De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

7/15/2014 Zorg voor elkaar en de rol van de overheid vanuit het perspectief van kwetsbare mensen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "7/15/2014 Zorg voor elkaar en de rol van de overheid vanuit het perspectief van kwetsbare mensen."— Transcript van de presentatie:

1 7/15/2014 Zorg voor elkaar en de rol van de overheid vanuit het perspectief van kwetsbare mensen

2 Het perspectief van de doelgroep

3 Opzet presentatie Vanuit het perspectief van mensen die structureel kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld als gevolg van hun beperkingen: 1.Welke factoren spelen een rol bij wederkerigheid en meer zorg voor elkaar? 2.Welke rol kunt u als gemeente pakken om die wederkerigheid en zorg voor elkaar te stimuleren?

4 Relevante factoren bij ‘zorg voor elkaar’ Een netwerk hebben: weak en strong ties, eigen kring. Keuze/uitsluitingsmechanismen: persoonlijke voorkeuren, onzekerheid, onbekendheid. Wie wil/kun je wat vragen?: jezelf willen redden, niet bij iemand in het krijt willen staan, inbreuk op privacy, type hulpvraag.

5 Definiëren wat de overheid nog wel doet Participatiesamenleving én een verzorgingsstaat: een overheid die aangeeft wat ze nog wel doet, in samenspraak met kwetsbare mensen haar rol bepaalt ten aanzien van deze groepen; positieve boodschap nodigt uit tot wederkerigheid en zorgende burgers, koppeling aan bezuinigingen niet.

6 Organiseren van solidariteit -Sociale wijkteams met een sterke focus op de integrale buurtaanpak: discipline samenlevingsopbouw, eerstelijns werkers en geen tweedelijns, werken met ervaringsdeskundigen. -Inzet van en investeren in (zorg)vrijwilligers: buitende wijk, specifieke deskundigheid nodig, waardering.

7 Gemeente, durf te vragen! Ervaringskennis bij kwetsbare mensen: ga in gesprek Ervaringskennis bij jezelf: neem het mee in je beleid Durf te vragen: ook aan Maarten en Monica monicaenmaarten@movisie.nl


Download ppt "7/15/2014 Zorg voor elkaar en de rol van de overheid vanuit het perspectief van kwetsbare mensen."

Verwante presentaties


Ads door Google