De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Procenten Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop prima rekenen met procenten Elke keer als je klaar bent met lezen, klik je op een toets.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Procenten Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop prima rekenen met procenten Elke keer als je klaar bent met lezen, klik je op een toets."— Transcript van de presentatie:

1 Procenten Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop prima rekenen met procenten Elke keer als je klaar bent met lezen, klik je op een toets en de uitleg gaat verder Klaar..??? Druk maar op de muis !

2 Procenten Procent wil zeggen: het 1/100 deel. Je deelt dus ‘iets’ door 100. Als je dat doet, heb je 1% Bijvoorbeeld: 1% van 500 = 500 : 100 = 5 Duidelijk ? Klikken maar !

3 Procenten Maar het is niet altijd 1% Soms moet je meer dan 1% uitrekenen. Voorbeeld: hoeveel is 8% van 650 ? Antwoord: 650 : 100= 6,50 dat is 1% 8% is dus 8 x 6,50 = 52 Duidelijk ? Klikken maar !

4 Procenten Maak nu even de volgende sommen en controleer die als je klaar bent: 5% van 1200 =6% van 1650 = 4,5 % van 1340 =5,7% van 7680 = 12% van 5680 =3,4% van = 60% van 3600 =56% van 6002 = 75% van 4800 =100% van 872 = 0,5% van 250 =82,5% van 1200 = Klaar ? Klik dan voor de antwoorden.

5 Procenten Mooi zo….even controleren !: 5% van 1200 = 60 6% van 1650 = 99 4,5 % van 1340 = 60,3 5,7% van 7680 = 437,76 12% van 5680 = 681,60 3,4% van = 1288,26 60% van 3600 = % van 6002 = 3361,12 75% van 4800 = % van 872 = 872 0,5% van 250 = 1,25 82,5% van 1200 = 990 Nagekeken ? Klik dan voor een snelle manier !

6 Procenten Je kunt dus delen door 100 en keren met het aantal procenten 4% van 300 = …… 300 : 100 = 3….x 4 = 12 Je kunt ook zeggen: 1% is 0,01 4% van 300 = …… 0,04 x 300 = 12

7 Procenten Nog een voorbeeld: 18% van 300 = …… 0,18 x 300 = 54 Klik maar voor het maken van een paar sommen.

8 Procenten 12% van 876 = 45% van 345 = 7% van 235 = 2% van = 23,5% van 1000 = 1,5% van 500 = 50% van 346 = 20,8% van 1300 = 12,75% van 800 = 5,65% van 400 = 12,6% van 5000 = 82,5% van 2400 = 60% van 560 = 44% van 8800 = 15% van 640 = 5% van 2450 =

9 Procenten 12% van 876 = 105,12 45% van 345 = 155,25 7% van 235 = 16,45 2% van = 246,9 23,5% van 1000 = 235 1,5% van 500 = 7,5 50% van 346 = ,8% van 1300 = 270,4 12,75% van 800 = 102 5,65% van 400 = 22,6 12,6% van 5000 = ,5% van 2400 = % van 560 = % van 8800 = % van 640 = 96 5% van 2450 = 122,5

10 Procenten Spullen kunnen duurder worden Dat is erg gemakkelijk uit te rekenen Hoeveel je hebt is gewoon alles, dus 100% Wat erbij komt, tel je er in procenten bij Voorbeeld: een televisie kost € 599,00 Wat kost hij, als hij 12% duurder wordt ? Eerst 100%. 12% duurder: 100% + 12% = 112%. Dus: 1,12 x 599 = € 677,88

11 Procenten. Rekenen maar ! Piano kost € Hij wordt 18% duurder. Hoeveel kost hij dan ? Auto kost € Hij wordt 22,5% duurder. Wat kost hij dan ? Fiets kost € 299. Hij wordt 8% duurder. Wat kost hij dan ? MP3 speler kost € 79. Hij wordt 5% duurder. Wat kost hij dan McDonalds menu kost € 6,95. Dat wordt 12% duurder. Wat kost het dan ?

12 Procenten. Rekenen maar ! Piano kost € Hij wordt 18% duurder. Hoeveel kost hij dan ? 1,18 x € 4500 = € 5310 Auto kost € Hij wordt 22,5% duurder. Wat kost hij dan ? 1,225 x € 6500 = € 7962,50 Fiets kost € 299. Hij wordt 8% duurder. Wat kost hij dan ? 1,08 x € 299 = € 322,92 MP3 speler kost € 79. Hij wordt 5% duurder. Wat kost hij dan 1,05 x € 79 = € 82,95 McDonalds menu kost € 6,95. Dat wordt 12% duurder. Wat kost het dan ? 1,12 x € 6,95 = € 7,78

13 Procenten Spullen kunnen ook goedkoper worden, bv door korting. Dat is ook erg gemakkelijk uit te rekenen Hoeveel je hebt is gewoon alles, dus 100% Wat eraf gaat, trek je er in procenten af Voorbeeld: een televisie kost € 599,00 Wat kost hij, als hij 12% goedkoper wordt ? Eerst 100%. 12% goedkoper: 100% - 12% = 88%. Dus: 0,88 x 599 = € 527,12

14 Procenten. Rekenen maar ! Piano kost € Hij wordt 18% goedkoper. Hoeveel kost hij dan ? Auto kost € Hij wordt 22,5% goedkoper. Wat kost hij dan ? Fiets kost € 299. Hij wordt 8% goedkoper. Wat kost hij dan ? MP3 speler kost € 79. Hij wordt 5% goedkoper. Wat kost hij dan ? McDonalds menu kost € 6,95. Dat wordt 12% goedkoper. Wat kost het dan ?

15 Procenten. Rekenen maar ! Piano kost € Hij wordt 18% goedkoper. Hoeveel kost hij dan ? 0,82 x € 4500 = € 3690 Auto kost € Hij wordt 22,5% goedkoper. Wat kost hij dan ? 0,775 x € 6500 = € 5037,50 Fiets kost € 299. Hij wordt 8% goedkoper. Wat kost hij dan ? 0,92 x € 299,00 = € 275,08 MP3 speler kost € 79. Hij wordt 5% goedkoper. Wat kost hij dan ? 0,95 x € 79 = € 75,05 McDonalds menu kost € 6,95. Dat wordt 12% goedkoper. Wat kost het dan ? 0,88 x € 6,95 = € 6,12

16 Procenten Dan tot slot nog iets anders: Stel je weet de oude prijs én de nieuwe prijs. Dan kun je uitrekenen hoeveel iets duurder of goedkoper geworden is. Hoe dan ? Duidelijk ? Klik maar en het wordt uitgelegd !

17 Procenten Stel een auto was eerst € Nu is hij nog maar € Hoeveel procent is er dan vanaf gegaan ? Je rekent eerst het verschil uit: € €1200 = € 300 Die 300 deel je door de oude prijs van 1500 dus 300 : 1500 = 0,2……..en dat is 20% weet je nog

18 Procenten Stel een auto was eerst € Nu is hij duurder geworden. Hij kost nu € Hoeveel procent is hij dan duurder geworden ? Je rekent eerst het verschil uit: € €1600 = € 640 Die 640 deel je door de oude prijs van 1600 dus 640 : 1600 = 0,4……..en dat is 40% weet je nog ! Nog even een paar sommetjes proberen…!

19 Procenten Een fiets kost nu € 350 en eerst € 280. Hoeveel procent is hij duurder geworden ? Een IPod was eerst € 399. Nu is hij € 499. Hoeveel procent is hij duurder geworden ? Een broek kostte eerst € 49. Nu in de uitverkoop nog maar € 29. Hoeveel is hij goedkoper geworden ? Een kast kostte eerst € Nu nog maar € 850. Hoeveel procent is eraf ?

20 Procenten Een fiets kost nu € 350 en eerst € 280. Hoeveel procent is hij duurder geworden ? 350 – 280 = : oude prijs= 70:280 = 0,25 = 25% Een IPod was eerst € 399. Nu is hij € 499. Hoeveel procent is hij duurder geworden ? 499 – 399 = : oude prijs = 100:399 = 0,25 = 25% Een broek kostte eerst € 49. Nu in de uitverkoop nog maar € 29. Hoeveel is hij goedkoper geworden ? 49 – 29 = : 49 = 0,408= 41% Een kast kostte eerst € Nu nog maar € 850. Hoeveel procent is eraf ? 1200 – 850 = : 1200 = 0,291 = 29%


Download ppt "Procenten Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop prima rekenen met procenten Elke keer als je klaar bent met lezen, klik je op een toets."

Verwante presentaties


Ads door Google