De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scouts en Gidsen Gouw Limburg.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scouts en Gidsen Gouw Limburg."— Transcript van de presentatie:

1 Scouts en Gidsen Gouw Limburg

2 Centra voor alcohol - en andere drugproblemen
Documentatiecentrum Straathoekwerk Hulpverlening Preventie

3 Intro ‘Sangria aan de Costa del Sol’

4 Situatie 1: Sofie rookt 20 sigaretten per dag. Ze rookt om zich te ontspannen. Ze kent de gezondheidsrisico’s die aan roken verbonden zijn, maar ze vindt dat iedereen van iets moet doodgaan.

5 Situatie 2: Marie is geslaagd in de examens en heeft dit met een paar goede vrienden gevierd. Het werd een lange avond en nacht, met veel plezier en misschien wel te veel alcohol. Ze herinnert zich niet al te veel meer van de laatste uren en ze herinnert zich helemaal niet meer hoe ze thuis is geraakt.

6 Situatie 3: Bert is een vlotte en sociale gast. Ter ontspanning gaat hij regelmatig met zijn vrienden op café, waar hij biljart of een spelletje kaart speelt, en een tweetal pinten drinkt. Na school gaat hij met zijn vrienden meestal naar hetzelfde café om bij een paar pinten nog wat na te praten. Op woensdagavond en tijdens de weekendavonden laat hij zich nog eens goed gaan in het jeugdhuis. Op zo’n avonden drinkt Bert gemiddeld een zestal pinten.

7 Situatie 4: Leider Maarten gaat zoals elk jaar weer mee op de kamp. Begin dit jaar is hij beginnen werken, zodat hij niet veel verlof heeft. De voorbereiding voor het kamp kan alleen maar plaatsvinden na de werkuren, zodat hij heel moe op kamp vertrekt. Als leider moet hij bovendien een dag eerder op het kamp zijn om alle tenten op te zetten. Als hij richting Ardennen rijdt, valt het hem allemaal wel lastig, maar met voldoende koffie onderweg en tweemaal een pilletje om wakker te blijven, blijft hij toch nog redelijk fit.

8 Situatie 5: Laurijn rookt af en toe weed met zijn vrienden. Als leider van de oudste groep rookt hij nooit tijdens activiteiten. Op kamp tijdens het nachtspel moet hij heel lang op dezelfde post blijven. Stiekem rookt hij toch een joint om de tijd te doden.

9 Situatie 6: Jeroen is een schuchtere jongen. Vooral op feestjes heeft hij het bijzonder moeilijk om uit de hoek te komen. Maar sinds een paar weken gaat het veel beter. In de dancing koopt hij XTC-pillen en hiermee kan hij zich zonder vrees helemaal uitleven: lekker gek doen tot ‘s morgens vroeg.

10 Mens-Middel-Milieu Middel Aanbod Werking en invloed Hoeveelheid
Wijze van gebruik Milieu Socio-econ. Factoren Context van gebruik Gezin, school, vrienden Belangrijke derden Subcultuur media Mens Persoonlijkheid Leeftijd Geslacht Gemoedstoestand Verwachtingen Waarden en normen Kennis en opvattingen

11 Proces van afhankelijkheid
VERSLAVING EXCESSIEF GEBRUIK SOCIAAL GEBRUIK EXPERIMENT EERSTE CONTACT

12 Verslaving: lichamelijk en geestelijk

13 Indeling volgens effect
Verdovend Opwekkend Bewustzijnsveranderend Cocaïne Speed Koffie-thee Tabak Boosters Heroïne Alcohol Medicatie GHB/Ketamine Cannabis Paddo’s LSD Vluchtige snuifmiddelen XTC

14 Situatie 1 Op een vrijdagavond komen een aantal leden het lokaal binnen om wat bij te praten in de zithoek. Na een paar uur steekt één van hen een joint op. Ze vallen niemand lastig, zijn niet luidruchtig of agressief, en bijna niemand heeft opgemerkt dat ze iets gerookt hebben. Er is in ieder geval niemand van de andere leden die erop reageert…. Hoe ga je ermee om? Wat zegt de wet ( openbare plaats, aanwezigheid minderjarigen, huis openstellen voor gebruik is verboden) Hoe kan je leden attent maken op wat wel en niet mag? Hoe probeer je alle leden en leiding mee te krijgen in je verhaal?

15

16 Drugs in de beweging? Verantwoordelijkheid voor jezelf en groep
Aansprakelijkheid: Fout en schade. Schade is een gevolg van de fout. burgerlijke en strafrechterlijke aansprakelijkheid Burgerlijke: fout in organisatie en fout in toezicht Strafrechterlijke: Lokaal ter beschikking stellen, gebruik in aanwezigheid minderjarigen. Niet verantwoordelijk voor iemands gedrag WEL hoe je optreedt!

17 Drugs in de beweging? Voorbeeldfunctie
Preventief werken en crisissituaties hanteren Imago Sociale druk counteren door regels en afspraken te maken. REGELS en AFSPRAKEN Wat voor een JEUGDBEWEGING willen we zijn? Waar willen we naartoe op korte en lange termijn? Wat kan en wat kan niet? Wat bij regelovertreding? Wie doet dan wat? Welke sanctie? Welke hulp? …. Afsprakentabel

18 Speciale activiteiten [kamp, weekend, …]
Bezit Gebruik Onder invloed Delen Dealen tabak Jongste Afdeling … jaar Oudste afdeling …jaar Leiding alcohol cannabis andere illegale drugs medicatie

19 Drugs in de beweging? Korte termijn: afspraken rond het huidige kamp/ crisis Lange termijn: Alcohol en drugbeleid? 1. foto van de beweging 2. Ieder zijn zeg, samen een mening (visie) 3. Afspreken en voorlichting 4. schrijfwijzer en bekendmaking

20 Nuttige adressen www.hoeveelisteveel.be www.cadlimburg.be
CAD Limburg: 089/ Bron: juridische handvaten voor het jeugdwerk. VAD


Download ppt "Scouts en Gidsen Gouw Limburg."

Verwante presentaties


Ads door Google