De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Constructief Ontwerpen Les 02

Verwante presentaties


Presentatie over: "Constructief Ontwerpen Les 02"— Transcript van de presentatie:

1 Constructief Ontwerpen Les 02
BOUCOd1t Docent: M.Roos

2 Dragende elementen in beton

3 3 Typen vloeren 1.vloeren op zand 2.vlakke plaatvloeren 3.koker-, bollenplaat-, ribben- en casettevloeren 4.paddestoelvloeren 5.balkenvloeren 2 1 4 5

4 Vuistregels ter plaatse gestorte vloeren

5 Half geprefabriceerde betonvloeren - breedplaatvloer

6 Prefab betonnen vloeren (systeemvloeren)
Typen: 1.rib(cassette)vloeren 2.combinatievloeren 3.kanaalplaatvloeren 4.massievie plaat- en leidingvloeren 3 1 2 4

7 TT-vloeren

8 Vuistregels Prefab betonnen vloeren

9 Betonnen wanden Typologie en toepassingsgebied We onderscheiden 1. Ter plaatse gestorte wanden 2. Geprefabriceerde wanden Bouwmethoden Gietbouw, de draagstructuur wordt ter plaatse gestort Montage- of elementenbouw, waarbij de draagstructuur in het werk wordt gemonteerd.

10 Wandbekistingen

11 3 We onderscheiden: Ter plaatse gestorte wanden Halfgeprefabriceerde holle wanden Geprefabriceerde betonelementenbouw Geprefabriceerde dragende gevels 4 2

12 Vuistregels betonwanden

13 Vuistregels betonkolommen

14 Vuistregels betonnen liggers
Opleggingen vloeren bij ter plaatse gestorte liggers

15 Geprefabriceerde houten vloerconstructies
Triplexpaneelvloeren Uitvoering Triplex op houten regels verlijmd of gespijkerd, de zogenaamde ribpaneelvloeren. H.O.H. ribben 400mm, dikte triplex 16mm Overspanningen tot 5,5 meter mogelijk Ook in toepassing als dakelement Elementen kunnen voorzien worden van isolatie Toepassingen zoldervloer met kapconstructie dakvloer voor laagbouw in de utiliteitsbouw als vloer- of dakelement in de houtskeletbouw

16 Vuistregels dimensionering houten balklagen

17 Handelsafmetingen hout

18 Portalen Portalen Een portaal is in feite een raamwerk. Portalen worden oa. Toegepast bij overkappingsconstructies, kraanconstructies en bovenleidingen van de spoorwegen. Essentieel is dat de staven in het raamwerk vast aan elkaar verbonden zijn, waarbij de verbinding een momentvaste verbinding moet zijn. Als alle verbindingen zuivere scharnieren moeten zijn dan spreken we van een vakwerk. Betonportalen Met geprefabriceerde betonnen kolomen en betonnen liggers kunnen stabiele portalen worden gemaakt die zowel in dwars- als in de langsrichting horizontale krachten kunnen opnemen. Deze stabiliteit wordt ontleend aan een momentvaste verbinding met de fundering. Wil men de portalen nog stijver hebben dan verbind men de kolommen ook momentvast met de liggers. Indien men de liggers scharnierend verbind met de kolommen dan nemen de kolommen door de verticale belasting geen momenten op waardoor deze slanker geconstrueerd kunnen worden.

19 Stabiliteit Het vermogen van de constructie zijn evenwicht te bewaren onder de inwerking van krachten. Als de constructie geen weerstand kan bieden aan horizon inwerkende krachten dan bezit de constructie onvoldoende zijdelingse stabiliteit. Een balk over een overspanning (architraaf) kan een grotere zijdelingse stabiliteit verkrijgen door toepassing van voetverbreding. Iedere constructie heeft maximale afmetingen en verhoudingen. Abnormale verhoudingen leiden tot instabiliteit Instabiliteit kan ook optreden bij belasting door verticale krachten. Een instabiele constructie noemt men labiel.

20 Opnemen windbelasting
Draagconstructies moeten in staat zijn windbelasting op te nemen en deze naar de fundering af te voeren. Daarbij gaat het vooral om de horizontale windbelasting. In principe zijn er twee statische systemen om deze horizontale belasting op te nemen. 1. Ongeschoorde raamwerken (met buigstijve verbindingen) 2. Geschoorde raamwerken (met aparte stabiliteitsvoorzieningen)

21

22 Bij een geschoord raamwerk neemt het raamwerk hoofdzakelijk alle verticale belastingen op en zijn er aparte constructiedelen (zogeheten schorende elementen) die de horizontale belastingen opnemen. Het raamwerk wordt daardoor ontlast en kan lichter of eenvoudiger worden uitgevoerd Windverbanden, in de vorm van schoren of vakwerken, nemen de horizontale belasting op door middel van normaalkrachten. Hierdoor blijven de vervormingen beperkt. Bij voorkeur zijn deze normaalkrachten zoveel mogelijk trekkrachten, omdat bij drukkrachten het fenomeen knik kan optreden.

23

24 Opdracht Casus Sporthal
Groepjes van 3 D. 3x een constructief concept in Beton, Hout en Staal. E. 3x VO dakvloeren en 1e verdiepingsvloer (B, H, S) F. 3x overzicht travee- en stramienlijnen (B, H, S)

25 Casus Sporthal De functionele eisen Het ruimtelijk plan De structuur en de vormgeving Het constructiesysteem De constructieve opbouw Zie het boek: Jellema 7, hoofdstuk 1.4 – 1.4.5


Download ppt "Constructief Ontwerpen Les 02"

Verwante presentaties


Ads door Google