De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

P 2.2 Water en land in Israël

Verwante presentaties


Presentatie over: "P 2.2 Water en land in Israël"— Transcript van de presentatie:

1 P 2.2 Water en land in Israël
Wat weet je van de regio? Welk conflict speelt er? En waarom? Is er een oplossing?

2 P 2.2 Water en land in Israël
Wat weet je van de regio? Welk conflict speelt er? En waarom? Is er een oplossing?

3 Deze les Een kijkje in de geschiedenis Israël en water
Is er een oplossing? Ik hou het simpel, het is één van ‘s werelds moeilijkste conflicten!!! Objectiviteit is bijna onmogelijk.

4 Geografie

5 Geschiedenis (tot WOII)
Al lange tijd voor de oprichting van de staat Israël (1948) al conflicten met de Arabieren (toen nog niet de Palestijnen). Beide bevolkingsgroepen claimde het gebied op historische en godsdienstige redenen. Eind 1800: 1-op-30 was joods Eind 1800: Opkomst zionisme (zijn voorstander van een eigen nationale staat). 1922: Gebied kwam in Britse handen 1923: Gebied werd opgedeeld in 2 delen; Palestina en Trans-Jordanië. Voor Arabieren pakte dit slecht uit, in eerder afspraken was meer land beloofd.

6 Point of view

7 Geschiedenis (tot WOII)
Al lange tijd voor de oprichting van de staat Israël (1948) al conflicten met de Arabieren (toen nog niet de Palestijnen). Beide bevolkingsgroepen claimde het gebied op historische en godsdienstige redenen. Eind 1800: 1-op-30 was joods Eind 1800: Opkomst zionisme (zijn voorstander van een eigen nationale staat). 1922: Gebied kwam in Britse handen 1923: Gebied werd opgedeeld in 2 delen; Palestina en Trans-Jordanië. Voor Arabieren pakte dit slecht uit, in eerder afspraken was meer land beloofd. Jaren 30: Jodenhaat neemt toe door fascisme. Joden besloten te emigreren naar Palestina en kochten grond van Arabische grootgrondbezitters.

8 Fascisme Aanleiding tot massale migratie na WO2 naar Israël

9 Na WO2 VN besloot het gebied op te splitsen in een Arabische en joodse staat. Dit accepteerden de joden niet en een oorlog brak uit, onder steun van oa de VS. 1948: Nog geen jaar naar de oorlog, werd eenzijdig de onafhankelijkheid van de staat Israël afgekondigd. 1949: De Palestijns en omringende (bevriende) arabische staten waren het hier niet mee eens!  Oorlog. Palestijnen waren de grote verliezers! 1967: 6 daagse oorlog 1973: Jom Kippoeroorlog 1973+ Moderne tijd (regelmatig aanslagen, maar grenzen relatief stabiel, met uitzondering van het scheidingsmuurbeleid).

10

11 Point of view

12 Point of view

13

14 Arm & Rijk Verklaar waarom er enorm verschil is tussen arm en rijk?
Israel (banden met de wereld, exporteconomie), palestijnen (zelfvoorzienende economie). Beschikking tot water. (Voor ontwikkeling heb je altijd water nodig; primaire, secundaire sector en je huishoudens!) Palestijnen geen beschikking tot water door Israel. ZONDER WATER, GEEN LEVEN!!! Dit denken beiden partijen, maar Israel heeft het geld en de belangrijkste gebieden waar water zitten (volgende dia’s).

15 Meer Jordaan  Dode zee Aquifers

16

17

18 P 2.2 Water en land in Israël
Wat weet je van de regio? Welk conflict speelt er? En waarom? Is er een oplossing?

19 Oorzaken conflicten Palestijnen ontzettend gefrustratie over:
Grenzen Water (alles word ze afgenomen) ‘levensgrote gevangenis’  Gaza Israel daarentegen voelt zich continu bedreigt en heeft vanuit historisch oogpunt ‘recht’ op de grond.

20 Oplossingen Fascisme is nog steeds een veel gehoord excuus; “Ohh vanwege de WO2 moeten wij die mensen helpen!! En de palestijnen?”  Beeld is aan het veranderen!! Ook van de kant van de Israëliërs komt er verandering, politiek is het (gedeeltelijk) overeens over een twee-staten-oplossing. Maar dan de welvaart en andere zaken nog; Welke grens hanteren we? Hoe zit het met het waterverdeling? Hoe zit het met aanslagen? Hoe zit het met good governance en politieke stabiliteit? Etc………..

21

22

23


Download ppt "P 2.2 Water en land in Israël"

Verwante presentaties


Ads door Google