Download de presentatie
1
Verkleining van voedingsstoffen
Spijsvertering Verkleining van voedingsstoffen
2
Waarom moeten voedingsstoffen verkleind worden?
Sommige voedingsstoffen zijn te groot om opgenomen te worden in het bloed. Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Verteringsproces Vertering van voedingsstoffen: grote voedingsstoffen worden omgezet naar kleinere voedingsstoffen. Kleine voedingsstoffen kunnen doorheen de wand van de dunne darm; Kleine voedingsstoffen worden opgenomen door het bloed = ABSORPTIE.
3
Hoe is de darmwand aangepast?
Binnenwand heeft een heel groot oppervlak: Darmplooien: vertragen het opschuiven van het voedsel; Darmvlokken = vingervormige uitstulpingen op darmplooien; Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Verteringsproces Binnenwand is heel dun: één cellaag dik. Sterk vertakt netwerk van haarvaten: darmhaarvaten. Betere absorptie
4
Hoe verloopt het verteringsproces?
Vertering: verkleinen van voedingsstoffen. Enzymen in de spijsverteringssappen versnellen de vertering. Nut verkleining voedingsstoffen Aanpassingen darmwand Het verteringsproces gebeurt in verschillende stappen: Mondholte speekselklieren speeksel: vertering zetmeel; Maag maagwandklieren maagsap: vertering eiwitten; Twaalfvingerige darm - lever gal: verdeling vet in kleine druppels; - alvleesklier alvleessap: vertering zetmeel, eiwitten, vetten; Dunne darm darmwandklieren darmsap: vertering voltooien. Verteringsproces
5
1 molecule zetmeel kan niet door de darmwand.
1 molecule glucose (suiker) kan wel door de darmwand. Vertering van zetmeel: zetmeelmolecule wordt omgezet naar glucosemoleculen.
6
Buitenwand: lengte- en kringspieren
Tussenzone: bloedvaten Binnenwand: darmplooien met darmvlokken Bloedvaten Darmvlokcel Lengte- en dwarsdoorsnede dunne darm (schematisch) Detail darmplooi (schematisch) Detail darmvlok (schematisch)
7
Mondholte Spijsverteringsstelsel met spijsverteringsklieren (schematisch).
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.