De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Derde epeisodion en derde stasimon

Verwante presentaties


Presentatie over: "Derde epeisodion en derde stasimon"— Transcript van de presentatie:

1 Derde epeisodion en derde stasimon

2 Een onduidelijk orakel (663-88)
Aigeus, de koning van Athene, komt bij Medea. Hij vertelt dat hij bij het orakel van Apollo is geweest om te onderzoeken hoe hij kinderen kan krijgen. De uitspraak van Apollo was: ontsluit de poot die uitsteekt van de wijnzak niet voor u aan de huiselijke haard bent teruggekeerd. Aigeus wil Pittheus spreken, die het orakel misschien kan verklaren.

3 Een waardeloze echtgenoot (689-708)
Aigeus vraagt Medea waarom ze zo somber is. Medea vertelt dat Jason haar in de steek laat om met de prinses te trouwen, terwijl zij uit het land wordt verbannen. Aigeus staat aan Medea’s kant en uit zijn afkeuring van Jasons acties.

4 Precies op tijd asiel! (709-63)
Medea smeekt Aigeus of ze met hem mee mag naar zijn land. Als reden waarom ze asiel nodig heeft noemt ze de vijandschap van Pelias’ huis en Kreon. In ruil voor asiel belooft ze een einde te maken aan Aigeus’ kinderloosheid. Aigeus vindt het goed, maar Medea moet wel zelf naar zijn land komen. Hij wil immers niet zijn gastheer voor het hoofd stoten. Medea vraagt Aigeus om een garantie, waarna Aigeus zweert Medea te zullen beschermen en niet aan haar vijanden uit te leveren.

5 Triomf (764-71) Medea roept Zeus en Gerechtigheid en het licht van de Zon aan. Medea vertelt dat er weer hoop is dat haar vijanden gestraft zullen worden. Aigeus is Medea’s veilige haven gebleken. Na het uitvoeren van haar plan kan ze naar Athene vluchten.

6 Wraak (772-90) Medea vertelt haar plan:
Eerst zal een bediende Jason halen, zodat Medea het weer goed met hem kan maken. Daarna zal ze Jason vragen of de kinderen in het land mogen blijven. Op deze manier kunnen de kinderen geschenken naar de prinses brengen. Deze geschenken zullen echter door Medea met tovermiddelen ingesmeerd zijn. Als de prinses de geschenken aanneemt zal ze op ellendige wijze omkomen.

7 Een gruwelijk vervolg (791-823)
Medea kondigt aan dat ze na het doden van de prinses haar kinderen zal vermoorden. Volgens haar zijn deze moorden nodig om te zorgen dat ze niet door haar vijanden zal worden uitgelachen. Bovendien zal Jason op deze manier het meest gekweld worden. Het koor raadt Medea af haar kinderen te doden en zegt dat ze daardoor heel ongelukkig zou kunnen worden. Medea trekt zich echter niets aan van deze woorden en gaat door met haar plan.

8 Derde stasimon (824-65) Het eerste strofenpaar is een beroemd loflied op Athene geworden. In het tweede strofenpaar vraagt het koor zich af hoe zo’n mooi land zo’n slechte vrouw kan verdragen. Ook smeekt het koor Medea haar kinderen niet te doden Volgens sommigen is dit het moment waarop Medea de geschenken voor de prinses met gif insmeert.


Download ppt "Derde epeisodion en derde stasimon"

Verwante presentaties


Ads door Google