De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?"— Transcript van de presentatie:

1 Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?
Smaak maken

2 procestecnologie maken van product in een fabriek – cosmetica, verf of voedingsmiddelen gaat men uit van een recept.  ingrediënten bewerkingen, stap voor stap  eindproduct Al die bewerkingen vormen samen het proces.  recept= ingrediënten + procesbeschrijving de meeste producten die je tegenwoordig in de supermarkt vindt, zijn de uitkomst van technologische processen, met ingewikkelde recepten en met ingrediënten die uit alle windstreken komen

3 Uitzicht product Consument koopt  stelt eisen
O.a. moet er natuurlijk uitzien O.a. op ambachtelijke wijze gemaakt bv diepvriespizza Bestrooimachine toppings zo over de pizza gestrooid dat de pizza er handgemaakt uitziet. niet volgens een strak patroon, wat aan een machine doet denken.

4 Voedingsmiddelentechnologie
= wetenschap die zich bezighoudt met : productie, samenstelling, kwaliteit van levensmiddelen veiligheid. Belangrijke elementen daarbij zijn: smaak, ingrediënten en procestechnologie.

5 Procestechnologie maakt veel gebruik van elektrotechniek.
de meet- en regeltechniek die je nodig hebt om tijdens de productie van voedingsmiddelen het proces aan te sturen. deze module : voedingsmiddelentechnologie aan de hand van het bakken van brood

6 Geschiedenis van het broodbakken
Oertijd : Wel graan maar nog geen echt brood Werd ongekookt gegeten Moeilijk verteerbaar Daarna: gekookte brij of pap van gekookte granen  volwaardig + voedzaam Het brood zoals we het nu kennen = resultaat van een lang leerproces.

7 11 000 jaar geleden pap die op een heet oppervlak gebakken
 verhardt en verandert in een koek. In Syrië en Turkije bakte men al zo'n jaar geleden meelkoeken. Bij ons sinds de Nieuwe Steentijd, ongeveer 6000 jaar geleden. Brood gerezen deeg zuurdesem gist  tijd om luchtbelletjes in het deeg te vormen. vóór het bakken  rijzen, brood smakelijker en lichter verteerbaar. naanbrood

8 In columbia in Iran Arabisch brood

9 oven Romeinse oven Uit Pompeï Productie oude steen ovens nu
Oudheid bij ons

10

11 30 BC Graftombe romeinse bakker Marcus Vergilius Eurysaces
Van graan tot brood

12 Brood luxeproduct vooral bestemd voor de rijken.
De boerenbevolking op het platteland at pap van haver, gerst of boekweit. Bij speciale gelegenheden  men bakte zelf brood en vlaaien in eigen bakoven / gemeenschappelijk bakhuis. ook zelf bereidde deeg naar de bakker om te laten bakken. Het bereiden van deeg was zwaar werk: het kneden gebeurde met de hand (of soms met de voeten!).

13 Recept zonder kneden/ bakken in pan
een ontzettend eenvoudig recept om zelf brood te maken zonder te kneden! Je laat het deeg een nacht rijzen, en de volgende dag bak je het brood in een braadpan met deksel in de oven met als resultaat een luchtig witbrood met een heerlijke knapperige korst! Ingrediënten Opbrengst: 1 brood 375 gr tarwebloem 1 theelepel droge gist 2 theelepels zout 400 ml water 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn (optioneel) 1 theelepel fijngehakte verse tijm (optioneel) 1 theelepel fijngehakte verse salie (optioneel)

14 Industriële revolutie
Vanaf die tijd : goedkope stoommachines en gasmotoren beschikbaar broodbereiding worden gemechaniseerd. Vanaf 1860 in veel grote steden broodfabrieken gebouwd. Kleine bakkerijen bleven daarnaast bestaan. Maar steeds meer gemechaniseerd. Vanaf ongeveer 1950 neemt het aantal kleine bakkerijen (“warme bakkers”) af ten gunste van de industriële bakkerijen.

15 portofolio Recept brood 1. Opdracht: zelf brood bakken Groepsopdracht
a Zoek op internet een recept waarmee je zelf simpel een eenvoudig brood kunt bakken in een oven. Overleg met je docent voordat je het gaat uitvoeren. b Kijk welke ingrediënten je nodig hebt, verzamel deze en weeg ze af. c Maak het brood. d Welke handelingen die je tijdens het maken van het brood moet uitvoeren zouden door een machine overgenomen kunnen worden? e Bewaar het brood voor een opdracht in hoofdstuk 3. f Neem de resultaten van de opdrachten a en d op in je portfolio: In portofolio  recept voor brood  de handelingen die een machine kan overnemen bij het bakken van brood.


Download ppt "Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?"

Verwante presentaties


Ads door Google