De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tekenen Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tekenen Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord."— Transcript van de presentatie:

1

2 Tekenen

3 Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Ga je gang VERDER Uitleg gebruik animatie.

4 Als je van een dergelijk voorwerp een tekening moet maken zijn meestal 3 aanzichten voldoende. Je maakt dan een tekening van het: Tekenen Zijaanzicht Vooraanzicht Bovenaanzicht

5 Tekenen Dit wordt dan het vooraanzicht Het vooraanzicht wordt bepaald door deze twee vlakken.

6 Tekenen 34123412 Het tekenpapier verdeel je denkbeeldig in 4 stukken. In vlak 1 komt het vooraanzicht en dat teken je zo.

7 Tekenen Maar ook door het schuine vlak. Dit vlak kun je niet schuin tekenen. Het verticale deel wordt getekend. Het zijaanzicht wordt bepaald door deze twee vlakken.

8 Tekenen In vlak 2 komt het zijaanzicht en dat teken je zo. 34123412

9 Tekenen Je ziet dat het schuine vlak is blijven staan. Dit komt omdat je daar vanaf de zijkant én de bovenkant op kan kijken. Dit vlak moet dus ook bij het bovenaanzicht worden getekend. Een achteraanzicht is hier niet nodig omdat dat hetzelfde zou worden als het vooraanzicht in spiegelbeeld. We halen ze dus maar weg. Ook aan de onderkant is niets bijzonders te zien. Ook dat vlak kan weg. Halen we nu alle reeds getekende vlakken weg dan blijft er dit over.

10 Tekenen De onderdelen voor het bovenaanzicht zijn nu allemaal zichtbaar, twee vlakken en twee gaten.

11 Tekenen In vlak 3 komt het bovenaanzicht en dat teken je zo. 34123412

12 Het enige wat we niet kunnen zien is of de gaten door en door geboord zijn of niet. Maken we de zijwanden wat doorzichtig dan kun je zien dat de gaten door en door geboord zijn. Tekenen

13 34123412 Daarom doe je in het zijaanzicht hetzelfde om aan te geven dat het er twee zijn. In het vooraanzicht teken je een stippellijn om aan te geven waar het gat zit. Je kunt er hier maar één zien.

14 Tekenen 34123412 Halen we nu alle kleuren en hulplijnen en teksten weg, dan houden we een tekening van het bedoelde voorwerp over.

15 Tekenen Alle getekende lijnen zijn tekenlijnen die de vorm van het voorwerp aangeven. Die tekenen we dus wat dikker.

16 Tekenen Verder moet je in gaten en cirkels zogenaamde hartlijnen aanbrengen. Deze lopen precies door het midden van de cirkel of het gat. Een hartlijn bestaat uit een lijn die dunner is dan de tekenlijn en bestaat uit streepjes en puntjes.

17 Tekenen 100 80 30 9 In het bovenaanzicht kun je nu de afmetingen van het onderblokje vinden én de dikte van het staande blokje. Je moet nu dus de hoogte van het staande blokje nog aangeven. Het is schuin dus er zijn twee hoogten. Dit kan bij het vooraanzicht of bij het zijaanzicht. Bij de eerste is de meeste plaats. Daar geef je ook de dikte van het onderblokje aan. 45 12 Geef zo weinig mogelijk maten IN het figuur. 9 Alles is nu getekend. Om dit voorwerp te kunnen gaan maken moet je wel de maten weten. Dit doe je altijd in millimeter (mm). Die zet je er bij met dunne hulplijnen en maatlijnen.

18 Tekenen 100 80 30 45 12 9 9 9 Tot slot moet je nog weten waar de gaten moeten komen en hoe groot die zijn. 10 9 = Om aan te geven dat het blokje precies in het midden zit plaats je deze twee maten.

19 Tekenen 45 12 9 9 De tekening is nu klaar. 100 80 30 9 9 10 =

20 Tekenen Maak nooit gebruik van ketting- of rijgmaten. Dit zijn maten die samen een totale afmeting bepalen. 80 50 20 100 2030 30 20 2030 30

21 Tekenen Aangeven van afrondingen en hoeken. 90° 45° R8 afronding hoeken

22 Tekenen Geen ruimte voor maten en maatpijl. 3,5 Vierkant, rond en plat. □ 20 Ø 20 20 8 Als je niet direct kunt zien of een onderdeel rond of vierkant is, geef je dat zó aan. Bij platte voorwerpen moet je altijd twee maten aangeven.

23 Tekenen Ook schroefdraad moet goed herkenbaar zijn. Er zijn twee soorten: - buitenschroefdraad zoals die op een bout; - binnenschroefdraad zoals in een moer.

24 Tekenen Bout met door- lopende schroefdraad Bout met gedeeltelijke schroefdraad Uitwendige schroefdraad LET OP: binnenlijn dunner dan buitenlijn M20 De maat van de schroefdraad wordt aangegeven op de dikke lijn. M20 betekend een metrische schroefdraad van 20 mm.

25 Tekenen Inwendige schroefdraad Niet doorlopende schroefdraadDoorlopende schroefdraad boorgat LET OP: buitenlijn dunner dan de binnenlijn Stippellijnen geven aan dat de schroefdraad en het boorgat niet direct zichtbaar zijn. M20

26 Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen Je weet nu: Hoe je een aanzicht kunt tekenen Dat je meestal aan drie aanzichten genoeg hebt Dat de tekeninglijnen dikker zijn dan de overige lijnen Dat het onzichtbare met een stippellijn wordt getekend Hoe je binnen en buitenschroefdraad moet aangeven Hoe je maatlijnen moet plaatsen Tekenen

27 Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk Einde van deze animatie. Ga nu weer verder met je boek. Tekenen


Download ppt "Tekenen Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord."

Verwante presentaties


Ads door Google