De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Historische kennis en vaardigheden Kennis – Weten wat de betekenis van een begrip is – Feiten, gebeurtenissen, personen, ontwikkelingen, jaartallen Vaardigheden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Historische kennis en vaardigheden Kennis – Weten wat de betekenis van een begrip is – Feiten, gebeurtenissen, personen, ontwikkelingen, jaartallen Vaardigheden."— Transcript van de presentatie:

1

2 Historische kennis en vaardigheden Kennis – Weten wat de betekenis van een begrip is – Feiten, gebeurtenissen, personen, ontwikkelingen, jaartallen Vaardigheden toepassen – Bron beoordelen (soort bron: primair of secundair) en interpreteren – Bron toepassen (gebruiken) – Onderscheid maken tussen feit en mening – Dateren (bij welke periode past de bron)

3 Bronnen GeschrevenOngeschreven

4 Feit en mening Feit Feyenoord heeft 7 punten uit 3 wedstrijden Mening Dit shirt is het mooiste shirt van Nederland

5 Oorzaak, gevolg en aanleiding Gebeurtenissen 1 en 2 (oorzaken) leiden tot gebeurtenis 3 (gevolg) Gebeurtenis op kortste termijn is de aanleiding (waardoor iets gebeurt, de laatste druppel) Voorbeeld – Oorzaken Wereld Oorlog I: wapenwedloop, nationalisme, imperialisme, bondgenootschappen. Hebben als groot gevolg spanningen in Europa. – Aanleiding voor het uitbarsten van de strijd: moord op Frans Ferdinand in Sarajevo

6 Continuïteit vs discontinuïteit Continuïteit en discontinuïteit  breuk met het verleden of doorlopende lijn – Geleidelijk of schoksgewijs – Verschillende soorten ontwikkelingen  bestuurlijk (politiek), sociaal, economisch en culturele ontwikkelingen (Maatschappijmodel).

7 Standplaatsgebondenheid Standplaatsgebondenheid houdt in dat het denken en handelen van een persoon wordt bepaald door de plaats (land, cultuur, sociale laag, godsdienst) en de tijd (eeuw, gedachten die toen normaal waren) waarin hij leeft Voorbeeld: In de Middeleeuwen was het heel normaal om iemands hand eraf te hakken als hij wat had gestolen. Wij vinden dit nu wel een hele zware straf, je kunt immers toch niet zomaar over iemands lichaam beslissen? Dit is onze standplaatsgebondenheid. In de Middeleeuwen dachten ze hier echter heel anders over: met die hand was er gestolen en zonder hand zou het stelen moeilijk worden. Dit is hun standplaatsgebondenheid. Even een heel ander voorbeeld

8 Standplaatsgebondenheid Wie zijn dit?

9 Historisch overzicht Boek Tijdvakkendossier – Waarom maken we een dossier? Hoe werkt dat?

10 Het tijdvakkendossier Per tijdvak – jaartallen, kenmerken, toetsvraag maken en extra opdrachten maken – Wat zijn Tijdvakken, kenmerken en structuurbegrippen? Je bewaart alles wat je doet in de periode bij het juiste tijdvak en levert het dossier met de opdrachten in. Waarom maken we een dossier? In de les krijg je de tijd om aan het dossier te werken

11 Huiswerk Lezen – blz. 3 t/m 10 – Oriëntatie hfd 1, blz. 16 Maken – opdracht 8, blz. 11


Download ppt "Historische kennis en vaardigheden Kennis – Weten wat de betekenis van een begrip is – Feiten, gebeurtenissen, personen, ontwikkelingen, jaartallen Vaardigheden."

Verwante presentaties


Ads door Google