De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spraakverwarring ME, CVS, post-viraal vermoeidheidssyndroom chronische vermoeidheid, … ….

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spraakverwarring ME, CVS, post-viraal vermoeidheidssyndroom chronische vermoeidheid, … …."— Transcript van de presentatie:

1 Spraakverwarring ME, CVS, post-viraal vermoeidheidssyndroom chronische vermoeidheid, … ….

2 What’s in a name? Is het label eigenlijk wel relevant? Over de vlag, maar nog belangrijker … de lading.

3 In den beginne.. was alles vrij duidelijk! M.E. wordt gekenmerkt door vele klachten, maar twee karakteristieke symptomen van M.E. zijn: 1Symptomen (pijn, moeheid, hersenmist...) nemen toe na een zeer kleine inspanning (effekt van de inspanning is dagen voelbaar, buitensporig lang herstel van die inspanning) 2Ernstige geheugen-/koncentratieproblemen. Bovendien: Klachten als gevolg van psychologische oorzaken in de definitie van M.E. nadrukkelijk uitgesloten!

4 Onder invloed van psychologen/psychiaters werd de begripsverwarring groter en groter. De lading en de vlag werden steeds ruimer!

5

6

7

8

9 Wetenschappelijke studies (Jason et al) wijzen uit dat: ca. 30-40% van de mensen met CVS-1994 (nu, nog, het meest gebruikt) aan de oorspronkelijke M.E.-kriteria voldoet (“M.E.” heeft) en circa 35-45% van de mensen met CVS-1994 aan de strenge Canadese kriteria (2003) voldoet. Hoe liggen de verhoudingen? Konklusie Slechts een deel van de CVS-patienten is ME-patiënt!


Download ppt "Spraakverwarring ME, CVS, post-viraal vermoeidheidssyndroom chronische vermoeidheid, … …."

Verwante presentaties


Ads door Google