De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bart Franck, EVA vzw Minder vlees op het menu. Over EVA Ontstaan in 2000 Eerste subsidies in 2005 Missie = maximale verspreiding van plantaardige voeding,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bart Franck, EVA vzw Minder vlees op het menu. Over EVA Ontstaan in 2000 Eerste subsidies in 2005 Missie = maximale verspreiding van plantaardige voeding,"— Transcript van de presentatie:

1 Bart Franck, EVA vzw Minder vlees op het menu

2 Over EVA Ontstaan in 2000 Eerste subsidies in 2005 Missie = maximale verspreiding van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke, om bij te dragen tot een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving

3 EVA informeert en sensibiliseert: - het grote publiek - professionals in de horeca - de gezondheidssector - de landbouw- en voedingssector - het middenveld - de media - het onderwijs - andere domeinen via diverse kanalen, producten en diensten

4 informeert het brede publiek over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten… … aan de hand van publicaties, websites, activiteiten als studiedagen, kooklessen, lezingen, workshops… en de Donderdag Veggiedagcampagne Meer dan 4000 leden!

5 Dierencrisis Milieucrisis Gezondheidscrisis Voedselcrisis VN: top drie oorzaken van elk belangrijk milieuprobleem; 18% van de broeikasgasuitstoot 40% van alle graan gaat naar vee 1 kg rundvlees = liter water Hoger risico op hart- en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht, diabetes 60 miljard dieren per jaar voor voeding Thema’s

6 De veehouderij komt naar voren als een van de top twee of top drie belangrijkste oorzaken voor de belangrijkste milieuproblemen op elke schaal, van lokaal tot global. De resultaten van dit rapport suggereren dat de veehouderij een belangrijk aandachtspunt zou moeten zijn voor het beleid op het gebied van landerosie, klimaatverandering, luchtverontreiniging, watertekorten, watervervuiling en verlies aan biodiversiteit. Livestock’s Long Shadow, FAO Milieu

7 19 miljard dieren op elk moment of 55 miljard per jaar Dacht je dat alleen mensen een ecologische voetafdruk hebben?

8 < Veeteelt is verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgasuitstoot: methaan (CH4) ‏ lachgas (N2O) ‏ CO2 Milieucrisis: klimaatverandering

9 voor graasland voor teelt veevoeder Oppervlakte ter grootte van België, elk jaar  klimaatverandering  Verlies aan biodiversiteit Milieucrisis: ontbossing

10 2. Gezondheidscrisis

11

12

13 Gisteren, vandaag, morgen

14

15 - bevolkingsgroei - landschaarste - waterschaarste - klimaatverandering - gezondheidskosten - stijgend bewustzijn bij de consument - … Grote druk op het voedselproductiesysteem door

16 Beleidsaanbevelingen 1. Geef zelf het goede voorbeeld. Zorg voor een standaard, dagelijks en kwalitatief aanbod in overheidsrestaurants, en stimuleer consumptie van vegetarische maaltijden. 2. Maak consumenten bewust van de impact van hun voedingspatroon. Maak werk van sensibiliseringscampagnes gericht op vleesmatiging. Besteed in de onderwijsprogramma’s meer aandacht aan de thema’s ‘duurzame voeding’ en ‘vleesmatiging’. Help (hoge-)scholen om het aanbod in hun kantines te verduurzamen. Laat de openbare omroep de kaart trekken van duurzame voedingspatronen. 3. Maak milieuvriendelijke alternatieven voordeliger. Bestudeer op welke manier groene alternatieven voor vlees ook financieel kunnen worden aangemoedigd.

17 4. Stimuleer de horeca om het vegetarische aanbod te vergroten. Overleg met de voedingssector op welke manier het aanbod aan vegetarische schotels in de horeca kan worden verbeterd. 5. Stem de verschillende beleidsdomeinen beter op elkaar af. Zorg voor vleesmatiging als transversaal thema in beleidsdomeinen als gezondheid, milieu, noord-zuid en dierenwelzijn. 6. Stimuleer onderzoek over de gevolgen van de huidige vleesconsumptie en vleesvermindering, zoals in Nederland initieer of stimuleer wetenschappelijk onderzoek omtrent de gevolgen van vleesconsumptie, inclusief klimaatkosten en ziektekosten, en de gevolgen van vleesvermindering. Richt een platform op met alle relevante stakeholders (veeboeren, veevoederbedrijven, gezondheids-, milieu- en dierenwelzijnsexperts, ngo’s) experts, klimaat, milieu, dierenwelzijn,...) ‏

18

19 veggie stadsplannen

20 1.000 Gidsen voor Gentse horeca

21 in 35 Gentse stadsscholen

22 Verspreiding educatief materiaal

23 Cursussen voor horeca en burgers Projecten als Verleidelijk Veggie in de Sleepstraat Donderdag Veggiedag nieuwsbrief en webiste Campagnemateriaal: posters, flyers, schorten, t- shirts, stickers, placemats En verder…

24

25

26

27

28 Concreet <> bvb. Zweedse overheid: “probeer elke week een of twee schotels te vervangen door vegetarische gerechten of eet kleinere porties vlees”.

29 Concreet (2) ‏

30 Positief liever met de wortel dan de stok de wereld verbeteren zonder te zeuren <> Meatfree Monday

31 Geloofwaardig een must voor duurzaamheid en de gezondheid

32 Haalbaar Elke dag vlees = relatief recent fenomeen Polls: tot 70% akkoord met officiële dag FRDO onderzoek opiniemakers

33 Empowering Als te veel vlees eten een groot deel van het probleem is, dan is dit een belangrijk wapen:

34 St.-Pietersnieuwstraat Gent – – 09/

35

36 /


Download ppt "Bart Franck, EVA vzw Minder vlees op het menu. Over EVA Ontstaan in 2000 Eerste subsidies in 2005 Missie = maximale verspreiding van plantaardige voeding,"

Verwante presentaties


Ads door Google