De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Palestina in de media Mythe en realiteit.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Palestina in de media Mythe en realiteit."— Transcript van de presentatie:

1 Palestina in de media Mythe en realiteit

2 Kan een foto liegen?

3 KLOPJACHT IN HEBRON Palestijnse meisjes haasten zich weg terwijl Israëlische militairen dekking zoeken voor stenen gooiende Palestijnen nabij een controlepost in de stad Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Het kwam gisteren tot rellen toen het Israëlische leger jacht maakte op een Palestijnse militant die verdacht werd van betrokkenheid bij een bomaanslag op een bus in Tel Aviv, in november vorig jaar. Uiteindelijke werd de man, Mohammed Assi (28), doodgeschoten bij een vuurgevecht in de buurt van Bilin.

4 EEN DAG IN BEZET GEBIED Palestijnse meisjes wandelen voorbij een alledaags beeld. Bezettingstroepen rusten uit nabij hun controlepost in Hebron in bezet gebied. De bevolking verzette zich tegen de jacht op een Palestijnse verzetsstrijder, verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag op een bus in Tel Aviv, vorig jaar. Die aanslag was een vergelding voor de Israëlische aanvallen op Gaza. De man, Mohammed Assi (28), kwam om het leven, zonder dat werd uitgemaakt of hij terecht verdacht werd of niet.

5 http://www. deredactie

6 “Vandaag precies één week geleden lanceerde Israël zijn militaire offensief tegen Gaza met een luchtaanval waarbij de militaire leider van Hamas gedood werd. Het was de laatste uitbarsting in een conflict dat al jaren woedt. Voor de wortels van dat conflict moeten we terug naar de oprichting van de staat Israël. Een overzicht door Inge Vrancken.” 

7 Inge Vrancken: “14 mei 1948: de oprichting van de staat Israël, feest voor de Joden, een thuis waar ze veilig zijn na de holocaust. Met het schip, de Exodus, komen duizenden Joden aan in Israël op zoek naar een nieuw en vooral veilig leven, maar lang duurt het feest niet. Hoe meer Joden er naar voormalig Palestina komen, hoe scherper de spanning wordt met de Arabische bevolking. Er worden oorlogen uitgevochten in 1948 en Honderdduizenden Palestijnen slaan op de vlucht en leven nu reeds meer dan 60 jaar nog altijd in vluchtelingenkampen. Al die tijd zweren ze ooit te zullen terugkeren naar huis.” 

8 "We zullen geen enkele politieke oplossing aanvaarden, geen enkele
"We zullen geen enkele politieke oplossing aanvaarden, geen enkele. We zijn Palestijnen. We zullen blijven strijden en strijden tot we het hele ... elke vierkante meter bevrijden van ons land." Inge Vrancken: “Na de oorlog van 1967 bezet Israël Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Daar worden volop nederzettingen gebouwd in bezet gebied. Het aantal nederzettingen blijft ook nu nog uitbreiden en de kolonies zijn een struikelblok voor elk akkoord.” “We blijven hier en dat zal onder de soevereiniteit van Israël zijn.”

9 "We zullen geen enkele politieke oplossing aanvaarden, geen enkele
"We zullen geen enkele politieke oplossing aanvaarden, geen enkele. We zijn Palestijnen. We zullen blijven strijden en strijden tot we het hele ... elke vierkante meter bevrijden van ons land.” Inge Vrancken: “Na de oorlog van 1967 bezet Israël Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Daar worden volop nederzettingen gebouwd in bezet gebied. Het aantal nederzettingen blijft ook nu nog uitbreiden en de kolonies zijn een struikelblok voor elk akkoord.” “We blijven hier en dat zal onder de soevereiniteit van Israël zijn.”

10 Ingrid Vrancken: “In 1989 en 2000 komen de Palestijnen in opstand tegen de Israëlische bezetting. Tussenin is het even rustig na het afsluiten van de Oslo-vredesakkoorden die de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische minister Perez en Rabin de Nobelprijs voor de Vrede opleveren. De Palestijnen krijgen zelfbestuur maar lang duurt de rust niet. Palestijnse extremisten plegen zelfmoordaanslagen in Israël. In Gaza wordt een broedertwist uitgevochten tussen Fatah, de partij van de intussen overleden Arafat en het extremistische Hamas. Hamas grijpt de macht. Wanneer militanten daar veel raketten afvuren op Israël in 2008, begint het Israëlisch leger de militaire operatie Gegoten Lood. Bombardementen en een grondoorlog kosten het leven aan 13 Israëli's en 1400 Palestijnen.”

11 “Na 21 dagen van lucht- en grondoperaties hebben we ons doel bereikt
“Na 21 dagen van lucht- en grondoperaties hebben we ons doel bereikt. Hamas heeft rake klappen gekregen en is verzwakt” Ingrid Vrancken: “Achter de schermen wordt nu druk onderhandeld om een herhaling van de oorlog vier jaar geleden te voorkomen.”

12 Een mediastrategie voor Palestina?
Objectiviteit – neutraliteit ontmaskeren Niet door tegenargumenten Omkadering – gebruik termen Debat weigeren: tegenstander geen credibiliteit geven

13 De realiteit Geen enkele mediastrategie is opgewassen tegen machtsstructuren Israël/EU/VS

14 Wat is sterkste propagandawapen van Israël?
Militaire macht? Economische macht Bondgenoten Media ‘Holocaust’ Medialeugens

15 PERCEPTIE

16 Eigen media: http://electronicintifada.net/
Strategische samenwerking Internationale samenwerking Jonge Palestijnse leiders Kunst/cultuur


Download ppt "Palestina in de media Mythe en realiteit."

Verwante presentaties


Ads door Google