De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Functiedifferentiatie: De verpleegkundige als Gedragstherapeutisch Medewerker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Functiedifferentiatie: De verpleegkundige als Gedragstherapeutisch Medewerker"— Transcript van de presentatie:

1

2 Functiedifferentiatie: De verpleegkundige als Gedragstherapeutisch Medewerker

3 Jacques Oomen Voorzitter Opleidingscommissie VGCt

4 Enige data Eind 2002: VGCt Register GM ingesteld
In 5 jaar n=100 opgenomen in register t/m 2007: 56 basiscursussen erkend (M= 11/jaar) Eerste helft 2008: 9 basiscursussen Naar verwachting: n=250 te registreren GM in komende jaren Einde 2002 ging de VGCt ertoe over een apart register in te stellen voor zgn gedragstherapeutisch medewerkers. Zij liet hiermee als enige specialistische psychotherapievereniging hbo-opgeleiden toe in haar midden. (Deze bewering is niet helemaal juist: zie NVRG) Waarom deed de VGCt dat? Zij wilde erkenning geven aan het specialistisch werk van de vele hbo-opgeleiden die al jaren werkten met gedragstherapeutische procedures en technieken binnen de GGZ (overigens mn op het terrein van angst- en stemmingsstoornissen in gespecialiseerde klinieken en dagklinieken); Zij wilde een bijdrage leveren aan verwerven en vermeerderen van gedegen gedragstherapeutische kennis en vaardigheden bij de betreffende doelgroep, door in de eerste plaats een uniform opledingskader te bieden en door in de tweede plaats bij- en nascholingsactiviteiten te stimuleren. Zij wilde een platform bieden voor en ondersteuning geven aan de verdere ontwikkeling binnen het gebied van het gedragstherapeutisch handelen op hbo-niveau. Een van die ontwikkelingen die spoedig zouden volgen was de erkenning medio 2003 van de Vakgroep Gedragstherapeutisch Werkers binnen de AVVV.

5 Aantal erkende cursussen en registraties GM per jaar
Toelichting bij registraties: aanvankelijk (tot 1 oktober 2004): overgangsregeling voor reeds als zodanig werkende hbo die aantoonbare jarenlange kennis en ervaring hebben; Vanaf 2005 registratie van eerste nieuw opgeleiden; Tussen 15 en 20 registraties op jaarbasis. De verwachting voor dit jaar is een verdubbeling of verdrievoudiging gezien de registraties alleen al in deze maand en in aanmerking nemend dat de afgestudeerden vanaf 2006 (36 cursussen tot op heden) zich zullen aanmelden. Dan hebben we het over zo’n 400 cursisten: vandaar mijn inschatting op de vorige dia dat we in de komende jaren met mogelijk 250 inschrijvingen te maken zullen krijgen. Toelichting bij cursussen: Gestage toename met dipje in 2006 wegens verdubbeling van erkenningseisen voor cursussen. Landelijk tussen 15 en 20 cursussen op jaarbasis, In Company dan wel door RINO’s georganiseerd; Niet alleen op terrein van angst- en stemmingsstoornissen, maar ook verslavingszorg, psychosezorg, zwakzinnigenzorg, FP, K&J en persoonlijkheidsstoornissen.

6 Opleidingseisen GM Basiscursus: 48 uur Supervisie: 40 uur
Werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid/ supervisie van GT Herregistratie na 5 jaar Ter vergelijking: GT Basiscursus: 100 uur Vervolgcursussen: 100 uur Supervisie: 75/100 uur Leertherapie: 50/25 uur N=1 studie Herregistratie na 5 jaar Huidige situatie: Technisch-theoretische vorming GM een kwart van die van GT; Supervisie de helft; Geen leertherapie of n=1 studie vereist.

7 Een GM kan protocollaire behandelingen van angst- en stemmingsstoornissen zelfstandig uitvoeren
Nee Ja Ja: mits onder supervisie van een gedragstherapeut

8 De opleidingseisen gesteld aan de GM dienen te worden verzwaard
Nee Ja: verdubbeld Ja: op het niveau gebracht van de opleidingseisen gesteld aan de gedragstherapeut

9 De GM kan de voormalige SPV op termijn vervangen
Nee Ja Ja: mits aan aanvullende opleidingseisen wordt voldaan

10 Tijd voor vragen, opmerkingen en/of discussie?


Download ppt "Functiedifferentiatie: De verpleegkundige als Gedragstherapeutisch Medewerker"

Verwante presentaties


Ads door Google