De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vergroting. Maken van een afbeelding Een bolle lens kan een afbeelding maken Met de 2 bijzondere lichtstralen kun je bepalen hoe groot de afbeelding wordt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vergroting. Maken van een afbeelding Een bolle lens kan een afbeelding maken Met de 2 bijzondere lichtstralen kun je bepalen hoe groot de afbeelding wordt."— Transcript van de presentatie:

1 Vergroting

2 Maken van een afbeelding Een bolle lens kan een afbeelding maken Met de 2 bijzondere lichtstralen kun je bepalen hoe groot de afbeelding wordt. F

3 Vergroting Dia-apparaat maakt van een kleine dia een grote afbeelding op een scherm De vergroting van een dia-apparaat kan wel 20 x zijn.

4 Verkleining Een fototoestel maakt op het filmrolletje een veel kleinere afbeelding dan het voorwerp in het echt is De vergroting van een fototoestel kan daarom 0,1 zijn Het voorwerp wordt 0,1 x vergroot, (dus 10 x zo klein).

5 De formule De vergroting bereken je met een formule Vergroting = grootte beeld : grootte voorwerp De lengte van het voorwerp en de lengte van het beeld moeten dan wel allebei in dezelfde eenheid (bijv. centimeters) staan.

6 Voorbeeld 1 Het plaatje op een overheadprojector is 2 cm groot. Op het scherm is de afbeelding 50 centimeter groot Vergroting = beeld : voorwerp Vergroting = 50 : 2 = 25.

7 Voorbeeld 2 Een bolle lens maakt een afbeelding Het voorwerp is 2 cm en de afbeelding 1 cm F Vergroting = beeld : voorwerp Vergroting = 1 : 2 = 0,5.

8 Vergroting = 1 -> voorwerp en beeld zijn even groot Vergroting = groter dan 1 -> Het beeld is groter dan het voorwerp Vergroting is kleiner dan 1 -> Het beeld is kleiner dan het voorwerp. Conclusie Vergroting = lengte beeld : lengte voorwerp


Download ppt "Vergroting. Maken van een afbeelding Een bolle lens kan een afbeelding maken Met de 2 bijzondere lichtstralen kun je bepalen hoe groot de afbeelding wordt."

Verwante presentaties


Ads door Google