De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe kan ik mijn oogst het best bewaren ?. De thema’s die we gaan behandelen  Inleiding  Wat hebben we zeker nodig  Bewaartechnieken  Goede hygiëne.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe kan ik mijn oogst het best bewaren ?. De thema’s die we gaan behandelen  Inleiding  Wat hebben we zeker nodig  Bewaartechnieken  Goede hygiëne."— Transcript van de presentatie:

1 Hoe kan ik mijn oogst het best bewaren ?

2 De thema’s die we gaan behandelen  Inleiding  Wat hebben we zeker nodig  Bewaartechnieken  Goede hygiëne is belangrijk  tips

3 Dus … te veel aan oogst bewaren - voor mindere tijden - afwisselingen in het menu

4 Wat hebben we zeker nodig ?  Glazen potten en flessen - diverse afmetingen - met metalen en plastieken schroefdeksel  Weckbokalen met passende gummiringen en veerklemmen  Voor diepvries: geschikte dozen of zakjes/ folie -> onbeschadigd ! (geen krassen en barsten)

5 Reinigen Voor gebruik eerst steriliseren - wassen met warm water + soda - spoelen met heet water - 10 min in kokend water - omgekeerd afkoelen op proper doek

6 vullen  Tot optimale niveau - grootte pot aanpassen aan volume  Hete bereidingen = warme pot (op nat doek)  Koude bereidingen = koude pot  Droge bereidingen = droge pot

7 Bewaartechnieken  Conserveermiddelen: zout, suiker, azijn, alcohol, olie (beperkt houdbaar)  Natuurelementen: warmte, koude -> bewaartechnieken eigen aan specifieke groep fruit / groenten

8 Verschillende bewaartechnieken  Diepvriezen  Drogen  Opleggen in azijn  Inleggen in olie  Zuurkool, chutneys en mixed pickles  Gelei en confituur  Siroop maken

9  Konfijten  Opleggen van vruchten in alcohol  Steriliseren of inmaken  Bewaren in zout  Koel bewaren  Inkuilen  Inkisten

10 Diepvriezen - goede bewaarmethode - niet zo ecologisch  Groenten -> eerst blancheren  Fruit -> rauw  Kruiden -> kleine porties

11 Verpakkingsmateriaal: plastic dozen, zakjes, folie Aluminium dozen, folie -> vermelding “geschikt voor diepvries”

12 Drogen  Kruiden -> op natuurlijke manier ophangen in busseltjes binnen of buiten plukken voor de bloei  Groenten bv: - chilipepers -> op natuurlijke manier - champignons -> in schijfjes op natuurlijke manier - tomaten -> in lauwe oven

13 Kruiden drogen

14  Bloemen -> op natuurlijke manier enkel gave exemplaren gebruiken ophangen of bloemen uitspreiden  Fruit -> in lauwe oven of speciale droogoven

15 Bloemen drogen

16  Zaden -> op natuurlijke manier rijpe zaden uitspreiden op doek of bord onzuiverheden verwijderen

17 Opleggen in azijn - azijn 8° - zout, suiker, kruiden en specerijen zijn extra smaakmakers -> azijnmengsel koken en heet over groenten gieten -> potten onder proper doek laten afkoelen -> plastic schroefdeksel gebruiken -> droog, koel en donker bewaren

18  Groenten: augurken, uitjes, sialot, komkommer, wortel, radijs, rode biet, zaad Oost – Indische kers  Fruit: krieken, peren, pruimen, abrikozen

19 Kruiden -, vruchten – en bloemenazijn Basis voor dressings  Kruiden spoelen en droog deppen  In glazen bokaal  Overgieten met azijn 8°  Gesloten potten 1 maand op zonnige plaats zetten  Zeven  Bewaren in glazen fles met kurk

20 kruidenazijn

21 Inleggen in olie  Voor kruiden en groenten  Plantaardige olie van goede kwaliteit  Voor groenten en kruiden

22 Kruidenolie maken  Kruiden spoelen en droog deppen  In glazen pot doen  Overgieten met olie zodat kruiden onder staan  Goed schudden  Op donkere plaats zetten  Klaar na 2 maanden  Beperkte bewaartijd (4 maanden)

23 Gemarineerde tomaten  Partjes samen met kruiden in bokaaltjes doen  Overgieten met olie tot alles onder staat  Beperkte bewaartijd (6 maanden)  Best kleine porties maken  Bewaren in koelkast

24 Zuurkool, chutneys en mixed pickles  Combinatie van enkele groenten en fruit  Bereidingen klaar voor gebruik  Hete bereidingen in potten doen en direct sluiten met metalen schroefdeksel  Bewaren op koele plaats  Chutneys en mixed pickles -> combinatie van zuur en zoet  Zuurkool -> fermentatie door zout in Keulse pot ook andere manieren

25 Gelei en confituur  Confituur -> hele of versneden vruchten  Gelei -> enkel sap Basisrecept: 1 kg fruit + 1 kg suiker Kan ook met geleisuiker (aangegeven verhouding respecteren) Confituur zonder suiker kan ook (beperkte houdbaar !)

26 Eigengemaakte confituur

27 Enkele tips Grote kookpot gebruiken Confituur niet afschuimen -> pectine blijft behouden Nooit meer dan 5 kg per keer Heldere gelei -> helder sap + afschuimen Stijf genoeg ? -> enkele druppels op koud bord Potten vullen tot rand en direct sluiten

28 Dit kan er gebeuren  Schimmel -> te korte kooktijd, niet genoeg suiker, potjes niet goed gesloten  Kristalvorming -> te veel suiker  Verkleuren -> te lang gekookt, te oud  Te dun -> onvoldoende gekookt onrijp fruit (te weinig pectine)

29 Siroop maken Basisrecept: 1l sap g suiker Samen laten inkoken Warm in flessen doen Eerst afkoelen, dan stop op fles Enkele weken houdbaar in koelkast

30 Konfijten Meestal zesten van citrusvruchten, engelwortel, hard fruit  Spoelen  Versnijden in reepjes, blokjes  Onder water zetten, laten koken, afgieten (3X)  Suikersiroop maken (2 dl water g suiker)  Fruit toevoegen

31  Zachtjes laten koken blijven roeren tot fruit suiker heeft opgenomen  Laten afkoelen op rooster Tips: kleine hoeveelheden bewaren in glazen potje in koelkast (8 maanden)

32 Vruchten opleggen in alcohol Verschillende soorten vruchten Drank min 40% gebruiken Suiker naar keuze  In glazen bokaal  Luchtdicht afsluiten  2 maanden laten staan (donkere plaats)  Dan opzetten of zeven (fruitlikeur)

33 Steriliseren of inmaken  Materiaal: inmaakketel of oven weckbokalen, gummiringen, veerklemmen  Voedingswaarde is minder - langere kooktijd - gebruik zout/ suiker  Goed voor grote hoeveelheden

34  Nadien enkel opwarmen  Smaakverschil t.o.v. vers bereid  Kan mislukken - open tijdens afkoelen = direct gebruiken - later open = weggooien

35 Bewaren in zout Vooral snijbonen en soepgroenten  Spoelen  Droog deppen  Versnijden  Afwisselend laag groenten, laag zout in Keulse pot  Eindigen met laag zout  Pot afdekken met bord of waterslot

36 -> 10 kg groenten + 3 kg zout -> grondig spoelen voor gebruik -> goede standplaats Keulse pot !

37 Koel bewaren Pompoen, courgette, patisson, komkommer, aardappel, kolen  Koel, donkere vorstvrij  Niet in koelkast

38  Oogsten voor vorst: - pompoen en patisson -> stengel kurkachtig - courgette en komkommer -> groot genoeg - aardappel -> loof afgestorven (zeker na 15/8)

39 Hoe bewaren ?  Pompoen en patisson: - op houten rekje of stro, niet stapelen)  Aardappel: - eerst uitspreiden en laten drogen onder krantenpapier - dan in bakjes (afdekken met papier)

40  Kolen: - met stam omgekeerd ophangen - in bakjes (niet stapelen) Oogst regelmatig nakijken ! Pas op voor ongedierte !

41 Inkuilen  Ideaal voor wortelgewassen  Droog stuk in tuin bedekken met 15 cm stro of dorre bladeren  Loof van de groenten draaien  Stapelen met 15 cm stro + 15 cm grond  Greppel rond geheel (tegen inregenen)

42 Aardappelen inkuilen

43 Inkisten  In donkere, koele, luchtige ruimte  Loof van de groenten draaien  Stapelen in kisten  Licht vochtig wit zand ertussen

44 Goede hygiëne is belangrijk  Strijd tegen schimmel, enzymen, bacteriën, licht  Gave groenten en fruit  Alles goed spoelen (behalve kruiden en bloemen)  Potten en ander materiaal grondig reinigen  Ook hygiënische handelen bij gebruik

45 Tips  Beperkte bewaartijd -> geen kunstmatige bewaarmiddelen  Max 1 jaar -> nieuwe oogst  Naam + inmaakdatum op product vermelden  Kies de juiste bewaarplaats  Volg het recept - meer of minder kan -> verhoudingen respecteren

46  Sleutelen aan verhoudingen beïnvloed smaak en bewaartijden  Inspiratie nodig ? - kookboeken - internet - …

47 Bedankt voor jullie aandacht ! Zijn er nog vragen ?


Download ppt "Hoe kan ik mijn oogst het best bewaren ?. De thema’s die we gaan behandelen  Inleiding  Wat hebben we zeker nodig  Bewaartechnieken  Goede hygiëne."

Verwante presentaties


Ads door Google