De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper"— Transcript van de presentatie:

1 Eerste epeisodion 214 - 409 + Eerste stasimon 410 - 445 Door: Jasper
Euripides medea Eerste epeisodion + Eerste stasimon Door: Jasper

2 inhoudsopgave Vooroordelen 214-224 Vrouwen in het nadeel 225-240
De man in het voordeel Een belofte Een hardvochtig bevel Compromis Het plan En dan? Aansporing

3 Vooroordelen Medea komt het huis uit en smeekt de Korintische vrouwen (het koor) opdat zij haar niets verwijten. Zij zegt zelf namelijk ook een hekel te hebben aan arrogante, onverschillige en verwaande personen.

4 Vrouwen in het nadeel Medea zegt tegen haar “vriendinnen” (het koor) dat ze verlangt te sterven. Ze verlangt hiernaar door de daad van Jason. Jason is de slechtste van alle mannen. Vrouwen zijn de ongelukkigste schepsels: Ze moeten voor een hoog bedrag een man kopen. Ze kunnen alleen maar hopen op een goede man. Ze kunnen niet van een man scheiden. Ze kunnen een man niet afwijzen

5 De man in het voordeel 241-251 De man is in het voordeel omdat:
Als een echtpaar ruzie heeft kan de man het huis uit naar een vriend, een vrouw mag dit niet. Medea zegt: “Ik zou liever driemaal in de slaglinie willen staan dan eenmaal te baren.”

6 Een belofte Medea verwijt Jason dat zij, doordat hij haar ontvoerd heeft uit een Barbaars land, nu eenzaam zonder familie is. Medea zegt tegen het koor dat wanneer een vrouw onrecht wordt aangedaan met betrekking tot haar huwelijksbed, geen hart moordlustiger is. Het koor antwoordt dat het terecht is dat zij Jason wil wreken. Daarna waarschuwt het koor Medea dat Kreon eraan komt.

7 Een Hardvochtig bevel 271-315
Kreon zegt dat Medea het land moet verlaten. Kreon is namelijk bang voor Medea omdat ze dreigementen heeft geuit. Daarnaast heeft ze ook nog een reputatie die dreigementen waar te maken en een motief. Medea zegt hierop dat ze al haar hele leven wordt achtervolgd door deze reputatie. Ze probeert Kreon gerust te stellen door te zeggen dat geen problemen heeft met hem maar met Jason.

8 Compromis Kreon is niet overtuigd door Medea’s woorden, hij draagt Medea op zo snel mogelijk het land te verlaten. Na al het gesmeek van Medea besluit Kreon een compromis te sluiten: Medea mag nog één dag blijven. Hierna toont het koor medelijden met Medea.

9 Het plan Medea legt uit dat ze zogenaamd aardig heeft gedaan tegen Kreon zodat ze nog één dag mocht blijven waardoor ze zich kan wreken op Jason. Ze vraagt het koor welke methode ze zal gebruiken om Jason en Kreüsa te doden. Ze twijfelt tussen twee opties: 1. Het huis van Jason en Kreüsa in brand steken. 11. Hen allebei vermoorden met een zwaard. Ze kiest uiteindelijk voor een andere optie: ze gaat hen vergiftigen. Ze is namelijk bang gevangen genomen te worden en te worden uitgelachen.

10 En dan? Medea realiseert zich dat ze geen toevluchtsoord heeft. Ze belooft zichzelf, als ze geen toevluchtsoord kan vinden, dat ze Jason en Kreüsa zal vermoorden ook al staat ze op het punt zelf te sterven.

11 Aansporing Medea geeft zichzelf een peptalk om haar plan door te zetten. “Want niet bij de meesteres die ik het meest van allen vereer en die ik als helpster heb gekozen, Hecate, die woont in het binnenste van mijn huis, zal iemand van hen straffeloos mijn hart verdriet doen.” “Het is nodig dat je je geen gelach op de hals haalt door dit Corinthische huwelijk van Jason.” (405)

12 Eerste stasimon Oude normen en waarden draaien om, en worden verbroken. Het koor toont medelijden met Medea, vanwege de situatie waarin zij zich bevindt.


Download ppt "Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper"

Verwante presentaties


Ads door Google