De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ellen Buysse, Mathieu Goeminne, Janne Van Kerckhove, Lien Van Den Berge, Ann Cattrysse en Celine Khan Presentatie opdracht wiki Vakdidactiek gedrags-

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ellen Buysse, Mathieu Goeminne, Janne Van Kerckhove, Lien Van Den Berge, Ann Cattrysse en Celine Khan Presentatie opdracht wiki Vakdidactiek gedrags-"— Transcript van de presentatie:

1

2 Ellen Buysse, Mathieu Goeminne, Janne Van Kerckhove, Lien Van Den Berge, Ann Cattrysse en Celine Khan Presentatie opdracht wiki Vakdidactiek gedrags- en gedragswetenschappen

3 1. Beginanalyse 2. Wetenschappelijke evidentie 3. Voorstelling verschillende programma’s 4. Sensibilisering/ Implementatie 5. Suggesties en alternatieven

4 4

5 5  302 leerlingen waarvan 41 OKAN  Scholengemeenschap SGKSO Geraardsbergen  Behoort tot Vrij Gesubsidieerd onderwijs

6 6  Rekening houden veranderende maatschappij  Achtergrond en milieu waaruit leerlingen komen wordt in rekening gebracht  Eerste graad: ‘ taalvaardigheidsonderwijs ’ en ‘ socio-emotionele ontwikkeling ’  Tweede en derde graad: ‘ preventie en remediëring van studie-en gedragsproblemen ’ en ‘ oriëntering bij in-en uitstroom

7 7  Jongenspopulatie  BSO en TSO leerlingen  Veel leerlingen waarvan thuistaal niet het Nederlands is  Financiële moeilijkheden

8 8  Zevende schooljaar aan de slag  Verscheidenheid aan vakken gegeven  Werkt mee aan project gezonde voeding  Maakt deel uit van vakgroep ‘ gezondheidsbeleid op school ’

9 9  Reeds vakgroep  Projectdag  Vooral in eerste graad actief  Ook roken en hygiëne komen aan bod  Tutti Frutti

10  A. Literatuurstudie:  Health Behavior in School aged Children studie (2002)  Onderzoek van Matthys et al. (2003)  Doctoraatonderzoek Ugent (Matthijs, 2006)  B. Belangrijkste conclusies: 1. Te veel eiwitten, verzadigde vetten, suikers te weinig fruit, groenten, complexe koolhydraten 2. Kennis over noodzaak fruit: ASO > TSO > BSO De school als uitvalbasis preventies gezonde voeding

11 1. 5 % % % Enkele feiten: een korte quiz

12 1. 25 % 2. 5 % %

13 1. 68 % 2. 77% %

14 1. Ouders: 44% leerkrachten: 53% 2. Ouders: 68% leerkrachten: 76% 3. Ouders: 18% leerkrachten: 31%

15  Comme chez moi  Tutti Frutti  Eetgewoonten  Aan Tafel

16  Onze keuze: 16

17  Doelgroep? ◦ Leerlingen uit het lager onderwijs  Materiaal? ◦ Didactische map ◦ Affiches ◦ Onderlegger ◦ Folders voor ouders,... 17

18  Videofragment: el.jsp 18

19  Voordelen: ◦ Een zeer handelingsgericht programma  Programma kan als basis gebruikt worden bij klasactiviteiten bij verschillende vakken ◦ Programma richt zich op de hele school  Leerlingen, directie, ouders en leerkrachten. ◦ Kant en klaar programma (voor lagere school) ◦ Voldoende theoretisch onderbouwd  Bv: Voedingsdriehoek 19

20  Nadelen: ◦ Doelgroep lagere school  Maar: Niveau is met een beetje creativiteit aan te passen aan BSO en OKAN ◦ Focus ligt vooral op het klasniveau  Schoolniveau minder uitgewerkt 20

21  Project uitgewerkt door CM  Doelstelling : gezonde voeding in school  Reden : 2004: 11% overgewicht 2010: 20% overgewicht 2015: ?

22 Doelgroep: lagere school Aanpak: lessuggesties werkbladen Didactisch: lespakketten kant en klaar Voordelen: implementatievoorbeelden vakoverschrijdend integreerbaar betrokkenheid ouders Nadelen:Weinig uitwerking op schoolniveau Conclusie:Bruikbaar mits enige creativiteit en inzet van school en leerkrachten

23 1. Sensibiliseren directie 2. Sensibiliseren leerkrachten 3. Sensibiliseren leerlingen 4. Sensibiliseren ouders

24 Wat ?  Overtuigen van belang van gezonde voeding  Oog hebben voor wat school reeds doet Hoe ?  Brief  Zie ‘suggesties en alternatieven’

25 Waarom?  Belangrijkste schakel tussen visie van de directie/school en leerlingen Hoe?  Werkgroep “gezondheidsbeleid op school”  Nieuwsbrief  Zie suggesties en alternatieven

26 ACTIE DOOR SCHOOL  Ontbijtlokaal  Gezond ontbijt  Gezonde snacks  Water, héél veel water  Alternatieven verjaardagsnoep  Betrekken ouders info in schoolreglement/website/ info-blad ACTIE IN DE KLAS  Regelmatig samen ontbijten  Gezonde snacks – creativiteit in variatie  Ontdekken gezonde voeding in andere culturen/streken  Water  Medewerking ouders - leerlingen

27  Waarom? ◦ Rol in de voedingseducatie ◦ Ouders als rolmodel  Hoe? ◦ Informeren van de ouders ◦ Via nieuwsbrief

28  Jullie worden in 3 groepen verdeeld : 1. directie, 2. leerkrachten en 3. leerlingen  Elk van deze groepen krijgt een korte opdracht die behoort tot de suggesties en alternatieven

29  Directie: 1. Vragenlijst: ◦ Mogelijkheid om in te schatten wat er reeds gebeurt ◦ Mogelijkheid om concrete werkpunten aan te tonen en op te vangen in project 2. Label: ◦ “Certificaat” ◦ Duidelijke werk- of verbeterpunten voor toekomst

30  Leerkrachten: 1. Multidisciplinaire werkgroep 2. Info-moment: ◦ Beginsituatie leerkrachten ◦ Leerkrachten als “experten” van de knelpunten ◦ ‘kwaliteitslabel’

31  Leerlingen: 1. Leerlingen eetgewoonten week laten opschrijven 2. Toepassing op actieve voedingsdriehoek 3. Eten volgens actieve voedingsdriehoek

32  Ouders: 1. Integraal overnemen vanuit Project ‘Aan Tafel’ ◦ Aangevuld met evaluatiemoment ◦ Mogelijkheid tot inspraak en eigen initiatieven

33


Download ppt "Ellen Buysse, Mathieu Goeminne, Janne Van Kerckhove, Lien Van Den Berge, Ann Cattrysse en Celine Khan Presentatie opdracht wiki Vakdidactiek gedrags-"

Verwante presentaties


Ads door Google