De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TutorBabbel als voorbeeld van een student tutoring - project

Verwante presentaties


Presentatie over: "TutorBabbel als voorbeeld van een student tutoring - project"— Transcript van de presentatie:

1 TutorBabbel als voorbeeld van een student tutoring - project

2 Een tutor aan het woord “ Ikzelf heb niet te klagen, ondanks mijn Marokkaanse achtergrond ben ik toch maar mooi de universiteit ingerold en slaagde ik vorig jaar met glans. Maar ik heb veel allochtone klasgenoten zien afhaken in het lager en het secundair onderwijs. Jammer, want velen hadden de capaciteit om verder te studeren. Als ze maar een duwtje in de rug hadden gekregen … Nu geef ikzelf dat duwtje aan allochtone leerlingen uit het vijfde middelbaar. Ik ben hun tutor en daar zijn zowel zij als ik trots op. Ik, omdat ik voel dat ik nodig ben, zij omdat ze ervaren dat ze een extra kans krijgen en hogere studies haalbaar worden.”

3 Student tutoring? Studenten uit het hoger onderwijs treden op als begeleider om leerlingen uit het BaO en SO te ondersteunen bij hun leerproces: Tutors: studenten Tutees: leerlingen

4 TutorBabbel als concreet voorbeeld
Partners: 4 BaO-scholen te Gent Universiteit Gent – Vakgroep Onderwijskunde Doelgroep: Leerlingen 3de graad BaO Studenten 1e master onderwijskunde Leerkrachten 3e graad Ouders leerlingen 3e graad BaO

5 Doelstellingen Leerlingen:
ET “leren leren” (cognitief, metacognitief en socio-affectief component van LL) Studenten: oefening bij opleidingsonderdeel ‘Coaching & begeleiding’: Zelfstandig begeleidingsactiviteiten leren realiseren in reële onderwijscontexten. correct leren hanteren van deelvaardigheden Kennismaken en bewuster leren omgaan met diversiteit, GOK

6 Doelstellingen “Leren leren” is een proces van lange adem
Leerkrachten: Een meer gefundeerde aanpak van “leren leren” nastreven Ouders: Activeren van het ondersteunen van “leren leren”

7 9 sessies van telkens 2 x 50 min
Concreet 9 sessies van telkens 2 x 50 min Lesuur – pauze – lesuur 2 à 3 tutees per tutor 2 leermomenten met leerkrachten 2 ouderbijeenkomsten materiaal: ‘Mijn TutorBabbel-boek’

8 Mijn TutorBabbel-boek: uitgangspunten
Aanreiken van verschillende strategieën/hulpmiddelen opbouwen van PERSOONLIJKE leermethode Zichzelf beter leren kennen als lerende Flexibiliteit t.a.v het pakket complementair aan + transfer naar klaspraktijk

9 Mijn TutorBabbel-boek: inhoud
Ik, als lerende 1, 2, 3, 4 stappen (denk, plan, doe & controleer) Plannen en organiseren Mijn toets onder de loep Snuffelen, zoeken en vragen stellen Veel zeggen met weinig woorden Een spin in je hoofd Een doos vol trucjes Hoe maak ik een spreekbeurt? (syntheseopdracht)

10

11

12

13

14

15

16

17

18 Mijn TutorBabbel-boek
Filmpje ..\..\..\VTS_05_0.IFO

19 Ervaringen tutees “Ik vond de eerste sessie wel spannend en ik was een beetje bang. Maar mijn tutor is altijd vriendelijk en helpt me zeer goed. Ze leert me veel bij en heeft daarvoor leuke oefeningen of spelletjes bij. Ik weet nu, dankzij mijn tutor, hoe ik mijn huiswerk moet maken en wat een Mind Map is. Ik vind het leuk om een Mind Map te tekenen! Of om de belangrijke woorden in een tekst te kleuren!”

20 Ervaringen tutees “ Ik heb in TutorBabbel geleerd hoe ik mij moet voorbereiden op een toets. En het helpt, want ik heb al eens betere punten gehad! Nu concentreer ik mij ook meer als ik mijn huiswerk maak. Dan lukt het beter en is het sneller juist gemaakt. Mijn tutor leerde me ook dat ik mijn werk moet organiseren en opschrijven wat ik ga doen en daarna kijken wat ik gedaan heb.”

21 Ervaringen leerkrachten
“Ook ik vind het een zeer leerrijke ervaring. Door van op afstand leerlingen te observeren kom ik nieuwe eigenschappen van hen te weten. Bedeesde leerlingen bloeien bijvoorbeeld helemaal open tijdens oefenmomenten in kleine groep. Daarnaast leer ik ook mezelf als leerkracht in vraag stellen : heb ik wel genoeg aandacht voor leren leren in mijn lessen ? Modelleer ik het plannen, structureren en de Mind Mapping wel voldoende?” ..\..\..\..\Bureaublad\MeesterBart.flv

22 Ervaringen leerkrachten
“ Tijdens het laatste gesprek met de leerkracht was de sfeer opnieuw ontspannen, maar toch lieten zijn woorden een diepe indruk na bij ons allemaal. De leerkracht bedankte ons voor de voorbije weken en de samenwerking, maar meer nog, hij deed ons een belofte. Een belofte die de impact van onze aanwezigheid op school illustreert. Hij beloofde ons dat hij zijn manier van lesgeven zou aanpassen, om zo het project een verder leven te laten leiden, omdat hij gemerkt had dat meerdere leerlingen positieve vorderingen hadden gemaakt. ”

23 Ervaringen tutors: een uitdaging!

24 Ervaringen tutors “ De vorderingen die ik zie bij mijn tutee geven me een enorme ‘boost’ waardoor ik nog meer gemotiveerd ben de begeleiding te geven. Ook het feit dat mijn leerling voortdurend opmerkt dat ze dankzij mij nuttige dingen leert, draagt daartoe bij. Het gevoel dat ik dankzij de positieve feedback van mijn tutee krijg is onbeschrijflijk! ”

25 Ervaringen tutors “Güler heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt als persoon. Ze is opengebloeid en zelfzekerder geworden tijdens de sessies. De spreekbeurt was de kers op de taart. Ik was echt trots op haar, hoe ze daar zo zelfzeker voor de klas stond. Ze las het woord op haar Mind Map en keek dan recht de klas in en vertelde haar stukje zonder enige schijn van onzekerheid. Dit is iets wat niet kan gemeten worden met een vragenlijst, maar volgens mij zeker meer dan de moeite waard om het te vermelden.”

26 Ervaringen tutors “ Zoveel mooie dingen die je meemaakt met leerlingen die hun eigen potentie gaan ontdekken. Dat blijft verwonderen. En zoals mijn medetutor het die ene keer verwoordde : ‘We kunnen maar een zaadje planten en hopen dat er een plantje verschijnt’. Ik hoop oprecht dat de leerlingen er daadwerkelijk iets aan gehad hebben. Als ik hen mag geloven, is dat zeker zo. ”

27 Tot binnen enkele jaren als tutor!

28 Links Onderzoeksrapport ‘Tutors maken het verschil’: Studiedag Student tutoring:

29 Links Student tutoring. Good practices in België:


Download ppt "TutorBabbel als voorbeeld van een student tutoring - project"

Verwante presentaties


Ads door Google