Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdJoost Smits Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
bvc-28-11-09 Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09
2
bvc-28-11-09 Italiaanse wijnwetgeving : Tafelwijn Vina da Tavola I.G.T.: Indicazione Geografica Tipica Kwaliteitswijn D.O.C.: Denominazione di Origine Controllata D.O.C.G.: Denominazione di Origine Controllata e Garantita
3
bvc-28-11-09 Italiaanse wijnregio’s: - 53 miljoen hectoliter wijn - 18% van alle wijn i/d wereld = Italiaans - 30% van alle Europese wijn = Italiaans
4
bvc-28-11-09 Italië: Piëmonte Piëmonte = “aan de voet van de berg” -Ten noorden: Valle d’ Aosta + Alpen -Ten westen: Alpen -Ten zuiden: Alpi Ligure -Hoofdstad = Turijn -Continentaal klimaat
5
bvc-28-11-09 Barbera : zeer productieve en resistente druif voornamelijk in en uit de omgeving van Alba, Asti en Monferrato (Piëmonte). robijn- en granaatrood van kleur, robuust, met veel tannine, veel structuur en een bittertje in de afdronk. kan lang op fles rijpen.
6
bvc-28-11-09 Dolcetto : aangeplant in de regio Piëmonte en in mindere mate in de regio Ligurië. geeft zachte, droge wijnen met een robijnrode kleur en veel donker fruit. zachte tannines:goed jong drinkbaar.
7
bvc-28-11-09 Nebbiolo : de nobelste druivensoort van Italië (de pinot noir van Italië !?). krachtige en unieke rode wijnen. wordt in diverse noordelijke regio’s verbouwd, maar heeft Piemonte als bakermat. hoog tanninegehalte, geschikt om te ouderen.
8
bvc-28-11-09 Wijn 1 : Altare Elio Jaar: 2007 Druif: 100% dolcetto Bijzonderheden: DOC Dolcetto d’Alba - kalkgrond en zand - Maceration mét schilletjes in temperatuur-gekontroleerde rotofermenters gedurende 2-3 dagen, korte passage in frans hout voor 3 weken, verder élevage in inox tanks 10 maand.
9
bvc-28-11-09 Wijn 2 : Clerico Domenico Jaar: 2006 Druif: 100% barbera Bijzonderheden: DOC Barbera d’Alba - wijngaarden op 350m noordoostelijke expositie - bodem is kleihoudend, stokken 25 jaar - maceratie 14 dagen in rotomacerators, gekontrolleerde temperatuur - rijping in barriques waarvan 70% nieuw voor 16 maanden.
10
bvc-28-11-09 Wijn 3 : Braida Jaar: 2007 Druif: 100% barbera Bijzonderheden: DOC Montebruna - Alcoholische gisting gedurende 2-3 weken in roestvrijstalen vaten met af en toe een overpomping om kleur, tannine en aroma uit de schillen te onttrekken - 3 maanden flesrijping.
11
bvc-28-11-09 Wijn 4 : La Spinetta Jaar: 2006 Druif: 100% nebbiolo Bijzonderheden: DOC Nebbiolo Langhe - fermentatie in rotofermentators, gekontrolleerde temperatuur gedurende 6-8 dagen - malolactische fermentatie gebeurt in nieuwe Franse barriques (12 maanden) - dan inox (2 maanden) vervolgens 2 maanden flesrijping - geen filtering noch klaring.
12
bvc-28-11-09 Wijn 5 : Conterno Aldo Jaar: 2005 Druif: 80% freisa, 10% cab.sauvignon, 10% merlot Bijzonderheden: DOC Langhe Rosso - Maceratie op de schil in inox gedurende 6-8 dagen - na de gisting blijft de wijn nog een 5-6 maanden in inoxen vaten - rijping gedurende 6 maanden Franse barriques.
13
bvc-28-11-09 Wijn 6 : Corino Jaar: 2005 Druif: 100% nebbiolo Bijzonderheden: DOCG Barolo Vigna Rocche - 350m hoogte, bodem vnl. zand - Maceratie op de schil in temperatuurgekontrolleerde inoxen vaten gedurende 1 week – daarna gedurende 24 maanden in eiken vaten - flesrijping van 1 jaar.
14
bvc-28-11-09 Wijn 7 : Cereto Jaar: 2005 Druif: 100% nebbiolo Bijzonderheden: DOCG Barolo Brunate – bodem:kleihoudend, rijk aan magnesium - fermentatie 7-10 dagen in temperatuur gecontrolleerde inoxen tanks + automatische pompsystemen - maceratie 1 week, regelmatige pigeage - rijping houten tonnen van 300l., 30 maanden.
15
bvc-28-11-09 Wijn 8 : Moccagatta Jaar: 2005 Druif: 100% nebbiolo Bijzonderheden: DOCG Barbaresco Bric Balin – bodem = kalk – Fermentatie met schilletjes in inox tanks + temperatuur kontrolle, verdere élevage op franse barriques gedurende 18 maanden
16
bvc-28-11-09 Wijn extra: Scavino Paolo Jaar: 2007 Druif: nebbiolo, dolcetto, barbera, cabernet sauvignon Bijzonderheden: VDT – Vino da Tavola - Maceratie op de schil gedurende 5-7 dagen in inoxen vaten - fermentatie gebeurt onder gecontrolleerde temperatuur - wijn rijpt nog enige maanden in inox vaten voor de botteling.
17
bvc-28-11-09 De Prijzen: Wijn 1: 13,98 € Wijn 2: 19,97 € Wijn 3: 16,90 € Wijn 4: 19,99 € Wijn 5: 19,00 € Wijn 6: 42,35 € Wijn 7: 54,99 € Wijn 8: 39,93 € Extra: 10,95 €
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.