De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

5Specificiteit in krachttraining 5.1Specificiteit en transfer of training 5.2 De beperkte transfer van kracht en vermogen 5.2.1Maximaal kracht en transfer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "5Specificiteit in krachttraining 5.1Specificiteit en transfer of training 5.2 De beperkte transfer van kracht en vermogen 5.2.1Maximaal kracht en transfer."— Transcript van de presentatie:

1 5Specificiteit in krachttraining 5.1Specificiteit en transfer of training 5.2 De beperkte transfer van kracht en vermogen 5.2.1Maximaal kracht en transfer 5.2.2Vermogen (power) en transfer 5.3 Categorieën van specificiteit 5.3.1Bewegingsverwantschap door overeenkomsten in innerlijke bewegingsstructuur 5.3.2Bewegingsverwantschap door overeenkomsten in uiterlijke bewegingsstructuur 5.3.3Bewegingsverwantschap door overeenkomsten in energieleverantie 5.3.4Bewegingsverwantschap door overeenkomsten in sensoriek 5.3.5Bewegingsverwantschap door overeenkomsten in de intentie van de beweging 5.4Halters versus krachtmachines 5.5 Beperkingen aan specificiteit van krachttraining 5.5.1Overload versus specificiteit 5.5.2Specificiteit in snelle en langzame sportbewegingen 5.5.3Open sportbewegingen en specificiteit 5.5.4Negatieve transfer 5.6 Voorbeeld: hamstring werking en specificiteit 5.6.1Specificiteit 5.6.2Bewegingsvrijheden van de hamstrings 5.6.3Excentrisch-concentrisch, of toch anders? 5.6.4Motorische controle en specificiteit 5.6.5Voetbal en atletiek 5.6.6Attractors en fluctuations 5.6.7Training 5.6.8Samenvattend

2 kracht/snelheid kracht/lengte max kracht en lengte/snelheid Maximaalkracht en transfer

3 MVC ongetraind= ±75% recrutering bewegingsspecifiek getraind = ±90-95% recrutering niet bewegingsspecifiek getraind = << 90% hoogspringer gaat hoogspringen hoogspringer gaat speerwerpen Maximaalkracht en transfer

4 Vermogen en transfer a) Een kracht-snelheid relatie met de verschuiving als gevolg van het trainen met hoge contractiesnelheden. b) Idem, nu met een verschuiving van de grafiek als gevolg van het trainen met zware halterlasten. c) Vermogenscurve (gestippelde lijn).

5 Vermogen en stijgtijd countermovement geen countermovement

6 Het schillenmodel

7 Typen spiercontractie isometrisch + elastisch excentrisch concentrisch (power) stijgtijd

8 Wanneer de centrifuge langzaam draait (links, lage bewegingsintensiteit) kunnen de spieren buiten hun specialiteit werken. Bij hoge bewegingsintensiteit (rechts), worden de spieren in hun specialiteit gedwongen en kunnen ze alleen nog maar in hun specialiteit bijdragen aan de prestatie. De overgang van veelzijdige werking naar specialisatie kan geleidelijk gebeuren (boven, de overgang van het blauwe naar het groene bereik), maar kan ook plotseling optreden (onder). intramusculair

9 Het schillenmodel vergelijkbare patronen van samenwerking tussen spieren

10 Het schillenmodel vergelijkbare ROM in de bewegende gewrichten

11 samenwerking tussen spieren: m. Erector spinae en Hamstrings

12 Het schillenmodel vergelijkbare intentie

13 intentie voor de afzet bij het lopen: geen rotaties bij toe off

14 Hamstrings isometrische werking

15 Hamstrings isometrische werking Controle over de kanteling van het bekken is voorwaarde voor het kunnen belasten van de hamstrings in isometrie en in hun optimum lengte.

16 Hamstrings De criteria voor hamstringtraining; - voldoende overload (één been gefixeerd) (1) - de hamstring wil de heup bewegen en de kniestrekking tegengaan (2) - in de optimumlengte (3) - waarbij het bekken kan bewegen om de optimum lengte te vinden (4).

17 F = fysiotherapeutisch handelen F/T = zowel fysiotherapeutische als conditionele aspecten T = training en conditionele aspecten


Download ppt "5Specificiteit in krachttraining 5.1Specificiteit en transfer of training 5.2 De beperkte transfer van kracht en vermogen 5.2.1Maximaal kracht en transfer."

Verwante presentaties


Ads door Google