De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Kortdurende psychologische behandeling

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Kortdurende psychologische behandeling"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Kortdurende psychologische behandeling
Doetie Osinga GZ-psycholoog/eerstelijnspsycholoog Psychologenpraktijk “De eerste lijn”

2 Stelling “Als je naar een psycholoog gaat moet je vooral in je verleden graven”.

3 Graven in je verleden ? Belangrijk om een beeld te krijgen van dat verleden. Speelt een rol in wat je hebt geleerd over jezelf, de mensen en wereld om je heen. Leidt tot cognitieve schema’s, de cognitieve structuur waar binnen mensen functioneren.

4 Een laagje dieper dan de symptomen
Cliënten hebben last van hun symptomen en willen die opgelost zien, zoals hun somberheid, vermoeidheid, de dip waar ze in zitten. Gaat om vinden van een balans in behandelen van symptomen en een laagje dieper te kijken waarom en hoe deze cliënt in een depressie terecht is gekomen

5 Symptomen waar je in de behandeling iets mee kunt.
Verlies van plezier en interesse (activeren). Slaapklachten - slaaphygiëne Gevoelens van waardeloosheid en veel onterechte schuldgevoelens Terugkerende gedachten aan de dood.

6 Problemen in het hier en nu
Krijgen aandacht, kunnen echter ook een goed aanknopingspunt zijn Want : Feit is dat niet persé de omstandigheden of problemen voor een depressie zorgen maar de manier waarop de cliënt er mee omgaat en erover denkt.

7 Cognitieve gedragstherapie G-schema
Gedrag/coping (UCL) actief aanpakken van problemen palliatieve reactie vermijden/afwachten passief reactiepatroon Gevoelens beter leren hanteren Gedachten/denkfouten Selectief waarnemen Zwart-wit denken Gedachten lezen Cognitieve schema’s: Ben ik wel iets waard Ben ik wel geliefd

8 Wat aan te pakken? Kortdurend ( 8 of 12 sessies) dus kiezen :
symptomen coping cognities en schema’s Zal meestal een combinatie zijn, aansluitend bij de thema’s die bij deze cliënt centraal staan.

9 Praktisch Op verwijzing van huisarts In basisverzekering 8 sessies
In sommige extra pakketten 4 sessies extra Voor wie, m.n.: voor cliënten die in staat zijn hun eigen functioneren onder de loep te nemen, tot andere inzichten willen komen

10 We moeten wel een beetje graven, gaan niet onnodig wroeten.
Stelling “Als je naar een psycholoog gaat moet je vooral in je verleden graven”. We moeten wel een beetje graven, gaan niet onnodig wroeten.


Download ppt "Presentatie Kortdurende psychologische behandeling"

Verwante presentaties


Ads door Google