De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WORK-RELATED VIOLENCE, BULLYING AND SEXUAL HARASSMENT.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WORK-RELATED VIOLENCE, BULLYING AND SEXUAL HARASSMENT."— Transcript van de presentatie:

1 WORK-RELATED VIOLENCE, BULLYING AND SEXUAL HARASSMENT.
Kaisa Kauppinen and Tarita Tuomola

2 INLEIDING In Europa speelt werk een belangrijke rol in het leven van de mens. Ook meer en meer vrouwen beginnen te werken: 79% binnen gezondheidszorg 72% binnen opleiding 61% binnen andere dienstverlening 55% binnen de groothandels 48% binnen de horeca Vrouwen werken liever part-time 5% werkers hebben in de laatste 12 maanden enige vorm van geweld, pesten of intimidatie meegemaakt op het werk.

3 GEWELD OP HET WERK Definitie: Geweld of het dreigen van geweld tegen werkers dat hun gezondheid, veiligheid of welzijn op het werk in gevaar brengt. Geweld op het werk is de laatste jaren gestegen met 2% Doodslag is de meest voorkomende oorzaak van sterven bij vrouwen op de werkvloer in de USA en bij meer dan 25% gebeurt deze doodslag door mensen die ze kennen. (vb. Collega’s) Vrouwen hebben meer kans op geweld op het werk dan mannen. Zorgt voor psychische problemen.

4 BEROEPEN MET EEN GROOT RISICO OP GEWELD.
Beroepen waarbij er contact is met cliënten Beroepen in de gezondheidszorg Beroepen in de opleidingssector Taxi- en buschauffeurs Tankstations Kassiers Security Politie-agenten

5 HOE GEWELD OP HET WERK VERMIJDEN?
2 levels: Proberen te voorkomen of proberen de kans te verkleinen. Ondersteuning voorzien om de psychische gevolgen op een minimum te houden. Werkgevers kunnen een nultolerantie beleid invoeren: Een handleiding maken waar instaat wat wel kan en wat niet. Beveiliging installeren (alarmen, videocamera’s,…) Zorgen dat er een minimum aan cash aanwezig is ‘s nachts en/of bij huisbezoeken.

6 HOE GEWELD OP HET WERK VERMIJDEN?
Werkgevers kunnen een nultolerantie beleid invoeren: De werknemers voorzien van GSM’s, paniek knoppen, enz. Werknemers zeggen dat ze nergens moeten gaan waar ze zich onveilig voelen. Indien er toch geweld is, deze situatie bespreken met de rest van de werknemers.

7 PESTEN OP HET WERK Definitie: Onethisch en onderdrukkend gedrag dat onaanvaardbaar is op de werkvloer. 9% van de werknemers zijn in de laatste 12 maanden een slachtoffer geweest van pesten op het werk. Vrouwen worden meer gepest door vrouwen en mannen meer door mannen. Vrouwen worden in het algemeen meer gepest. Zorgt voor psychische problemen, niet enkel voor de gepesten, maar ook voor observators and bijstaanders.

8 HOE PESTEN OP HET WERK VOORKOMEN?
Ethisch engagement van werknemers en werkgevers om een pestenvrije omgeving te creëren. Vaststellen van de gevolgen en deze ook duidelijk maken aan de werknemers. Aanduiden waar slachtoffers hulp kunnen krijgen.

9 SEKSUELE INTIMIDATIE OP HET WERK
Definitie: Gedrag op basis van geslacht dat een negatieve invloed heeft op de waardigheid van vrouwen en mannen. 2 soorten: Intimidatie verwant aan seks Intimidatie verwant aan geslacht Voorbeelden: Ongewilde seksuele toenadering of verzoeken voor seksueel contact Seksueel commentaar over het lichaam. Verzoeken voor een persoonlijke relatie of voor een activiteit. Enz.

10 SEKSUELE INTIMIDATIE OP HET WERK
Komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Komt ook meer voor bij jongere vrouwen dan bij oudere vrouwen. Vrouwen die een mannenjob uitoefenen hebben ook een grotere kans op seksuele intimidatie. Zorgt voor psychische problemen.

11 HOE SEKSUELE INTIMIDATIE VOORKOMEN?
Duidelijk meedelen dat seksuele intimidatie niet getolereerd wordt. Initiatieven en workshops om het herkennen van seksuele intimidatie te verhogen. Bescherming en ondersteuning voor slachtoffers. Training rond ondersteuning voor slachtoffers. Degene die intimideert op de vingers tikken. Een open en sociale werksfeer creëren.

12 BRONNEN Kaupinnen, K. & Tuomola, T. (2008). Promoting Health For Working Women Bron:(http://www.nupge.ca/news_2008/n08jy08a. htm) Bron:(http://static.ideate.co.za/wp- content/uploads/2010/05/Bullying.jpg) Bron:(http://www.you-can-learn-basic-employee- rights.com/images/sexualharassmentatwork01.jp g)


Download ppt "WORK-RELATED VIOLENCE, BULLYING AND SEXUAL HARASSMENT."

Verwante presentaties


Ads door Google