De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

in de voeding van kinderen?

Verwante presentaties


Presentatie over: "in de voeding van kinderen?"— Transcript van de presentatie:

1 in de voeding van kinderen?
De plaats van vis in de voeding van kinderen? Uiteenzetting door CEDE (http//www.cede-nutrition.org) Isabelle THIEBAUT Kinderdiëtiste

2 De Europese Club van Kinderdiëtisten is…
Een vereniging die een referentie wil zijn op het gebied van voeding van gezonde of zieke kinderen, die: individueel, in groep, in het ziekenhuis, ... worden behandeld. Een vereniging die het beroep kinderdiëtist vertegenwoordigt en de specifieke kenmerken ervan erkent. Doel: gezonde voeding van kinderen en adolescenten promoten

3 Wat zegt de kinderdiëtist?
“Een kind is geen volwassene in het klein” Verschillende voedingsbehoeften (afh. van ontwikkelingsleeftijd) Specifieke pathologieën bij kinderen Boodschappen en informatie over voeding afstemmen op het kind volgens de leeftijd + ouders en omgeving (crèche, school, …) Specialisatie in pediatrie

4 Referenties voedingsbehoeften
PUBLICATION DU CONSEIL SUPERIEUR DE LA SANTE N° 8309 Recommandations nutritionnelles pour la Belgique Révision 2009 28 octobre 2009 https://portal.health.fgov.be/.../CSS_8309_FR.PDF

5 Voedingsmiddelen met DHA
Nathalie Claes - Annick Xhonneux maart 2010 5

6 Gekweekte of wilde vis www.nutraqua.com Vissoort (g/100g) Gekweekt/
Totaal vetgehalte Omega 3 EPA DHA zeeduivel W 0,2 0,11 0,02 0,08 kabeljauw 0,4 0,19 0,05 0,12 tong 0,14 magere tonijn 1,1 0,39 0,07 0,29 pangasius G 1,2 0,03 forel 6 1,72 0,37 0,78 haring 10,6 1,68 0,45 0,83 Schotse Atlantische zalm 12,9 2,28 0,61 0,87 makreel 14,2 3,09 0,91 1,56 6

7 Voedingsmiddelen rijk aan jodium
80 tot 150 µg 15 µg voor 1g 10 µg 10-15 µg 5-10 µg Nathalie Claes - Annick Xhonneux maart 2010 7

8 Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren precursoren en met lange keten voor kinderen en adolescenten (ADH 2010) Linolzuur (18:2 n-6) Alfa- linoleenzuur (18:3 n-3) Arachidonzuur (20:4 n-6) Docosahexaeenzuur (DHA, 22:6 n-3) MOVZ n-3 met lange keten (EPA + DHA) % energiewaarde mg/dag Peuter (1 tot 3 jaar) 2,70 0,45 - a 70 b - c Kind (3 tot 9 jaar) 4,00 1,00 125 b 250 b Adolescent (10 tot 18 jaar) 500 b a Gebrek aan gegevens om aanbevelingen te formuleren b Door de variabiliteit van de dagelijkse energieratio kunnen die ADH’s niet uitgedrukt worden in % energie c Er bestaan geen gegevens op basis waarvan behoeften EPA + DHA kunnen worden bepaald Dia van Prof. Legrand – CEDE – 23 maart 2012

9 MOVZ-verbruik per kind en jongere in de industrielanden
18:2 n-6 18:3 n-3 22:6 n-3 20 :5 n-3 Onderzochte populatie Voedingsenquête % energiewaarde mg/dag Kinderen 1 tot 3 jaar Innis et al., 2004, Canada Leeftijd 2-3 jaar, n=28 Frequentievragenlijst 3,54 0,79 95 57 Sioen et al., 2007, België Leeftijd jaar, n=197 Registratie over 3 dagen 4,29 0,51 43 22 Kinderen 3 tot 9 jaar Murray et al., 2006, Engeland Leeftijd 3-5 jaar, n=28 3,72 0,68 96 60 Leeftijd 4.4 jaar, n=84 1,86 0,29 84 44 Madden et al., 2009, Canada Leeftijd 4-6,5 jaar, n=464 Registratie over 3 dagen 4,27 49 26 Leeftijd 5,8 jaar, n=41 4,86 0,74 54 38 Adolescenten Leeftijd jaar, n=1086 24-uur recall methode 75 Colter et al., 2008, Canada Leeftijd jaar, n=341 Weekkalender 4,77 0,57 111 56 Leeftijd 14 jaar, n=12 3,00 0,31 14 39 Dia van Prof. Legrand –CEDE l – 23 maart 2012

10 Hoe nu al die aanbevelingen ontcijferen en toepassen?
In de praktijk??? Hoe nu al die aanbevelingen ontcijferen en toepassen?

11 Praktische aanbevelingen
Apports nutritionnels

12 Verschillende voorstellingen!
USA, 1992

13 Groep van vlees, gevogelte, vis en eieren
Voornaamste bron van eiwitten ijzer Veroorzaakt geen cariës 1 x per dag Vis: 2 x per week Eieren ter vervanging van vlees 13

14 Praktische aanbevelingen
Aantal maaltijden Ontbijt: minstens 3 elementen: een stuk fruit, een graanproduct en een melkproduct Versnapering om 10 u: Speeltijd is geen eettijd!

15 Praktische aanbevelingen
Middagmaal: Minstens: een zetmeelproduct/graanproduct, groenten, een eiwitproduct, een dessert (fruit, melkproduct, koekjes, …) Enige drank = WATER Vieruurtje bestaande uit: Een graanproduct, een stuk fruit en een melkproduct Avondmaal: een zetmeelproduct/graanproduct, groenten, een eiwitproduct (3-4 keer per week)

16 Vanaf 6 maanden! Hoe? 4 stappen 1: Ontdekking en initiatie
2: Wennen aan de voedingswaren 3: Stap voor stap naar meer voedingsvariatie 4: Zoals een volwassene

17 Uitwerking van menu’s Door menu’s uit te werken, krijg je een totaalbeeld van de variatie aan voeding voor kinderen en dus van hun voedingsevenwicht. Om een goed zicht te hebben op de aangeboden voeding, wordt een menuoverzicht aanbevolen van minimaal 20 dagen, dus 4 menuweken.

18

19 Recepten en enkele ‘trucjes’
- Griekse pasta met tonijn en witloof Kaviaar van tonijn en sardientjes Perziken met tonijn Zalm met oosterse snijbietjes en framboos ….. De vis niet te lang koken (max. 15 min) 19

20

21 Aanbevelingen Welke vis? Alle vis; vissoorten afwisselen Hoeveel? 10 g tot 100 g afhankelijk van de leeftijd en 2 keer per week Waarom? Ontwikkeling van smaakzin en behoefte aan EPA-DHA 21

22 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "in de voeding van kinderen?"

Verwante presentaties


Ads door Google