen zonder een angststoornis. -Bij kinderen met een angststoornis komen veel sociale problemen voor. -Door sociale ontwikkeling kunnen we ASS en angststoornis onderscheiden. Later: vervolgstudie met drie groepen.

5 Verschil in angststoornis
Verschillen de angststoornissen van kinderen met ASS bij die van kinderen zonder ASS? Onderzoek: - De ernst en de symptomen van de angststoornis onderzoeken. - De kwaliteit van het leven vergelijken. Conclusie: - Kinderen met ASS blijken dezelfde angststoornissen te hebben als kinderen zonder ASS. - De ernst van de angststoornis komt grotendeels overeen. - Enig verschil: specifieke fobie komt vaker voor bij kinderen met ASS.

6 Kosten De kosten die worden gemaakt zijn gemeten met een kostenvragenlijst. Deze moest ingevuld worden door ouders drie maanden voor het onderzoek. Resultaat: - Kinderen met ASS en angststoornis: 1.448 euro per maand - Kinderen zonder ASS met angststoornis: 337 euro per maand - Kinderen uit de ‘normale populatie’: 53 euro per maand

7 Behandeling De meest voorkomende behandeling is de cognitieve gedragstherapie (CGT).  64 tot 72% is na de CGT vrij van hun primaire angststoornis. Wat is een cognitieve gedragstherapie? - 15 therapiesessies - Aspecten die aan bod komen: psycho-educatie, exposure,… Kosten van deze therapie: - 7,683 euro per kind per behandeling.

8 Beperkingen en verbeteringen
Beperkingen in dit onderzoek: Alle kinderen met ASS hadden een comorbide angststoornis. Alle kinderen hadden een IQ groter dan 70 We weten nog niets over de resultaten van CGT op lange termijn. Verbeteringen: Vergelijken van kinderen met ASS en een angststoornis en kinderen met ASS zonder angststoornis. Onderzoeken waarom het ene kind een angststoornis ontwikkelt en het andere kind niet.

9 Conclusie Prevalentie van angststoornissen bij kinderen met ASS is ongeveer 40% Grote prevalentie in vergelijking met kinderen uit ‘normale’ populatie. Type en de ernst van angststoornissen bij kinderen met ASS zijn grotendeels identiek. Angststoornissen bij kinderen met ASS zijn goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Angststoornissen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven.


Download ppt "Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen"

Verwante presentaties


Ads door Google