De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LED’s Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord.

Verwante presentaties


Presentatie over: "LED’s Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord."— Transcript van de presentatie:

1

2 LED’s

3 Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Ga je gang VERDER Uitleg gebruik animatie.

4 Een LED is dus een diode en werkt als een diode. Hij laat in één richting een stroom door en neemt dan een spanning op van 1 á 3 volt afhankelijk van het type. Een LED straalt licht uit als er een stroom door gaat. De kleur is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het symbool is dan ook bijna hetzelfde als van de diode. De pijltjes geven aan dat het om een licht uitstralende diode gaat, een LED. Ook de LED heeft een Anode en een Kathode en staat in de doorlaatrichting als de Kathode Negatief is en de Anode Positief. In de animatie halfgeleiders heb je geleerd dit te onthouden met het woordje KNAP. Een aantal typen LED.s AnodeKathode doorlaatrichting LED LED staat voor Licht Emiterende (opwekkende) Diode. Vroeger werden ze alléén gebruikt voor indicatie.

5 AnodeKathode Omdat een LED maar een kleine spanning kan hebben moet er bijna altijd een voorschakelweerstand (Rv) voor komen om te voorkomen dat de LED stuk gaat. De meeste LED’s zijn geschikt voor 20 millieampère zodat de voorschakelweerstand vrij eenvoudig is te berekenen met de formule: Voorschakelweerstand = aangesloten spanning gedeeld door 20. De berekende waarde wordt dan uitgedrukt in kilo-ohm. U voeding 20 Rv = kΩ Rv + - LED

6 AnodeKathode Door de diode-eigenschappen van de LED kun je er een plus- en minpoolindicator van maken. Rv LED Afhankelijk van de aangesloten spanning zal de rode of de groene LED oplichten.

7 AnodeKathode Rv LED - +

8 AnodeKathode Rv LED + -

9 LED Matrixborden zijn een goed voorbeeld van LED’s die gezien moeten worden. Allerlei teksten kunnen erop worden weergegeven. Matrixbord voor snelheidsaanduiding boven snelwegen Waarschuwingsbord De LED is waarschijnlijk dé lichtbron van de toekomst omdat er met weinig energie veel licht kan worden opgewekt. Nu worden LED’s nog het meest gebruikt om gezien te worden en niet zoals bij een gloeilamp om iets te verlichten.

10 LED Door hun afmeting zijn leds in figuren te verwerken. Ook voor verkeerslichten worden steeds vaker LED’s gebruikt vanwege hun betrouwbaarheid en zeer lange levensduur, soms 100 000 uur.

11 LED Sommige auto’s lijken LED’s te gebruiken maar het zijn gewone gloeilampen met een speciale reflector. Om dezelfde reden worden LED’s gebruikt bij spoorwegovergangen en in de auto-industrie.

12 LED Voorbeelden van enkele kleuren. Wit warmwit geel blauw Ledspots zijn er niet alleen voor 12 volt maar ook voor 230 volt. In de lamp zit een schakeling die dat mogelijk maakt. Tot slot enkele voorbeelden van LED-lampen die voor verlichting gebruikt worden. Hier een voorbeeld van spotjes uitgevoerd met leds. Deze spotjes zijn er in diverse kleuren van wit tot blauw.

13 Haal je de lamp uit de houder of valt de spanning weg, dan geeft hij gewoon wit licht. Een ideale lamp als veiligheidslamp. LED Een bijzondere zaklantaarn. In de houder geeft hij blauw licht en wordt opgeladen zoals dat bij een elektrische tandenborstel gebeurt met behulp van een wisselend magnetisch veld.

14 LED Tot slot een vergelijking met drie generaties lampen. De gewone gloeilamp van 15 watt, De energiezuinige lamp van 5 watt gebaseerd op TL En de LED lamp van 1,6 watt!!! Gewone gloeilamp 230 volt 15 watt Energiezuinige lamp 230 volt 5 watt (TL-principe) LED kogellamp 230 volt 1,6 watt Het inwendige van de LED-lamp

15 Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen Je weet nu dat: Een LED een diode is Een LED in één richting een stroom door laat De stroom door een LED meestal maximaal 20 mA is Een LED bijna altijd een voorschakelweerstand nodig heeft Er diverse kleuren LEDS’s zijn LEDs steeds meer als verlichting gebruikt zal gaan worden LED

16 Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk Einde van deze animatie. Ga nu weer verder met je boek. LED


Download ppt "LED’s Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord."

Verwante presentaties


Ads door Google