De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Filosofie na 2000 populariteit en crisis. Populariteit examenvak havo-vwo Filosofie Magazine filosofen als BN-ers Coen Simon Rob Wijnberg Bas Haring (?)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Filosofie na 2000 populariteit en crisis. Populariteit examenvak havo-vwo Filosofie Magazine filosofen als BN-ers Coen Simon Rob Wijnberg Bas Haring (?)"— Transcript van de presentatie:

1 Filosofie na 2000 populariteit en crisis

2 Populariteit examenvak havo-vwo Filosofie Magazine filosofen als BN-ers Coen Simon Rob Wijnberg Bas Haring (?) Stine Jensen Joke Hermsen Maand, nacht van de filosofie de Denker des Vaderlands (René Gude) het Filosofisch Kwintet Michael Sandel’s cursus Justice

3 Ondanks de populariteit lees ik steeds vaker over een crisis in de filosofie De kritiek neemt twee gedaanten aan: 1 ‘analytische’ tegenover ‘continentale’ filosofie 2 ‘academische’ tegenover ‘praktische’ filosofie Crisis

4 Analytische filosofen streven naar heldere argumenten en precisie; maken gebruik van de gereedschappen van de logica; voelen zich meer verwant met de natuurwetenschappen en de wiskunde dan met de menswetenschappen. Continentale filosofen hanteren een literaire stijl, zijn veel minder analytisch, hun werk berust niet op een strikte logica; hun belangstelling gaat uit naar actuele politieke en culturele onderwerpen, de condition humaine, en de zin of betekenis van het leven; ze zijn zich ervan bewust dat er een relatie bestaat tussen hun filosoferen en de historische situatie waarbinnen dat gebeurt.

5 Academische filosofen hebben niet veel te zeggen voor de niet-specialisten in hun takken van filosofie. Klopt, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom geen zinvol werk doen. Filosofie moet praktisch zijn, de mensen moeten er wat aan hebben, zoals de Filosofie van de Levenskunst of het Socratisch gesprek. Niets op tegen, maar het is de vraag of al deze activiteiten nog wel tot de filosofie behoren.


Download ppt "Filosofie na 2000 populariteit en crisis. Populariteit examenvak havo-vwo Filosofie Magazine filosofen als BN-ers Coen Simon Rob Wijnberg Bas Haring (?)"

Verwante presentaties


Ads door Google