De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het 4e Epeisodion en Stasimon

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het 4e Epeisodion en Stasimon"— Transcript van de presentatie:

1 Het 4e Epeisodion en Stasimon

2 Wat ben ik dom geweest Jason komt op omdat Medea hem verzocht heeft. Hij vraagt wat ze van hem wil. Ze zegt dat ze onverstandig is geweest, maar nu prijst ze hem om zijn slimheid. Ze had juist hem moeten helpen bij zijn plannen, omdat het ook in haar belang was. Ze vraagt hem om vergeving

3 Alles is weer goed Medea roept naar het huis, de kinderen en de kinderverzorger komen naar buiten. Medea vraagt de kinderen om hun vader te vergeven: pak zijn rechterhand. (eed van trouw) Dan schiet Medea vol, en zinspeelt op het verschrikkelijke lot dat de kinderen te wachten staat. Medea wenst dat de ramp niet ‘verdergaat dan nu’.

4 Jason trapt erin Jason zegt dat hij Medea’s woede begreep, maar dat haar hart nu naar het betere is veranderd. Hij richt zich dan tegen de kinderen en zegt dat hij goede daden voor hen heeft verricht, en dat zijn later de eerste plaats zullen innemen met hun broers. Ook spreekt hij de wens uit dat ze lang zullen leven. Daarna vraagt hij aan Medea waarom ze huilt. In een korte dialoog zegt Medea dat ze huilt vanwege de wens dat de kinderen lang zullen leven. Jason probeert haar gerust te stellen.

5 De kinderen Medea vraagt aan Jason of de kinderen in Korinthe mogen blijven, als zij verbannen wordt. Jason belooft het aan Kreon te vragen, en zal ook zijn vrouw verzoeken haar vader proberen over te halen.

6 Kostbare geschenken … 946-958
Medea zegt dat ze Jason zal bijstaan in deze smeekbede voor de kinderen d.m.v. geschenken aan de prinses. Ze beveelt de kinderen de geschenken naar de prinses te brengen.

7 … voor de prinses Jason vraagt waarom Medea deze kostbaarheden weggeeft, er zijn er tenslotte genoeg in het paleis. Bovendien zal zijn vrouw hem gehoorzamen als ze iets om hem geeft. Volgens Medea overtuigen deze geschenken ook goden. Bovendien zou ze ook haar leven voor de kinderen verruilen. Dan zegt Medea tegen de kinderen dat ze de prinses moeten smeken om te mogen blijven, terwijl ze haar de sieraden geven. Het is nodig dat ze deze geschenken in haar handen aanneemt. Laatste wens van Medea: mogen de kinderen brengers van goed nieuws zijn.

8 Het vierde Stasimon Geen hoop meer voor de kinderlevens.
De bruid ontvangt de vloek. De pracht van de jurk zorgt voor haar dood. Tegen Jason: u brengt uw kinderen naar hun dood, zonder het te merken. Tegen Medea: ik huil om uw pijn.

9 Vragen Leg de rol van de rechterhand uit in ‘Alles is weer goed’.
Vat kort samen hoe Medea in dit epeisodion haar plan uitvoert. Denk je dat Medea’s verdriet gemeend was? Waarom wel/niet?


Download ppt "Het 4e Epeisodion en Stasimon"

Verwante presentaties


Ads door Google