De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de."— Transcript van de presentatie:

1 De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de vraag of de gedane mededeling waar is / wordt. coniunctivus vorming gebruik in hoofdzinnenin bijzinnen zonder ἀ νmet ἀ ν

2 Coniunctivus – vorming Basis: coniunctivusvormen worden gekenmerkt door een lange klinker in de uitgang N.B.: Er staat nooit een augment bij een coniunctivusvorm. Con. Pr. Act. Con. Pr. Med. Con. Aor. Act. Con. Aor. Med. Con. Aor. Pass. λυ ω λυ ῃ ς λυ ῃ λυ ωμεν λυ ητε λυ ωσι(ν) λυ ωμαι λυ ῃ λυ ηται λυ ωμεθα λυ ησθε λυ ωνται λυσ ω λυσ ῃ ς λυσ ῃ λυσ ωμεν λυσ ητε λυσ ωσι(ν) λυσ ωμαι λυσ ῃ λυσ ηται λυσ ωμεθα λυσ ησθε λυσ ωνται λυθ ω λυθ ῃ ς λυθ ῃ λυθ ωμεν λυθ ητε λυθ ωσι(ν)

3 Coniunctivus in hoofdzinnen Aansporing (con. adhortativus) ἰ ωμεν – laten wij gaan Verbod (con. prohibitivus) μη ἰ ητε– ga niet! Twijfel (con. dubitativus) τί πραττωμεν – Wat moeten we doen?

4 Coniunctivus met ἀ ν in de bijzin Coniunctivus futuralis Om een toekomstige handeling aan te geven, in de hoofdzin staat vaak een futurum. ὁ ταν τουτο ποιησ ῃ, δωρον δεξεται wanneer hij dit zal doen, zal hij een geschenk krijgen Coniunctivus generalis Geeft een herhaalde handeling of gebeurtenis aan. ἐ αν τις μεγαλην θυσιαν θυ ῃ, χαιρουσιν ο ἱ θεοι (telkens) wanneer iemand een groot offer offert, zijn de goden blij.

5 Coniunctivus zonder ἀ ν in de bijzin Bijzinnen van doel (met de voegwoorden ἰ να, ὡ ς, ὀ πως (opdat, om te) en μη (opdat niet) ἐ ρχομεθα ἰ να βοηθωμεν wij komen om te helpen Bijzinnen van vrees (na φοβεομαι / δεδοικα ) deze bijzinnen worden ingeleid door μη φοβουμαι μη ο ἱ θεοι τουτο ποιωσιν. Ik vrees dat de goden dit doen.


Download ppt "De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de."

Verwante presentaties


Ads door Google