De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kinderen, jongeren en volwassenen worden bij Cirkus in Beweging uitgedaagd om te proeven van en te experimenteren met circuskunsten. Cirkus in Beweging.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kinderen, jongeren en volwassenen worden bij Cirkus in Beweging uitgedaagd om te proeven van en te experimenteren met circuskunsten. Cirkus in Beweging."— Transcript van de presentatie:

1

2 Kinderen, jongeren en volwassenen worden bij Cirkus in Beweging uitgedaagd om te proeven van en te experimenteren met circuskunsten. Cirkus in Beweging zet circusspel in als middel om hun individuele, sociale, motorische en creatieve ontwikkeling te bevorderen. CIRKUS IN BEWEGING Cirkus in Beweging is een open huis voor circuseducatie. Persoonsvormende, artistieke en sociale circusactiviteiten vloeien er samen en tillen elkaar op tot een vernieuwende vorm van kunsteducatie.

3 Waarom kiezen voor optie in Circusvaardigheden ? Combinatie van ASO of TSO met uitoefenen van je passie (en dus met plezier naar school gaan). Circuskunst kent vele troeven: Samenwerking is prioritair; vb. een piramide bouw je nooit alleen Je leert buiten de lijnen te denken, innovatief te handelen Via veelvuldige toonmomenten bouwen leerlingen aan hun zelfvertrouwen Je leert zelfzeker voor een groep te staan Uitdagende motorische vaardigheden die zowel grove als fijne motoriek oefenen Gevarieerd palet van technieken : jongleren, evenwicht, acrobatie, … Expressie en creativiteit staan voorop in de uitvoering van de presentaties Geen competitiedrift met wedstrijden en punten maar intrinsieke motivatie (zelfdiscipline, doorzetting !)

4 De relatie tussen hoe het lichaam met zijn object in de ruimte speelt, bepaalt hoe de act eruit ziet. Met object bedoelen we bvb de trapeze, de jongleerkegels, de andere partner … Aldus zijn er deze elementen die we in de opleiding moeten terugvinden. Programma optie circusvaardigheden In circuskunsten staan drie elementen centraal: Lichaam Object Ruimte Lichaam Het lichaam moet goed fysiek voorbereid en getraind worden. Dit gebeurt door acrobatie en fysieke training. Ruimte Gebruik maken van de ruimte, je kunnen plaatsen in de ruimte, vloeiend en esthetisch bewegen, uitstraling, timing, … zijn dingen die geoefend worden in bewegingstheater. Object Vaardig worden in de omgang met je object leer je in de circustechnieken : manipuleren van kegels, koorddansen, trapezetechnieken, …

5 Het programma bestaat uit 3 grote blokken : 1.Acrobatie en fysieke training (1/3 van de uren) 2.Circusdisciplines (1/2 van de uren) Jongleren : in de eerste jaren worden de verschillende jongleertechnieken aangereikt: balletjes, kegels, diabolo… Evenwicht : koorddansen, steltlopen, ballopen, rolla bolla, ladder en eenwieler Luchtacro : er wordt gestart met zowel trapeze- als doektechnieken dit kan later evolueren naar andere objecten in de lucht Kracht Coördinatie Lenigheid Uithouding Dynamische tumbling vaardigheden Acrobalanceren Fysieke training : Acrobatie : 3.Bewegingstheater (1/6 van de uren) Zowel hedendaagse danstechnieken als drama en clownerie komen hier aan bod. De leerlingen een bewustzijn geven van esthetisch en vloeiend gecoördineerd in de ruimte bewegen. Noties van spel, timing en uitstraling worden aangegeven. Dit onderdeel wordt belangrijker in de latere jaren (2 de en 3 de graad).

6 De lesgevers In het team van Cirkus in Beweging werken veel goed opgeleide circusdocenten. De meeste docenten hebben een master of bachelor diploma in de lichamelijke opvoeding. Daarnaast specialiseerden ze zich in de pedagogische opleiding in de circuskunsten aan de Brusselse circusschool of in de opleiding Begeleider in de Circuskunsten. Voor de hogere graden in de toekomst denken we ook aan tussenkomsten van docenten die als artiest in het vak staan en tevens een pedagogisch diploma hebben.

7 De accomodatie De meeste circuslessen zullen doorgaan in de kapelzaal aan E. Ruelensvest 127 in Heverlee, die over alle nodige infrastructuur beschikt.

8

9 De toekomst Na de middelbare schoolopleiding “ Sport, optie Circusvaardigheden” liggen alle mogelijkheden open : Doorstroming naar alle hogere en universitaire opleidingen na de TSO of ASO opleiding, die niet noodzakelijk iets met circus te maken hebben Doorstroming naar een pedagogische opleiding : master of bachelor in de lichamelijke opvoeding Opleiding in de “formation pédagogique” Opleiding “Begeleider in de Circuskunsten” Doorstroming naar een artiesten-opleiding : zie volgende slide

10 Net als voor de kunsten dans, theater en muziek bestaan er momenteel Hogeschool Opleidingen in de circuskunsten : Brussel : Ecole Nationale des Arts de Cirque (ESAC) graduaat hogere opleiding / 4 jaar Tilburg : Fontys Academy for Circus and Performance Art Bachelor opleiding / 4 jaar Rotterdam : Codarts Bachelor opleiding / 4 jaar De oprichting van deze opleidingen vormden het noodzakelijke startschot. Nu moeten er leerlingen voorbereid worden om naar deze opleidingen door te stromen.

11 Vragen ? Wij staan tot uw beschikking. Geen vragen meer ? Misschien tot in september !!


Download ppt "Kinderen, jongeren en volwassenen worden bij Cirkus in Beweging uitgedaagd om te proeven van en te experimenteren met circuskunsten. Cirkus in Beweging."

Verwante presentaties


Ads door Google