De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Infectieziektebestrijding in Rotterdam: een kwestie van doorlopen Resultaten van het Huisman Onderzoekscentrum 2006-2010 Prof. dr. Jan Hendrik Richardus.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Infectieziektebestrijding in Rotterdam: een kwestie van doorlopen Resultaten van het Huisman Onderzoekscentrum 2006-2010 Prof. dr. Jan Hendrik Richardus."— Transcript van de presentatie:

1 Infectieziektebestrijding in Rotterdam: een kwestie van doorlopen Resultaten van het Huisman Onderzoekscentrum 2006-2010 Prof. dr. Jan Hendrik Richardus

2 Dóórlopen en Doorlópen Basis wetenschappenKlinische GezondheidszorgPublieke Gezondheidzorg UniversiteitKliniek en LaboratoriumGGD OnderzoekDiagnostiek en behandeling (individueel niveau) Interventie ontwikkeling, implementatie en evaluatie (populatie niveau) Moleculaire biologie Immunolgie Sociale wetensch. Etc. Interne geneeskunde Maag-darm-leverziekten Longziekten SOA/HIV/Aids Medische microbiologie Etc. Vaccinatie programma’s Bevolkingsonderzoek Voorlichting (GVO) Bron- en contactonderz. Etc.

3 Voorbeeld 1: Chlamydia screening Screening for Chlamydia trachomatis: whom and how? Hannelore Götz Praktijk georiënteerde vraagstellingen: 1.Hoe zou je bevolkingsonderzoek op chlamydia in Nederland moeten organiseren? 2.Kan deelname van hoogrisico groepen aan chlamydia screening verbeterd worden?

4 Voorbeeld 1: Chlamydia screening Wat is Chlamydia? Seksueel overdraagbare aandoening Vaak zonder klachten Tot 1 jaar besmettelijk Complicaties bij vrouwen:  eileiderontsteking (PID) 10-20%  buitenbaarmoederlijke zwangerschap 5-25%  onvruchtbaarheid 10-20% Behandeling mogelijk Urinetesten beschikbaar

5 Voorbeeld 1: Chlamydia screening Belangrijkste resultaten: 1. Voorkomen van Chlamydia in de bevolking van 15-29 jaar: –Mannen 1,5% –Vrouwen 2,5% –Platteland 0,6% –Hoog stedelijk 3,2%  Mannen 25-29 4,1%  Vrouwen 15-19 4,3%

6 Voorbeeld 1: Chlamydia screening Belangrijke resultaten: 2.Door het hanteren van een predictiescore, is het theoretisch mogelijk is om slechts 62% van de jongeren van 15-29 jaar te screenen om 93% van de gevallen op te sporen. 3.Bij jongeren op straat was de testbereidheid 17%, bij groepsvoorlichtingen 80% en op scholen 73%. In deze groepen was 15% besmet met chlamydia. Screening op scholen kan effectief zijn op bevolkingsniveau.

7 Voorbeeld 1: Chlamydia screening Aanbevelingen: 1.Chlamydia screening zou geïmplementeerd moeten worden in grootstedelijke gebieden gedurende meerdere jaren, met evaluatie van de uitkomst. 2.Dit zou georganiseerd moeten worden door GGD’en, die verantwoordelijk zijn voor regionale SOA bestrijding. Verder 9 aanbevelingen met uitwerking van methoden, doelgroepen en wijze van evaluatie. Implementatie project inmiddels uitgevoerd in o.a. Rotterdam

8 Voorbeeld 2: Tuberculose bestrijding DNA fingerprinting for tuberculosis control in a metropolitan area Gerard de Vries Praktijk georiënteerde vraagstellingen: 1.Wat is de toegevoegde waarde geweest van DNA fingerprinting voor de TB-bestrijding in een grootstedelijk gebied? 2.Wat laat DNA fingerprinting zien als de oorzaken van de hoge TB- incidentie in een grootstedelijk gebied?

9 Voorbeeld 2: Tuberculose bestrijding TBC in de regio Rotterdam:

10 Voorbeeld 2: Tuberculose bestrijding DNA fingerprinting en screening:

11 Voorbeeld 2: Tuberculose bestrijding

12 Belangrijke resultaten: 1.Van de 2.636 TBC patiënten tussen 1995 en 2006 in de regio Rotterdam, was 38% in het buitenland geïnfecteerd; was 36% korter dan 2 jaar geleden in Nederland geïnfecteerd; en was 18% langer dan 2 jaar geleden in Nederland geïnfecteerd. 2.De hoge incidentie van TBC is gerelateerd aan het hoge percentage immigranten en wordt mede veroorzaakt door recente transmissie onder stedelijke bewoners. 3.DNA fingerprinting liet zien dat harddruggebruikers en daklozen in het bijzonder een verhoogd risico hebben op tuberculose. Intensieve screening onder deze groepen was effectief.

13 Voorbeeld 2: Tuberculose bestrijding Aanbevelingen: 1.De TB-bestrijding in grote steden dient een pakket van interventies te omvatten die bedoeld zijn om patiënten actief op te sporen en eenmaal vastgestelde patiënten adequaat uit te behandelen. 2.Dit pakket moet gericht zijn op immigranten en moeilijk bereikbare, gemarginaliseerde stedelijke risicogroepen, zoals harddruggebruikers en daklozen. 3.De instrumenten en capaciteit om DNA fingerprinting optimaal te gebruiken voor de lokale en regionale TB-bestrijding in Nederland moet verder ontwikkeld en versterkt worden.

14 Besluit 1.In het kader van de academische werkplaats heeft de samenwerking op het terrein van infectieziektebestrijding sinds 2005 6 promoties opgeleverd, meer dan 50 wetenschappelijke artikelen en worden meerdere nieuwe onderzoeken uitgevoerd: dóórlopen doen we zeker! 2.In de samenwerking tussen Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond is een effectieve samenwerking ontstaan in het continuüm van basis wetenschappen, kliniek en laboratorium en publieke gezondheid: we doorlópen het spectrum dat leidt tot effectieve infectieziektebestrijding! 3.De academische werkplaats is ook voor de bestrijding van infectieziekten, een kerntaak van gemeentelijke gezondheidsdiensten, een effectief medium gebleken om wetenschap, praktijk en beleid bij elkaar te brengen.


Download ppt "Infectieziektebestrijding in Rotterdam: een kwestie van doorlopen Resultaten van het Huisman Onderzoekscentrum 2006-2010 Prof. dr. Jan Hendrik Richardus."

Verwante presentaties


Ads door Google