De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waarnemen. Wat bedoelen we met waarnemen? Al die ‘handelingen’ die een waarnemer verricht om achter bepaalde feiten te komen. Een scheidsrechter gebruikt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waarnemen. Wat bedoelen we met waarnemen? Al die ‘handelingen’ die een waarnemer verricht om achter bepaalde feiten te komen. Een scheidsrechter gebruikt."— Transcript van de presentatie:

1 Waarnemen

2 Wat bedoelen we met waarnemen? Al die ‘handelingen’ die een waarnemer verricht om achter bepaalde feiten te komen. Een scheidsrechter gebruikt daarbij voornamelijk zijn ogen en oren.

3 Waarnemen Waarnemen is méér dan doelgericht kijken! Geen verkeerde waarneming, maar een andere! Het oordeel van de scheidsrechter! ARBITRAAL PROCES: 1.Waarnemen : doelgericht zien = wat zie ik? 2.Interpreteren: concreet / feitelijk = dat zie ik! 3.Beslissen : toetsen aan spelregels = handelen!

4 Waarnemen gebeurt selectief 1.Je ziet eigenlijk veel minder dan je denkt en wat je herkent. 2.Je ziet ook vaak iets anders. Enkele voorbeelden….

5 Oefeningen Waarnemen

6 Waarnemen Naked Gun 1.Man haalt pistool te voorschijn en trapt een deur in 2.7 Mannen halen wapen tevoorschijn 3.Man roept: ‘politie, laat de wapens vallen’ 4.1 Man laat wapen vallen, maar wil het weer oprapen 5.Deur gaat open, iemand raapt het wapen op 6.Man roept : ‘dood hem’ 7.De mannen beginnen te schieten 8.Man stoot hoofd 9.Brandt hand aan kachel 10.Loopt tegen pas geverfde deur 11.Loopt naar open raam en raam valt op zijn hand 12.Valt met gezicht in een taart 13.Loopt met voet in een klem 14.Huppelt met klem aan de voet door de deur naar buiten en slaat overboord.

7

8 Welke van de twee is groter?

9 Ook een kleur kan een ander beeld veroorzaken Geel lijkt groter, maar is het niet!

10

11 Fles? Intiem koppel? 1.Ja, dat komt omdat je ziet wat je herkent. 2.Onderzoek bracht aan het licht dat jonge kinderen het intieme koppel niet kunnen herkennen, omdat zij niets in hun geheugen hebben wat op een dergelijke situatie wijst. 3.Kan het beeld dus ook iets anders zijn??? 4.Ja, kinderen zien negen dolfijnen!!! 5.Er is geen sprake van een verkeerde waarneming, maar van een andere waarneming!!!

12

13

14 KNVB Academie // Cursus S.O. II // Waarnemen // www.knvb.nl

15 Uitgangspunten om goed te kunnen waarnemen 1.Fitheid (fysiek en mentaal TOPFIT zijn) 2.Goed positiekiezen a.Spelsystemen kennen en daar de positie voortdurend op aanpassen b.Anticiperen op vervolgacties c.Schuin of haaks op de situatie staan/lopen 3.Spelregelkennis 4.Moed en Zelfvertrouwen 5.Goede persoonlijke kwaliteiten (motivatie/concentratie) Als een SR hieraan voldoet, dan is hij bijna altijd……

16 in de juiste positie om goed te kúnnen waarnemen!

17 Waarnemingsoefening - afsluiting - Tot slot een filmfragment met basketbalspelers! Opdracht: A) Hoe vaak wordt de bal overgespeeld door de spelers met de witte shirts? B) Hoe vaak raakt de bal de vloer?

18 KNVB Academie // Cursus S.O. II // Waarnemen // www.knvb.nl Welke factoren beïnvloeden een goede waarneming? 1.De selectie die je met je ogen maakt (compositie, kleur, illusie) 2.Interesse 3.Vooringenomenheid 4.Vermoeidheid 5.Concentratie en ‘last but not least’: 6.De waarnemingspositie


Download ppt "Waarnemen. Wat bedoelen we met waarnemen? Al die ‘handelingen’ die een waarnemer verricht om achter bepaalde feiten te komen. Een scheidsrechter gebruikt."

Verwante presentaties


Ads door Google