De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren

2 Paragraaf 2.1 Op zoek naar voedsel
Alle mensen leefden vroeger van wat ze vonden in de natuur. De mannen gingen jagen en de vrouwen en kinderen verzamelden eten.

3 Waar gebruikte men een hert voor?

4 Dit kan je er allemaal van maken!

5 Sommige volken leven nog steeds in de prehistorie...

6 De prehistorie kun je indelen in drie tijden:
Steentijd (voorwerpen, zoals wapens en gereedschap van steen) Jouw ouders keken, toen ze zo oud waren als jij, veel naar televisieserie de Flinstones (letterlijk: de vuurstenen). Fred, Wilma, Barney en Betty beleven vrolijke en spannende avonturen. Alles was van steen, zoals de auto die je met je voeten moet laten rijden. Bronstijd (voorwerpen van brons) IJzertijd (voorwerpen van ijzer)

7 Hoe kom je iets over die tijd te weten? Als het goed is weet je dat al....
Onderzoek doen naar ongeschreven bronnen. ► archeologie 2. Volkeren onderzoeken die nu nog zo leven. 3. Zelf nadoen / alles zelf uitproberen (blz. 30)

8 Als mensen leven van de natuur noemen we
die mensen: jagers en verzamelaars. Zij leven van de jacht op dieren en de planten die ze vinden in de natuur. Dit is dus hun middelen van bestaan.

9 De mensen leefden in tenten die makkelijk
mee te nemen waren, want ze trokken steeds achter de dieren aan. Als ze op zoek gingen naar voedsel, hadden ze een taakverdeling: mannen: gingen jagen vrouwen: zoeken plantjes en zaden en zorgen voor de kinderen.

10 v.c.: * Toen het in Europa kouder werd, moesten de mensen zich beter beschermen tegen het klimaat: * Ze gingen in grotten wonen en joegen op rendieren. * In Afrika was het vaak mooi weer en was er dus altijd genoeg voedsel.

11 Kijk nog maar eens goed naar het filmpje.....
614_steentijd01 Europa ► koud: mensen trokken achter dieren aan. Afrika ► warm en vochtig: mensen wonen op 1 plaats en voldoende voedsel.

12 Begrippen: Middelen van bestaan: manier waarop mensen zich in leven houden, bv jagen of landbouw. Jagers en verzamelaars: mensen die leven van de jacht en het zoeken van planten. Taakverdeling: de manier waarop taken zijn verdeeld tussen man en vrouw,


Download ppt "Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren"

Verwante presentaties


Ads door Google