De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De plaats van vis in de voeding van kinderen? Uiteenzetting door CEDE (http//www.cede-nutrition.org) Isabelle THIEBAUT Kinderdiëtiste.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De plaats van vis in de voeding van kinderen? Uiteenzetting door CEDE (http//www.cede-nutrition.org) Isabelle THIEBAUT Kinderdiëtiste."— Transcript van de presentatie:

1 De plaats van vis in de voeding van kinderen? Uiteenzetting door CEDE (http//www.cede-nutrition.org) Isabelle THIEBAUT Kinderdiëtiste

2 Een vereniging die een referentie wil zijn op het gebied van voeding van gezonde of zieke kinderen, die: individueel, in groep, in het ziekenhuis,... worden behandeld. Een vereniging die het beroep kinderdiëtist vertegenwoordigt en de specifieke kenmerken ervan erkent. De Europese Club van Kinderdiëtisten is… Doel: gezonde voeding van kinderen en adolescenten promoten

3 “Een kind is geen volwassene in het klein”  Verschillende voedingsbehoeften (afh. van ontwikkelingsleeftijd)  Specifieke pathologieën bij kinderen  Boodschappen en informatie over voeding afstemmen op het kind volgens de leeftijd + ouders en omgeving (crèche, school, …) Wat zegt de kinderdiëtist? Specialisatie in pediatrie

4 Referenties voedingsbehoeften PUBLICATION DU CONSEIL SUPERIEUR DE LA SANTE N° 8309 Recommandations nutritionnelles pour la Belgique Révision octobre 2009 https://portal.health.fgov.be/.../CSS_8309_ FR.PDF

5 5 Voedingsmiddelen met DHA Nathalie Claes - Annick Xhonneux 26 maart 2010

6 6 Gekweekte of wilde vis Vissoort (g/100g ) Gekweekt/ Wild Totaal vetgehalte Omega 3 EPADHA zeeduivelW0,20,110,020,08 kabeljauwW0,40,190,050,12 tongW0,40,140,020,08 magere tonijn W1,10,390,070,29 pangasiusG1,20,0300,02 forelG61,720,370,78 haringW10,61,680,450,83 Schotse Atlantische zalm G12,92,280,610,87 makreelW14,23,090,911,56

7 7 Voedingsmiddelen rijk aan jodium Nathalie Claes - Annick Xhonneux 26 maart tot 150 µg 15 µg voor 1g 10 µg µg 5-10 µg

8 Linolzuur (18:2 n-6) Alfa- linoleenzuur (18:3 n-3) Arachidonzuur (20:4 n-6) Docosahexaeenzuur (DHA, 22:6 n-3) MOVZ n-3 met lange keten (EPA + DHA) % energiewaardemg/dag Peuter (1 tot 3 jaar)2,700,45- a 70 b - c Kind (3 tot 9 jaar)4,001,00- a 125 b 250 b Adolescent (10 tot 18 jaar)4,001,00- a 250 b 500 b Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren precursoren en met lange keten voor kinderen en adolescenten (ADH 2010) a Gebrek aan gegevens om aanbevelingen te formuleren b Door de variabiliteit van de dagelijkse energieratio kunnen die ADH’s niet uitgedrukt worden in % energie c Er bestaan geen gegevens op basis waarvan behoeften EPA + DHA kunnen worden bepaald Dia van Prof. Legrand – CEDE – 23 maart 2012

9 18:2 n-618:3 n-322:6 n-320 :5 n-3 Onderzochte populatie Voedingsenquête % energiewaardemg/dag Kinderen 1 tot 3 jaar Innis et al., 2004, Canada Leeftijd 2-3 jaar, n=28 Frequentievragenlijst 3,540, Sioen et al., 2007, België Leeftijd jaar, n=197 Registratie over 3 dagen 4,290, Kinderen 3 tot 9 jaar Murray et al., 2006, Engeland Leeftijd 3-5 jaar, n=28 Frequentievragenlijst 3,720, Sioen et al., 2007, België Leeftijd 4.4 jaar, n=84 Frequentievragenlijst 1,860, Madden et al., 2009, Canada Leeftijd 4-6,5 jaar, n=464 Registratie over 3 dagen 4,270, Leeftijd 5,8 jaar, n=41 Registratie over 3 dagen 4,860, Adolescenten Sioen et al., 2007, België Leeftijd jaar, n= uur recall methode 7557 Colter et al., 2008, Canada Leeftijd jaar, n=341 Weekkalender 4,770, Leeftijd 14 jaar, n=12 Weekkalender 3,000, MOVZ-verbruik per kind en jongere in de industrielanden Dia van Prof. Legrand –CEDE l – 23 maart 2012

10 In de praktijk??? Hoe nu al die aanbevelingen ontcijferen en toepassen?

11 Apports nutritionnels Praktische aanbevelingen

12 USA, 1992 Verschillende voorstellingen!

13 Groep van vlees, gevogelte, vis en eieren Voornaamste bron van eiwitten ijzer Veroorzaakt geen cariës 1 x per dag Vis: 2 x per week Eieren ter vervanging van vlees

14 Aantal maaltijden Ontbijt: minstens 3 elementen: een stuk fruit, een graanproduct en een melkproduct Versnapering om 10 u: Speeltijd is geen eettijd! Praktische aanbevelingen

15 Middagmaal: Minstens: een zetmeelproduct/graanproduct, groenten, een eiwitproduct, een dessert (fruit, melkproduct, koekjes, …) Enige drank = WATER Vieruurtje bestaande uit: Een graanproduct, een stuk fruit en een melkproduct Avondmaal: een zetmeelproduct/graanproduct, groenten, een eiwitproduct (3-4 keer per week) Praktische aanbevelingen

16 Vanaf 6 maanden! Hoe? 4 stappen 1: Ontdekking en initiatie 2: Wennen aan de voedingswaren 3: Stap voor stap naar meer voedingsvariatie 4: Zoals een volwassene

17 Uitwerking van menu’s Door menu’s uit te werken, krijg je een totaalbeeld van de variatie aan voeding voor kinderen en dus van hun voedingsevenwicht. Om een goed zicht te hebben op de aangeboden voeding, wordt een menuoverzicht aanbevolen van minimaal 20 dagen, dus 4 menuweken.

18

19 Recepten en enkele ‘trucjes’ - Griekse pasta met tonijn en witloof -Kaviaar van tonijn en sardientjes -Perziken met tonijn -Zalm met oosterse snijbietjes en framboos -….. -De vis niet te lang koken (max. 15 min)

20

21 Aanbevelingen Welke vis?  Alle vis; vissoorten afwisselen Hoeveel?  10 g tot 100 g afhankelijk van de leeftijd en 2 keer per week Waarom?  Ontwikkeling van smaakzin en behoefte aan EPA-DHA

22 Bedankt voor uw aandacht


Download ppt "De plaats van vis in de voeding van kinderen? Uiteenzetting door CEDE (http//www.cede-nutrition.org) Isabelle THIEBAUT Kinderdiëtiste."

Verwante presentaties


Ads door Google