De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat geloven de wereldgodsdiensten?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat geloven de wereldgodsdiensten?"— Transcript van de presentatie:

1 Wat geloven de wereldgodsdiensten?
 Bij het vak godsdienst Wat geloven de wereldgodsdiensten? Hoe denken ze over God en leven na de dood?

2 Christendom Christenen geloven dat God de schepper van hemel en aarde is. God helpt de mensen. God zal op een dag een oordeel uitspreken over de mensen. God stuurde Jezus, Zijn Zoon, naar de aarde om te sterven aan het kuirs. Jezus stond op uit de dood. Wie dat gelooft, mag erop rekenen dat hij/zij ook na de dood in de hemel komt. Christenen geloven dat de hemel de echte bestemming van mensen is. In de bijbel wordt de geschiedenis van het volk Israël verteld. Die geschiedenis laat zien hoe God mensen wil helpen.

3 Jodendom Joden geloven dat God de schepper van hemel en aarde is. God heeft de mensen steeds opgeroepen om goed te leven. Denk aan het verhaal van Adam en Eva in het paradijs en het verhaal van Noach. Joden hebben de regel dat je God niet mag afbeelden. God is niet af te beelden. Uit eerbied spreken joden de naam van God niet uit, maar zeggen ze “Heer”. Joden leven volgens de geboden in hun heilige boek de tenach. Daar staan dezelfde boeken in als in het oude testament (het eerste deel) van de bijbel.

4 Islam Moslims geloven in Allah. De naam Allah betekent: de God. Mohammed is de profeet van Allah. Hij heeft van een engel de Koran gekregen. Daar staan letterlijk de woorden van God in. God wil dat de mensen zich aan hem onderwerpen. God heeft in de islam 99 namen. Die laten zien hoe machtig God is. En het wil niet zeggen dat je naast die 99 namen niet meer over God kunt zeggen. Juist heel veel. God is onvoorstelbaar groot. Om in de hemel te komen, moet je je houden aan alle geboden van Allah. In de moskee kom je geen afbeeldingen van God tegen. Dat mag niet.

5 Hindoeïsme Hindoes kennen heel veel goden. De meeste hindoes geloven dat al die goden een geizhct zijn van de oppergod Brahman. Elke hindoe offert voor lang niet alle goden. Hindoes geloven dat ze na hun dood opnieuw geboren worden. Dat heet reïncarnatie. Als de goden vinden dat een hindoe goed genoeg heeft geleefd (in zijn verschillende levens) hoeft hij/zij niet meer opnieuw te worden geboren. Ze zijn dan verlost. Hun ziel gaat terug naar God. Hindoes offeren bloemen, wierook en eten aan de goden. Dat helpt hun verlossing.

6 Boeddhisme Boeddhisten geloven in Boeddha. Veel boeddhisten geloven dat Boeddha op de een of andere manier goddelijk was. Maar er zijn ook boeddhisten die Boeddha zien als een wijze man. Of boeddhisten nu Boeddha zien als God of niet, ze geloven allemaal dat de wijsheid van Boeddha mensen verder helpt. Boeddha was een prins die zich het leed van de mensen erg aantrok. Hij verliet het paleis van zijn vader om een oplossing te vinden voor al het leed. Op een dag besloot hij onder een boom te gaan nadenken. Hij stond niet eerder op dan dat hij een oplossing had bedacht. Boeddha bedacht toen een groot aantal regels die zorgen dat je accepteert dat je mens bent. Alle uitspraken van Boeddha zijn opgeschreven. Zo kunnen mensen vandaag nog van hem leren.

7 Cijferopdracht Wat is het gevolg van de opstanding van Jezus?
Wat doet God volgens het Jodendom voor de mensen? Wat heeft Mohammed voor de islam gedaan? Wat wil iedere hindoe in zijn leven bereiken? Wat wilde Boeddha oplossen?


Download ppt "Wat geloven de wereldgodsdiensten?"

Verwante presentaties


Ads door Google