De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cirkels…omtrek en oppervlakte Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop de omtrek en ook de oppervlakte van een cirkel uitrekenen. Elke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cirkels…omtrek en oppervlakte Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop de omtrek en ook de oppervlakte van een cirkel uitrekenen. Elke."— Transcript van de presentatie:

1 Cirkels…omtrek en oppervlakte Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop de omtrek en ook de oppervlakte van een cirkel uitrekenen. Elke keer als je klaar bent met lezen, klik je op een toets en de uitleg gaat verder Klaar..??? Druk maar op de muis !

2 Cirkels…omtrek en oppervlakte Omtrek van een cirkel betekent: Hoe lang is de buitenrand van die cirkel ?

3 Cirkels…omtrek en oppervlakte Daarvoor gebruiken we een formule. Een formule met een “gek”getal erin”. Dat getal noemen we pi. Dat schrijf je zo : π en is 3,14 groot De formule om de omtrek te berekenen gaat als volgt:

4 Cirkels…omtrek en oppervlakte Omtrek van cirkel = pi x diameter Omtrek van cirkel = 3,14 x diameter Wat is de diameter ? 4 cm diameter Diameter is de lijn van de ene kant naar de andere kant maar wel door het middelpunt

5 Cirkels…omtrek en oppervlakte Omtrek van deze cirkel is dus 4 cm pi x 4cm = 3,14 x 4 = 12,56 cm

6 Cirkels…omtrek en oppervlakte Een paar sommen die je kunt maken. Wanneer je weer klikt krijg je de antwoorden. Veel succes ! a)Diameter is 6 centimeter. Hoe groot is de omtrek ? b)Diameter is 9 centimeter. Hoe groot is de omtrek ? c)Diameter is 5,5 meter. Hoe groot is de omtrek ?

7 Cirkels…omtrek en oppervlakte Een paar sommen die je kunt maken. Wanneer je weer klikt krijg je de antwoorden. Veel succes ! a)Diameter is 6 centimeter. Hoe groot is de omtrek ? b)Diameter is 9 centimeter. Hoe groot is de omtrek ? c)Diameter is 5,5 meter. Hoe groot is de omtrek ? a) 18,84 centimeter b) 28,26 centimeter c) 17,27 meter. Let op de eenheid !

8 Cirkels…omtrek en oppervlakte Nu de oppervlakte. Ook dat werkt met behulp van een formule. Die formule luidt: Oppervlakte cirkel = pi x diameter x diameter : 4 Voorbeeld: Cirkel diameter 3 cm 3 cm 3,14X 3 : 4 = 7,065 cm2

9 Cirkels…omtrek en oppervlakte Nu een paar sommen om te proberen: Bereken de oppervlakte en daarna de omtrek van de volgende cirkels: a) Diameter 7 cm b) Diameter 8 cm c) Diameter 2 cm a)38,46 cm2a) 21,98 cm b)50,24 cm2b) 25,12 cm c) 3, 14 cm2c) 6,28 cm


Download ppt "Cirkels…omtrek en oppervlakte Als je deze uitleg stap voor stap volgt, kun je na afloop de omtrek en ook de oppervlakte van een cirkel uitrekenen. Elke."

Verwante presentaties


Ads door Google