De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Masterchef de keuken van de trombosedienst

Verwante presentaties


Presentatie over: "Masterchef de keuken van de trombosedienst"— Transcript van de presentatie:

1 Masterchef de keuken van de trombosedienst
Recepten voor doseren

2 Kookboek trombosedienst
Doseren is gebonden aan recepten en voorschriften, onze protocollen De opsteller van dit kookboek is Federatie Nederlandse trombosediensten FNT en de CCKL

3 Onze meest favoriete recepten
Doseerprotocol trombosedienst SOP 012 Interactie tabel medicatie Doseertabel Kunst van het doseren

4 Favoriete recept Een zeer lastig maar smakelijk taartje
Percentage INR’s binnen de therapeutische range. Patiënten met een indicatie voor de 1e intensiteit groep moet minimaal 70% binnen de therapeutische range vallen. Voor de 2e intensiteit groep is dit 65 %

5 Favoriete recept

6 Keuken gereedschap Als keukengereedschap heeft de trombosedienst een zeer goede keukenmachine, namelijk hun doseerprogramma Portavita Een doseer-SOP met daarin een doseertabel Interactie lijst medicatie

7

8

9 Voorwaarden goed recept
Dosering van de tabletten Controle Melden van bijzonderheden Koorts,diarree,braken Bloedingen Ingrepen/onderzoeken Opname in ziekenhuis of instelling Medicijnen Vakantie Zwangerschaps wens en zwangerschap

10

11 Dosering van de tabletten
Gevolgen van niet nauwkeurig innemen Moeilijk om juiste dosering vast te stellen Eerder kans op INR uitslag buiten streefwaardegebied Veelvuldig INR controle

12 Controle Naleven controledatum
Afspraak is afspraak! Naleven controledatum Bij INR buiten streefwaardegebied vaker controle Lange dosering bij INR buiten streefwaardegebied is niet verantwoord Meer kans op bloeding of trombose

13 Nieuwe patiënten Enige tijd nodig om goed in te stellen Vaker controle
Dosering per patiënt verschillend Dosering kan variëren bij dezelfde patiënt Sommige patiënten moeilijk in te stellen

14 Enige tijd nodig om goed in te stellen.
Toestand patient veranderlijk: opknappen na longembolie/trombosebeen of plaatsen hartkleppen/CABG/vaatoperatie. Steeds meer coumarine nodig, hoe snel dit gaat is moeilijk in te schatten.

15 Frequent controle noodzakelijk.
Bij LMWH-gebruik (fraxiparine) vanwege hoger bloedingsrisico bij gelijktijdig gebruik met coumarine > zo kort mogelijk houden. Ook vanwege onaangename prikken. Bij op handen zijnde ECV.

16 Dosering per patient verschillend.
Bij onbekende patienten begin je bij gemiddelde voor de leeftijd. Te sterk ophogen is riskant, m.n. bij bejaarde mensen: 10 maal meer kans op bloedingen, met name in de instelfase is deze kans extra hoog.

17 Ingrediënten verzamelen
Enorm belangrijk is jullie inbreng over de informatie van een cliënt Invullen controle strook van de doseerkaart Melden van bijzonderheden Koorts,diarree,braken Bloedingen Ingrepen/onderzoeken Opname in ziekenhuis of instelling Medicijnen Vakantie Zwangerschaps wens en zwangerschap

18 Voorlichting aan patienten door TD
Uitleg wat te doen bij problemen/ziekte Doorgeven van medicijnen / veranderingen Wat te doen bij ingrepen Gebruik van LMWH Gebruik van Tranexaminezuur bij mondheelkundige ingrepen Wat te doen tijdens vakantie Zelfmeten/ zelfdoseren

19 Voorbeelden van strookjes

20 Vragen? Uitreiken van onze stellingen.

21 Einde


Download ppt "Masterchef de keuken van de trombosedienst"

Verwante presentaties


Ads door Google