De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het leven in Egypte Uit het leven van een rijke Egyptenaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het leven in Egypte Uit het leven van een rijke Egyptenaar."— Transcript van de presentatie:

1 Het leven in Egypte Uit het leven van een rijke Egyptenaar

2 Op jacht

3 Nebamun Nebamun is een edelman. Hij leeft in Egypte rond 1400 v.C. Hij gaat op vogeljacht met zijn vrouw en dochter. Dat doet hij voor de sport.

4 De vrouw van Nebamun Zij heeft haar mooiste kleren aan. Rond nek en armen draagt ze juwelen. Op haar hoofd draagt ze een kegel met geparfumeerde was.

5 De dochter van Nebamun Ze draagt oorringen en een mooie halsketting. Zij is nog maar een kind. Ze draagt het haar opzij in een paardenstaart, een teken van jeugd.

6 Egyptische kilt Egyptische mannen uit het oude Egypte dragen gewoonlijk linnen kilts. Linnen is het meest gebruikte materiaal om kleren van te maken. Hoe rijker men is, hoe fijner het linnen voor de kleding.

7 Egyptisch laken Linnen wordt ook gebruikt om beddengoed te maken. Dit is een linnen laken uit het oude Egypte.

8 Egyptische boot Boten zijn het belangrijkste vervoermiddel van de Egyptenaren. Vermits er niet veel hout is in het oude Egypte, worden boten vaak gemaakt van bundels riet, zoals papyrus.

9 De kat De Egyptenaren gebruiken vaak katten om mee te jagen. Sommige experten geloven dat ze hun katten trainden om vogels te vangen en terug te brengen naar hun meester.

10 De puffervis De puffervis blaast zichzelf op om andere dieren af te schrikken. Hij is giftig en heeft heel scherpe tanden. Hij leeft nu nog steeds in de Nijl.

11 De eend Eenden komen veel voor in het oude Egypte. De Egyptenaren gaan op eendenjacht op de oevers van de Nijl.

12 Papyrus Papyrus groeit op de moerasachtige oevers van de Nijl. De Egyptenaren maken bladen van de papyrus om op te schrijven. Ze bundelen de papyrus ook samen om boten van te maken. Dit is een papyrusrol.

13 De werpstok De Egyptenaren gebruiken vaak een werpstok tijdens de vogeljacht. Dit is een speciale werpstok, gemaakt om in het graf van de farao te leggen. Hij kan die dan gebruiken in zijn volgende leven.

14 Vis Er leven veel soorten vissen in de Nijl. Sommige Egyptenaren eten vis. Anderen niet, omdat ze denken dat sommige vissen heilig zijn. In deze glazen vis wordt cosmetica bewaard.

15 Het banket

16 Vijgen Vijgen zijn alledaags fruit in Egypte.

17 Eend De Egyptenaren eten gekookte eend.

18 Brood De Egyptenaren maken verschillende soorten brood. Soms zijn de broden rond, soms ovaal.

19 Hiëroglyfen in het graf Hier staat geschreven: 1000 broden, 1000 ossen en eenden 1000 potten wierook Nebamun hoopt brood, vlees, parfum, linnen en wierook te hebben in zijn volgende leven. Daarom laat hij dit opschrijven op de muren van zijn graf.

20 Druiven De Egyptenaren eten druiven. Ze gebruiken de druiven ook om wijn van te maken.

21 Een poot van een os De Egyptenaren eten verschillende soorten vlees. Een ossenpoot is één van de beste vleessoorten. Op banketten en feesten staat hij op het menu.

22 De lotusbloem De Egyptenaren houden van de geur van de lotusbloem. Soms geven ze die aan hun gasten tijdens een banket. Ze geloven dat bij het begin der tijden een lotusbloem uit het water groeide en bloeide. In de bloesem zat de zonnegod.

23 Wijnkruiken Wijn is een heel populaire drank in Egypte. De wijn wordt bewaard in grote aardewerken kruiken en gedronken. De wijn wordt in bokalen geschonken.

24 Op het veld

25 Graan De Egyptenaren verbouwen graan om brood te maken. Brood wordt bij de meeste maaltijden gegeten.

26 Paarden Paarden zijn zeldzaam in Egypte. Sommige rijke Egyptenaren bezitten paarden. Ze worden gebruikt om hun koets te trekken. Meestal worden paarden gebruikt om strijdwagens te trekken.

27 De oogst meten Schrijvers schrijven op hoeveel graan er jaarlijks groeit in de velden van de landeigenaar. Iedere landeigenaar moet jaarlijks een deel van zijn oogst aan de farao geven. De grensstenen bakenen het domein van de landeigenaar af.

28 Hiëroglyfen: de oogst Hier staat: »Zoals de grote god in de hemel het behaagt, is de grenssteen steen juist. Hij staat op zijn plaats. »

29 De onager Een onager is een soort ezel. Hij wordt gebruikt in Egypte om een kar te trekken.

30 De assistent inspecteur Ieder seizoen moet de landeigenaar een deel van zijn oogst aan de farao geven als belasting. De assistent inspecteur zorgt ervoor dat de grensstenen, die het land van de landeigenaar afbakenen, op hun plaats staan. Dan kan hij schatten hoeveel belasting de landeigenaar moet betalen.

31 Muziek in Egypte

32 Pruiken De Egyptenaren dragen vaak een pruik bij speciale gelegenheden, zoals een banket. Deze pruik is gemaakt van menselijk haar, vastgemaakt aan een net.

33 Stoelen In Egypte is het een hele eer om op een stoel te zitten tijdens een banket. Gewoonlijk zitten alleen de gastheer en zijn geêerde gasten op stoelen. De andere gasten moeten op kussens zitten. Dit is een stoelpoot, gemaakt van ebbenhout.

34 De luit De luit is een muziekinstrument met snaren. Het wordt bespeeld zoals een gitaar.

35 De dubbele fluit De dubbele fluit is een muziekinstrument dat door de Egyptenaren gebruikt wordt. Ze maakt een hoog geluid, zoals een moderne fluit.

36 Geparfumeerde kegels De gasten aan het banket dragen geparfumeerde kegels op hun hoofd. Door de warmte in de kamer smelt de kegel en de geparfumeerde was loopt over hun hoofd.

37 De vijver

38 Vijgenboom Vijgenbomen zijn heel gewoon in Egypte. De Egyptenaren houden van vijgen.

39 Dadelpalm Dadelpalmen zijn heel geliefd in Egypte. De dadelpalm geeft schaduw en brengt zoete dadels voort. De Egyptenaren zijn er gek op.

40 Eenden Eenden zijn heel gewoon in Egypte. Er wordt op gejaagd op de oevers van de Nijl. Deze kalksteen wordt gebruikt om hiëroglyfen op te oefenen.

41 Godin van de vijgenboom De Egyptenaren geloven dat de godin van de Sycamore vijgenboom voor de vijgen zorgt, waarvan ze zo houden. Hier draagt ze manden vol vijgen.


Download ppt "Het leven in Egypte Uit het leven van een rijke Egyptenaar."

Verwante presentaties


Ads door Google