De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bvc-28-11-09 Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bvc-28-11-09 Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09."— Transcript van de presentatie:

1 bvc-28-11-09 Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09

2 bvc-28-11-09 Italiaanse wijnwetgeving : Tafelwijn  Vina da Tavola  I.G.T.: Indicazione Geografica Tipica Kwaliteitswijn  D.O.C.: Denominazione di Origine Controllata  D.O.C.G.: Denominazione di Origine Controllata e Garantita

3 bvc-28-11-09 Italiaanse wijnregio’s: - 53 miljoen hectoliter wijn - 18% van alle wijn i/d wereld = Italiaans - 30% van alle Europese wijn = Italiaans

4 bvc-28-11-09 Italië: Piëmonte Piëmonte = “aan de voet van de berg” -Ten noorden: Valle d’ Aosta + Alpen -Ten westen: Alpen -Ten zuiden: Alpi Ligure -Hoofdstad = Turijn -Continentaal klimaat

5 bvc-28-11-09 Barbera :  zeer productieve en resistente druif  voornamelijk in en uit de omgeving van Alba, Asti en Monferrato (Piëmonte).  robijn- en granaatrood van kleur, robuust, met veel tannine, veel structuur en een bittertje in de afdronk.  kan lang op fles rijpen.

6 bvc-28-11-09 Dolcetto :  aangeplant in de regio Piëmonte en in mindere mate in de regio Ligurië.  geeft zachte, droge wijnen met een robijnrode kleur en veel donker fruit.  zachte tannines:goed jong drinkbaar.

7 bvc-28-11-09 Nebbiolo :  de nobelste druivensoort van Italië (de pinot noir van Italië !?).  krachtige en unieke rode wijnen.  wordt in diverse noordelijke regio’s verbouwd, maar heeft Piemonte als bakermat.  hoog tanninegehalte, geschikt om te ouderen.

8 bvc-28-11-09 Wijn 1 : Altare Elio  Jaar: 2007  Druif: 100% dolcetto  Bijzonderheden: DOC Dolcetto d’Alba - kalkgrond en zand - Maceration mét schilletjes in temperatuur-gekontroleerde rotofermenters gedurende 2-3 dagen, korte passage in frans hout voor 3 weken, verder élevage in inox tanks 10 maand.

9 bvc-28-11-09 Wijn 2 : Clerico Domenico  Jaar: 2006  Druif: 100% barbera  Bijzonderheden: DOC Barbera d’Alba - wijngaarden op 350m noordoostelijke expositie - bodem is kleihoudend, stokken 25 jaar - maceratie 14 dagen in rotomacerators, gekontrolleerde temperatuur - rijping in barriques waarvan 70% nieuw voor 16 maanden.

10 bvc-28-11-09 Wijn 3 : Braida  Jaar: 2007  Druif: 100% barbera  Bijzonderheden: DOC Montebruna - Alcoholische gisting gedurende 2-3 weken in roestvrijstalen vaten met af en toe een overpomping om kleur, tannine en aroma uit de schillen te onttrekken - 3 maanden flesrijping.

11 bvc-28-11-09 Wijn 4 : La Spinetta  Jaar: 2006  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOC Nebbiolo Langhe - fermentatie in rotofermentators, gekontrolleerde temperatuur gedurende 6-8 dagen - malolactische fermentatie gebeurt in nieuwe Franse barriques (12 maanden) - dan inox (2 maanden) vervolgens 2 maanden flesrijping - geen filtering noch klaring.

12 bvc-28-11-09 Wijn 5 : Conterno Aldo  Jaar: 2005  Druif: 80% freisa, 10% cab.sauvignon, 10% merlot  Bijzonderheden: DOC Langhe Rosso - Maceratie op de schil in inox gedurende 6-8 dagen - na de gisting blijft de wijn nog een 5-6 maanden in inoxen vaten - rijping gedurende 6 maanden Franse barriques.

13 bvc-28-11-09 Wijn 6 : Corino  Jaar: 2005  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOCG Barolo Vigna Rocche - 350m hoogte, bodem vnl. zand - Maceratie op de schil in temperatuurgekontrolleerde inoxen vaten gedurende 1 week – daarna gedurende 24 maanden in eiken vaten - flesrijping van 1 jaar.

14 bvc-28-11-09 Wijn 7 : Cereto  Jaar: 2005  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOCG Barolo Brunate – bodem:kleihoudend, rijk aan magnesium - fermentatie 7-10 dagen in temperatuur gecontrolleerde inoxen tanks + automatische pompsystemen - maceratie 1 week, regelmatige pigeage - rijping houten tonnen van 300l., 30 maanden.

15 bvc-28-11-09 Wijn 8 : Moccagatta  Jaar: 2005  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOCG Barbaresco Bric Balin – bodem = kalk – Fermentatie met schilletjes in inox tanks + temperatuur kontrolle, verdere élevage op franse barriques gedurende 18 maanden

16 bvc-28-11-09 Wijn extra: Scavino Paolo  Jaar: 2007  Druif: nebbiolo, dolcetto, barbera, cabernet sauvignon  Bijzonderheden: VDT – Vino da Tavola - Maceratie op de schil gedurende 5-7 dagen in inoxen vaten - fermentatie gebeurt onder gecontrolleerde temperatuur - wijn rijpt nog enige maanden in inox vaten voor de botteling.

17 bvc-28-11-09 De Prijzen:  Wijn 1: 13,98 €  Wijn 2: 19,97 €  Wijn 3: 16,90 €  Wijn 4: 19,99 €  Wijn 5: 19,00 €  Wijn 6: 42,35 €  Wijn 7: 54,99 €  Wijn 8: 39,93 €  Extra: 10,95 €


Download ppt "Bvc-28-11-09 Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09."

Verwante presentaties


Ads door Google