De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon"— Transcript van de presentatie:

1 Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon 627 - 662

2 Tweede Epeisodion Jason komt naar Medea en zegt geen medelijden met haar te hebben. Hij zegt haar wel geld te willen geven wanneer ze het land verlaat en dat hij haar nooit zal haten. Medea scheldt hem uit voor lafbek en wijst hem op alles wat ze vroeger allemaal voor hem heeft gedaan. (De drie opdrachten voor het Gulden Vlies, haar vaderland verlaten en Pelias gedood.) Jason zegt dat niet zij, maar vooral Afrodite hem daarbij heeft geholpen. Bovendien zegt hij dat hij haar verlaat, niet omdat hij een nieuwe vrouw verlangde, maar om voor hun kinderen veel vrienden en stiefbroers te schenken. Het koor meent dat hij zich er met mooie woorden uit probeert te praten. Medea zegt dat hij haar niet heeft overtuigd, vervloekt het koninghuis en hoeft zijn geld en hulp niet. Jason gaat weg.

3 Kritiek op Medea’s gedrag 446-64
Jason komt bij Medea, die kritiek heeft op haar gedrag. Medea wordt immers het land uit gezet, doordat ze de koning en zijn dochter heeft beledigd. Jason zegt dat hij Medea nog had proberen te helpen door de familie te kalmeren, maar Medea hield volgens Jason niet op met aanstellerij. Om zijn vrouw en kinderen niets te laten gebeuren, uitwijzingen brengen veel narigheid met zich mee, wil Jason Medea geld geven.

4 Dit is het toppunt! Medea scheldt Jason uit. Zij is ontzet dat Jason naar haar toe durft te komen na alles wat hij haar aangedaan heeft. Zij grijpt haar kans en vertelt de ‘waarheid’.

5 Medea’s verdiensten 475-87 Medea heeft naar eigen zeggen:
Jasons leven gered, toen hij was uitgestuurd om de vuurspuwende stieren te bedwingen De draak ‘gedood’ die het Gulden Vlies bewaakte Haar eigen vader en land verraden, toen zij en Jason naar Jolkos gingen Pelias door zijn dochters laten vermoorden, en daarmee tegelijkertijd heel zijn geslacht vernietigd

6 Stank voor dank Medea verwijt Jason dat hij haar in de steek laat en een nieuwe vrouw neemt, na alles wat zij voor hem had gedaan, terwijl zij kinderen hebben. Zij zegt dat Jason een gelofte breekt, de trouw die hij gezworen had.

7 Een hopeloze situatie 499-521
Medea vraagt Jason om raad, alhoewel ze niet weet wat voor goeds ze nog van hem moet verwachten. Voor haar vaderland is ze een vijand, en verder kan zij nergens heen. Zij wordt eenzaam, alleen met de kinderen als vluchteling het land uitgezet. Ironisch zegt zij tegen Jason dat hij op deze manier een mooie aanbeveling heeft, met zijn zoons en zijn vrouw die zijn leven heeft gered als bedelaars.

8 De voordelen Jason aan het woord, hij probeert ook de positieve kanten van zijn redding voor Medea te belichten. Hij ontkent dat Medea hem gered heeft, immers was het Eros die maakte dat zij hem redde, maar is dankbaar voor haar hulp. Daarnaast zegt hij dat zij voor zijn redding meer heeft gekregen dan gegeven: Zij leeft nu in een beschaafde wereld Zij is beroemd geworden dankzij hem

9 Een win-winsituatie Jason laat Medea zien dat zijn huwelijk met de prinses wel slim, zonder hartstocht en met het huwelijk een belangrijke dienst heeft bewezen tegenover Medea en hun zoons: Na verhuizing naar Jolkos was het praktisch om met de dochter van de koning te trouwen, om problemen te voorkomen Daarnaast was het zijn grootste zorg dat Medea en hun zoons in welvaart konden leven Zo konden hun zoons ook een goede opvoeding krijgen, die past bij de afkomst van Jason.

10 Verzuchting 569-78 Jason bekritiseert de vrouw in het algemeen:
Vrouwen zijn volkomen tevreden als het in het bed maar goed gaat, maar als er in het huwelijk ook maar iets misgaat, stort de wereld in. Een mens zou zijn kinderen ergens anders vandaan moeten halen. (Irrealis) Als de vrouw niet zou bestaan, zouden de problemen de wereld uit zijn. Het Koor waarschuwt Jason dat het geen goed idee is om zijn vrouw zo in de steek te laten.

11 Achterbakse mooiprater 579-97
Een dialoog tussen Jason en Medea Medea noemt Jason een achterbakse mooiprater omdat hij zijn daden goed probeert te praten. Medea heeft maar een zin nodig om hem op zijn plaats te zetten: Als Jason echt zo eerlijk was over het sluiten van het huwelijk, had hij het niet voor zijn gezin verzwegen. Jason meent het niet gezegd te hebben vanwege haar gebrek aan steun die hij zou krijgen, aangezien zij nu al door het lint gaat Medea zegt dat Jason het huwelijk aanging omdat hij een jongere vrouw wilde Jason verhaalt nogmaals dat hij niet uit liefde trouwt met de prinses, maar slechts om de toekomst van Medea en hun zoons veilig te stellen.

12 Eigen schuld Jason zegt tegen Medea dat het haar eigen schuld is dat zij het land uit wordt gezet, door de koning Kreon en zijn dochter Glaukè/Creüsa te vervloeken. Medea neemt het geld niet aan van Jason, waarop Jason zegt dat Medea te trots is om zich te laten helpen. Jason zegt dat hij desondanks alles voor haar en de kinderen wil doen.

13 Tweede Stasimon De macht van Eros en Aphrodite

14 Vragen 1. Wat doet Jason volgens hemzelf om Medea en zijn zoons in de toekomst veilig te stellen? 2. Noem drie dingen die Medea zegt gedaan te hebben voor Jason. 3. Waarom is Medea’s situatie ‘hopeloos’ te noemen? 4. Op welke manier ontkent Jason dat Medea hem heeft gered? 5. Wat zijn de ‘voordelen’ voor Medea die Jason noemt, voor het redden van zijn leven? 6. Noem tenminste twee argumenten die Jason noemt, waarmee hij zijn huwelijk met de prinses probeert te rechtvaardigen. 7. Noem drie uitspraken van Jason gericht tegen het vrouwelijk geslacht. 8. Waarom noemt Medea Jason een achterbakse mooiprater? 9. Jason vindt het uitzetten van Medea haar eigen schuld. Waarom?


Download ppt "Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon"

Verwante presentaties


Ads door Google