De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Uit het leven van een rijke Egyptenaar

Verwante presentaties


Presentatie over: "Uit het leven van een rijke Egyptenaar"— Transcript van de presentatie:

1 Uit het leven van een rijke Egyptenaar
Het leven in Egypte Uit het leven van een rijke Egyptenaar

2 Op jacht

3 Nebamun Nebamun is een edelman. Hij leeft in Egypte rond 1400 v.C.
Hij gaat op vogeljacht met zijn vrouw en dochter. Dat doet hij voor de sport. Nebamun is een edelman uit het oude Egypte van ongeveer 1400 v.C. Hij gaat op vogeljacht met zijn vrouw en dochter. Nebamun hoeft niet te vissen of op vogeljacht te gaan om zijn familie te voeden. Jagen en vissen is een sport voor de edelen in het antieke Egypte. Door deze tekening in zijn graf te zetten, hoopt Nebamun dat er in zijn leven na de dood veel vogels en vissen zullen zijn om op te jagen.

4 De vrouw van Nebamun Zij heeft haar mooiste kleren aan.
Rond nek en armen draagt ze juwelen. Op haar hoofd draagt ze een kegel met geparfumeerde was. De vrouw van Nebamun heeft haar beste kleren aan. Ze draagt juwelen rond haar nek en armen. Ze heeft een kegel met geparfumeerde was op haar hoofd. Nebamun hoopt al deze dingen ook in het leven na de dood te bezitten.

5 De dochter van Nebamun Zij is nog maar een kind. Ze draagt het haar opzij in een paardenstaart, een teken van jeugd. De dochter van Nebamun heeft opzij een paardenstaart. Dat was een teken van jeugd. Ze is nog een kind. Toch draagt ze oorringen en een mooie halsketting. De dochter van Nebamun gaat niet echt jagen en vissen met haar vader. Toch wordt zij in deze schildering getoond, omdat Nebamun zijn gezin verendigd wil hebben in zijn leven na de dood. Ze draagt oorringen en een mooie halsketting.

6 Egyptische kilt Egyptische mannen uit het oude Egypte dragen gewoonlijk linnen kilts. Linnen is het meest gebruikte materiaal om kleren van te maken. Egyptische mannen uit het oude Egypte dragen gewoonlijk linnen kilts. Linnen is het meest gebruikte materiaal om kleren van te maken in het oude Egypte. Hoe rijker men is, hoe fijner het linnen voor de kleding. Hoe rijker men is, hoe fijner het linnen voor de kleding.

7 Egyptisch laken Linnen wordt ook gebruikt om beddengoed te maken.
Linnen wordt ook gebruikt om beddengoed te maken. Dit is een linnen laken uit het oude Egypte. Linnen wordt ook gebruikt om beddengoed te maken. Dit is een linnen laken uit het oude Egypte.

8 Egyptische boot Boten zijn het belangrijkste vervoermiddel van de Egyptenaren. Vermits er niet veel hout is in het oude Egypte, worden boten vaak gemaakt van bundels riet, zoals papyrus. Boten zijn het belangrijkste vervoermiddel van de Egyptenaren. Vermits er niet veel hout is in het oude Egypte, worden boten vaak gemaakt van bundels riet, zoals papyrus.

9 De kat De Egyptenaren gebruiken vaak katten om mee te jagen.
Sommige experten geloven dat ze hun katten trainden om vogels te vangen en terug te brengen naar hun meester. De Egyptenaren gebruiken vaak katten om mee te jagen. Sommige experten geloven dat ze hun katten trainden om vogels te vangen en terug te brengen naar hun meester. Het oog van de kat in dit schilderij werd gemaakt van een klein stukje bladgoud.

10 De puffervis De puffervis blaast zichzelf op om andere dieren af te schrikken. Hij is giftig en heeft heel scherpe tanden. Hij leeft nu nog steeds in de Nijl. Deze vis blaast zichzelf op om andere dieren af te schrikken. De puffervis is giftig en heeft heel scherpe tanden. De puffervis leeft nu nog steeds in de Nijl.

11 De eend Eenden komen veel voor in het oude Egypte.
De Egyptenaren gaan op eendenjacht op de oevers van de Nijl. Eenden komen veel voor in het oude Egypte. De Egyptenaren gaan op eendenjacht op de oevers van de Nijl.

12 Papyrus Papyrus groeit op de moerasachtige oevers van de Nijl.
De Egyptenaren maken bladen van de papyrus om op te schrijven. Ze bundelen de papyrus ook samen om boten van te maken. Dit is een papyrusrol. Papyrusplanten groeien op de moerasachtige oever van de Nijl. De Egyptenaren gebruiken papyrus om op te schrijven. Ze bundelen de papyrus ook samen om boten van te maken. Dit is een rol gemaakt van papyrus.

13 De werpstok De Egyptenaren gebruiken vaak een werpstok tijdens de vogeljacht. Dit is een speciale werpstok, gemaakt om in het graf van de farao te leggen. Hij kan die dan gebruiken in zijn volgende leven. De Egyptenaren gebruiken vaak een werpstok tijdens de vogeljacht. Dit is een speciale werpstok, gemaakt om in het graf van de farao te leggen. Hij kan die dan gebruiken in zijn volgende leven.

14 Vis Er leven veel soorten vissen in de Nijl.
Sommige Egyptenaren eten vis. Anderen niet, omdat ze denken dat sommige vissen heilig zijn. In deze glazen vis wordt cosmetica bewaard. Er leven veel verschillende soorten vis in de Nijl. Sommige Egyptenaren aten vis. Anderen echter niet, omdat ze dachten dat bepaalde vissen heilig waren. Deze glazen vis werd gebruikt om cosmetica in te bewaren.

15 Het banket

16 Vijgen Vijgen zijn alledaags fruit in Egypte.

17 Eend De Egyptenaren eten gekookte eend.
This is the body of a duck whose feathers were plucked off so that it could be cooked. Ducks were very common in ancient Egypt. The ancient Egyptians hunted them on the banks of the Nile.

18 Brood De Egyptenaren maken verschillende soorten brood.
Soms zijn de broden rond, soms ovaal. The ancient Egyptians made many different kinds of bread. The different varieties appeared in tomb paintings as shapes such as circles and ovals. This wooden model of people making bread was found in an ancient Egyptian tomb.

19 Hiëroglyfen in het graf
Hier staat geschreven: 1000 broden, 1000 ossen en eenden 1000 potten wierook Nebamun hoopt brood, vlees, parfum, linnen en wierook te hebben in zijn volgende leven. Daarom laat hij dit opschrijven op de muren van zijn graf. Hieroglyphs are the signs used in ancient Egyptian hieroglyphic writing. The hieroglyphic script was used to record important information in tombs. These hieroglyphs read, 'One thousand loaves of bread, One thousand oxen and ducks, One thousand alabaster jars of perfume and rolls of linen, One thousand jars of incense' Nebamun hoped to have bread, meat, perfume, linen and incense in the afterlife. In order to make sure that he would have them, he had these lines written on the walls of his tomb.

20 Druiven De Egyptenaren eten druiven.
Ze gebruiken de druiven ook om wijn van te maken.

21 Een poot van een os De Egyptenaren eten verschillende soorten vlees.
Een ossenpoot is één van de beste vleessoorten. Op banketten en feesten staat hij op het menu. The ancient Egyptians ate many different kinds of meat. The leg of an ox was one of the best cuts of meat that was served at banquets and formal occasions.

22 De lotusbloem De Egyptenaren houden van de geur van de lotusbloem.
Soms geven ze die aan hun gasten tijdens een banket. Ze geloven dat bij het begin der tijden een lotusbloem uit het water groeide en bloeide. In de bloesem zat de zonnegod. The ancient Egyptians liked the delicate smell of the lotus flower and sometimes gave them to guests at a banquet. The ancient Egyptians believed that at the beginning of time a lotus flower grew out of the water and bloomed. In the blossom was the sun-god.

23 Wijnkruiken Wijn is een heel populaire drank in Egypte.
De wijn wordt bewaard in grote aardewerken kruiken en gedronken. De wijn wordt in bokalen geschonken. Wine was a very popular drink in ancient Egypt. It was kept in large pottery jugs and served in bowls.

24 Op het veld

25 Graan De Egyptenaren verbouwen graan om brood te maken.
Brood wordt bij de meeste maaltijden gegeten. The ancient Egyptians used grains like barley and wheat to make bread. Bread was one of the main foods eaten at most meals.

26 Paarden Paarden zijn zeldzaam in Egypte.
Sommige rijke Egyptenaren bezitten paarden. Ze worden gebruikt om hun koets te trekken. Meestal worden paarden gebruikt om strijdwagens te trekken. Horses were not common in ancient Egypt. Sometimes they were owned by wealthy people and pulled private chariots. However they were more commonly used to pull war chariots.

27 De oogst meten Schrijvers schrijven op hoeveel graan er jaarlijks groeit in de velden van de landeigenaar. Iedere landeigenaar moet jaarlijks een deel van zijn oogst aan de farao geven. De grensstenen bakenen het domein van de landeigenaar af. Scribes kept track of the amount of grain that grew in a landowner's fields every year. Each landowner would have to give a portion of their harvest to the pharaoh as tax depending on how good a harvest they had. This man's title is written in hieroglyphs above his head. It reads, 'Head of the grain-measurers of the granary'.

28 Hiëroglyfen: de oogst Hier staat:  »Zoals de grote god in de hemel het behaagt, is de grenssteen steen juist. Hij staat op zijn plaats. » 'Hieroglyphs' are the signs used in ancient Egyptian hieroglyphic writing. The hieroglyphic script was used to record important information in tombs. These hieroglyphs read, 'As the great god in heaven endures the stone is correct, its position stands fast'.

29 De onager Een onager is een soort ezel.
Hij wordt gebruikt in Egypte om een kar te trekken. Onagars were a type of mule used in ancient Egypt. These animals were usually used in farming to pull carts.

30 De assistent inspecteur
Ieder seizoen moet de landeigenaar een deel van zijn oogst aan de farao geven als belasting. De assistent inspecteur zorgt ervoor dat de grensstenen, die het land van de landeigenaar afbakenen, op hun plaats staan. Dan kan hij schatten hoeveel belasting de landeigenaar moet betalen. Every season a landowner would have to give a portion of his harvest to the pharaoh as tax. It was this man's job to make sure that the boundary stones which marked a farmer's property were in place. If the boundary stones were in the right place he would figure out how much tax to charge the farmer on his crops. The hieroglyphs above his head read, 'As the great god in heaven endures the stone is correct, its position stands fast'.

31 Muziek in Egypte

32 Pruiken De Egyptenaren dragen vaak een pruik bij speciale gelegenheden, zoals een banket. Deze pruik is gemaakt van menselijk haar, vastgemaakt aan een net. The ancient Egyptians often wore wigs for special occasions like banquets or formal gatherings. This ancient Egyptian wig is made of human hair attached to a net.

33 Stoelen In Egypte is het een hele eer om op een stoel te zitten tijdens een banket. Gewoonlijk zitten alleen de gastheer en zijn geêerde gasten op stoelen. De andere gasten moeten op kussens zitten. Dit is een stoelpoot, gemaakt van ebbenhout. It was a great honour to sit on a chair at a banquet in ancient Egypt. Usually just the hosts and their honoured guests would sit on chairs while the other guests would sit on pillows. This is a leg from a chair made of ebony.

34 De luit De luit is een muziekinstrument met snaren.
Het wordt bespeeld zoals een gitaar. The lute was a musical instrument with strings. It was played like a guitar.

35 De dubbele fluit De dubbele fluit is een muziekinstrument dat door de Egyptenaren gebruikt wordt. Ze maakt een hoog geluid, zoals een moderne fluit. The double flute was a musical instrument used in ancient Egypt. It made a high-pitched sound like a modern flute.

36 Geparfumeerde kegels De gasten aan het banket dragen geparfumeerde kegels op hun hoofd. Door de warmte in de kamer smelt de kegel en de geparfumeerde was loopt over hun hoofd. Guests at banquets often wore cones of perfumed wax on their heads. The heat in the room would melt the cone and the perfumed wax would run down their heads.

37 De vijver

38 Vijgenboom Vijgenbomen zijn heel gewoon in Egypte.
De Egyptenaren houden van vijgen. Fig trees were very common in ancient Egypt and figs were a very popular fruit.

39 Dadelpalm Dadelpalmen zijn heel geliefd in Egypte.
De dadelpalm geeft schaduw en brengt zoete dadels voort. De Egyptenaren zijn er gek op. Date palm trees were very popular in ancient Egypt. The tree provided shade from the hot sun and produced sweet dates that ancient Egyptians loved to eat.

40 Eenden Eenden zijn heel gewoon in Egypte.
Er wordt op gejaagd op de oevers van de Nijl. Deze kalksteen wordt gebruikt om hiëroglyfen op te oefenen.

41 Godin van de vijgenboom
De Egyptenaren geloven dat de godin van de Sycamore vijgenboom voor de vijgen zorgt, waarvan ze zo houden. Hier draagt ze manden vol vijgen. The ancient Egyptians believed that the goddess of the Sycamore Fig tree provided the figs that they loved to eat. In this scene she is carrying baskets full of figs.


Download ppt "Uit het leven van een rijke Egyptenaar"

Verwante presentaties


Ads door Google