De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 10/08/1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 10/08/1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie."— Transcript van de presentatie:

1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 10/08/1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie van pluimvee en ontwerp-MB tot wijziging van het MB van 19/08/1998 betreffende de modaliteiten ter toepassing van het KB van 10/08/1998 Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009

2 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen •Verordening (EG) nr. 2160/2003 •Verplichte monitoring •Verplicht programma uit te werken door LS •Hittebehandeling consumptie-eieren •Salmonella afwezig in 25g pluimveevlees (2010) •Verord. (EG) nr. 1168/2006, 646/2007 en 584/2008 •Doelstelling •Technische specificatie monitoring •KB Salmonella pluimvee •Maatregelen positieve toom •Specificaties monitoring •KB Gezondheidskwalificatie •Preventieve maatregelen (GQ B*) •Alle bedrijven vanaf 200 stuks leghennen, braadkippen en vleeskalkoenen uitgezonderd de bedrijven die vallen onder Verordening (EG) nr. 199/2009 Programma wordt uitgewerkt onder KB GQ (GQ C*)

3 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Inhoud •Minimale sanitaire voorwaarden verplicht voor pluimveebedrijven vanaf 200 stuks •Soorten pluimvee: kippen, parelhoenders, kalkoenen, eenden en ganzen •Preventieve maatregelen salmonellabestrijding (infrastructuur, werking) •Monitoring en maatregelen na salmonellapositieve toom op bedrijven met braadkippen en vleeskalkoenen die niet onder het algemeen bestrijdingsprogramma vallen

4 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Algemene voorschriften •Bedrijfsdierenarts –Verplichte schriftelijke overeenkomst •Inrichting –Hygiënesluis: 1 per bedrijf, per hok een visueel onderscheid tussen vuil en schoon gedeelte –Afzonderlijke voederopslag bij gebruik voeder met wachttijd –Laad- en losplaatsen: verhard en reinigbaar –Vaste opslagplaats voor krengen –Aangepaste uitrusting voor R&0 •Werking –Toegang tot stallen: enkel via hygiënesluis en onder begeleiding –Ongediertebestrijdingsplan –Bedrijfsgebouwen vogeldicht –Geen ander pluimvee of siervogels in de bedrijfsgebouwen –Strooisel: schoon, droog en vrij van toxische stoffen –Voeder: afkomstig van erkende fabrikanten –Bedrijfsregister –Bevolking via erkende kanalen –Opzet dieren van eenzelfde productieronde binnen de 72u –R&O na elke ronde

5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorschriften afhankelijk van soort, categorie en type pluimvee Fok- Pluimvee GQ A Legkippen GQ B* Braadkippen en vleeskalkoen en  5000 GQ B* Braadkippen en vleeskalkoen en GQ B* Braadkippen en vleeskalkoenen rechtstreekse levering van vlees GQ C* Overig pluimvee > 5000 stuks GQ B Overig pluimvee < 5000 stuks GQ C Ingangscontrole Bacteriologisch onderzoek op Salmonella – inlegvellen of resultaat broeierij/opfokbedrijf bij opzet van elke ronde eendags- kuikens en poeljen bij opzet van elke ronde eendagskui -kens en poeljen bij opzet elke ronde vrijgesteld Uitgangscontrole Bacteriologisch onderzoek op Salmonella, max. 21 dagen voor het slachten elke ronde elke ronde (in KB Salmonella pluimvee) elke ronde. Voor nationale handel is onderzoek 6 weken geldig -2 maal per jaar in alle hokken met pluimvee van minimum 3 weken (1 paar overschoentjes per hok) - na S.E. of S.T. vooraleer de eerste dieren geslacht worden elke ronde vrijgesteld Wateronderzoek (drinkwater en reinigingswater) indien geen leidingswater – chemische en bacteriologisch jaarlijks vrijgesteld Gekoelde opslagplaats voor krengen verplichtfacultatief Hygiënogram per kleinste epidemiologische eenheid (stal/hok) voor de opzet van elke ronde (opfok en productie) om de 3 ronden, minimaal 1 maal per jaar 1 maal per jaar enkel na S.E. of S.T positieve toom om de 3 ronden, minimaal 1 maal per jaar vrijgesteld Swabcontrole op Salmonella na R&0 in KB Salmonella enkel na S.E. of S.T positieve toom vrijgesteld


Download ppt "Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 10/08/1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie."

Verwante presentaties


Ads door Google