De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

(... tot ± 500 voor Christus) Koken door water in putten of potten te verwarmen met hete stenen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "(... tot ± 500 voor Christus) Koken door water in putten of potten te verwarmen met hete stenen."— Transcript van de presentatie:

1

2 (... tot ± 500 voor Christus)

3 Koken door water in putten of potten te verwarmen met hete stenen.

4 Een houtvuur waarboven de oermens vlees en vis bakte, rookte en braadde. Het voedsel werd soms verpakt in klei of bladeren en in een kuil (=‘prehistorische oven’ ) gelegd.

5 Bewaartechnieken zoals drogen, zouten en roken.

6

7 Een derde van de voeding bestond uit vlees van de jacht op wilde dieren en vogels. Zee- en riviervis vormden een andere belangrijke voedselbron, rijk aan gezonde vetten. Ook planten, bessen, zaden, bonen, wortels en noten stonden op het menu. Er werd ook wel wat ‘soep’ en brood gegeten.

8 Gekookte veldzuring Gierstepap ‘Brandnetelkroketten’

9 De vrouwen werkten ettelijke uren per dag aan de maaltijden voor de stam.

10 Gratis, want de bossen leverden in de prehistorie veel voedsel op. De mens at van wat de natuur hem verschafte.

11 In de prehistorie is nog heel weinig afval. Alles werd gebruikt (de huiden als kledij, de beenderen als wapens …) en wat ze weggooiden verging (verteerde) in de natuur.

12 (± 500 v.C. tot 400) We delen de oudheid in in 2 delen: anderzijds de Romeinen. Enerzijds het Oude Gallië (de Galliërs, met o.a. de Oude Belgen),

13 1) Putkoken Kooktechnieken van de Galliërs 2) Roosteren 3) Kleibakken 4) Bakken in de oven

14 1) stoven Kooktechnieken van de Romeinen 2) fornuis met grillrooster

15 Galliërs => vlees werd gezouten of gepekeld. Romeinen => koele kelders => drogen

16 Galliërs => wild, vis, runderen en varkens Romeinen => Pap van granen => Zeer weinig vlees. => Soep en bonen, groenten, fruit, kaas en brood. => Stevig gekruid.

17  adel: wijn  rest: tarwebier of honingwijn  worst en harde kazen  Pauwentongen  Kruidenkaas  Komkommer  Gehaktballetjes  Paddenstoelen en sla  Dadels Galliërs Romeinen

18 De heer had een kok ter beschikking en verloor dus zelf geen tijd. Arme bevolking had weinig tijd noch geld om te koken. In het begin bestond alleen maar ruilhandel. Later werd geld in het hele Romeinse Rijk gebruikt. nog niet veel afval afvalputten of afvalbergen

19 (400 tot 1500)

20 open haard ijzeren ketel - bakpan - aardewerken potten

21 Drogen en roken Zouten Fruit in honing.

22 In de vroege middeleeuwen (ca ): zwart brood en een soort groentenbrij De rijken aten gekruid, de armen gebruikten mosterd en azijn. Men at veel vlees, wild en vis; ook paddenstoelen en fruit. Men dronk weinig water (te vies), wel melk.

23 koken met tuinkruiden mengen van zuur (azijn) en zoet (honing en suiker uit suikerriet) wijn = luxedrank. Rijken hadden een kok in dienst met knechten. Er werd veel tijd besteed aan de bereidingen.

24 Armen aten geen vlees, maar joegen op vogels. Het witbrood was alleen voor de rijken. Kruiden waren heel duur. In de stad: straat = afvalberg / stort / riool / toilet Gevolg: rattenplagen zorgden voor de pest

25 (1500 tot 1800)

26 betere tafelmanieren eigen bekers, glazen en bestek (vork !) NIEUW: het fornuis bij rijken en adel drogen pekelen roken inmaken

27 Specerijen en brood De ontdekking van Amerika => maïs, bonen en de aardappel (uiteindelijk verdrong de aardappel brood en pap van de eerste plaats) Suiker werd meer en meer gebruikt. Tekort aan vlees Koffie en thee populair (smaak => zoet) Gebonden saus Mediterrane vruchten en ook olijfolie en wijn Diverse vleesbereidingen en visschotels En de gewone mens at: Roggebrood Pap Soep Groenten uit eigen tuin Af en toe wat vlees

28 Nieuwe luxeproducten => thee, koffie, chocolade. kalkoen (Zuid-Amerika ) op de feesttafels Frankrijk => paddenstoelen in speciale grotten. De edelen dronken chocoladedranken en aten kwartel met foie gras

29 De rijken => kok, knechten of personeel. Er werd veel tijd besteed aan bereiding eten. De armen => soepvorm of brei/pap. => een aantal dagen dezelfde stoofpot De armen aten nauwelijks nog vlees (te duur). Drinkputten met vervuild water Sterfte door ziekte CHOLERA Ontstaan beroep van vuilnisman Afval werd verkocht (voeder) of gestort

30 (1800 tot 1945)

31 Rijke burgerij => overal kookfornuis Eerste water- en gasleidingen geplaatst (2e helft 19e eeuw ) Stoven, ovens, waterleidingen … het rijke volk had het allemaal. Begin van de 20e eeuw => de keuken = volwaardige plaats in de woning Rijken => ijskelders 1860 => mechanische koeling (koelkasten) Bewaren door steriliseren en pasteuriseren op hoge temperatuur.

32 De aardappel Naast brood waren pap en de pannenkoek zeer populair. De arme arbeidersbevolking => koffie, thee en suiker. Bij de rijken => foie gras, champagne, eenden en patrijzen Even lang als nu. Vrouwen bleven thuis en zorgden voor het gezin. De mannen zorgden voor het inkomen. => veel tijd om maaltijden te bereiden (+ huishouden)

33 Onbetaalbare delicatessen voor de armen en luxeproducten voor de rijken. heel veel natuurvervuiling door fabrieken veel meer afval veel afval werd in natuur gedumpt


Download ppt "(... tot ± 500 voor Christus) Koken door water in putten of potten te verwarmen met hete stenen."

Verwante presentaties


Ads door Google