De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van Comeniusprojecten Guy Tilkin Landcommanderij Alden Biesen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van Comeniusprojecten Guy Tilkin Landcommanderij Alden Biesen."— Transcript van de presentatie:

1 van Comeniusprojecten Guy Tilkin Landcommanderij Alden Biesen

2 Seed money Een Comeniusproject is eigenlijk een start voor internationale werking en een start voor de werking in het thema van het project. Hoe maak je deze werking duurzaam? Door een volgend project? En daarna? Afhankelijkheid van projectgeld is geen bewijs van ‘duurzame werking’. Duurzaamheid van internationalisering vereist nog andere acties dan het aan mekaar rijgen van projecten.

3 Disseminatie  Informatieverspreiding, promotie en bewust maken.  Naar een bepaald, gericht (groter) publiek. Exploitatie Het verzekeren van het optimale gebruik van de projectresultaten binnen en buiten de doelgroep. Inbedden in het curriculum De Europese projectwerking integreren in de lessen. Het proces van overdracht van succesvole projectresultaten in de normale werking van de school.

4 Valorisatie ‘Valorisatie’ is het exploiteren van producten en leerresultaten van een project (materiaal, aanpak, methodieken enz.) met het oog op het optimaliseren van hun impact in een nieuwe context (andere doelgroep, andere sector. Duurzaamheid Het creëren van de voorwaarden voor een langdurige verwezenlijking van de doelstellingen van een project en het gebruik van de resultaten na de projectperiode. Het consolideren van de projectresultaten

5 Netwerking Vind een ‘thuis’ voor de werking Integreer in het beleid Disseminatie Andere fondsen

6  Relationship management  Een goed uitgewerkt netwerk van contacten is een goed uitgangspunt voor duurzaamheid. Hebt u goede contacten binnen en buiten de school? Kunt u de juiste mensen mobiliseren? Communiceert u goed? Legt u banden met andere projecten op school?

7  Is het werk dat u doet voor het project extra werk of maakt het (deels) deel uit van uw normaal werk? Worden projectresultaten (materiaal, methodieken...) gebruikt tijdens de (andere) lessen? Wordt er aan het project gewerkt tijdens de lessen? Zijn de project-thema’s relevant voor de rest van de werking op school? Heeft ‘Comenius’ een lokaal? Heeft ‘Comenius’ plaats in een bepaalde graad? Wordt ‘Comenius’ geleid door een vast team?

8  Maakt de Europese werking deel uit van het beleid van de school? Is er een geschreven beleidsnota waar Europese werking in vermeld staat? Passen de thema’s van de Europese projecten in het beleid van de school? Is er een lijn of ‘opbouw’ in internationalisering in de verschillende graden? Maakt Europa deel uit van de ‘professionalisering’ van de leerkrachten? Heeft de school al methodes of benaderingen overgenomen van partnerscholen? Heeft de directie al een partnerschool bezocht?

9  Is er iemand op school de die de kansen die Comenius e.a. bieden opzoekt en doorgeeft aan de collega’s?  Kennen jullie andere bronnen voor fondsen?

10 Om je werk, je school, je project te promoten Om de zichtbaarheid van je project te verhogen Om contacten uit te bouwen Om resultaten te verspreiden Om banden te leggen met andere initiatieven Om beleidsmakers te overtuigen


Download ppt "Van Comeniusprojecten Guy Tilkin Landcommanderij Alden Biesen."

Verwante presentaties


Ads door Google