De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema avond Pesten CBS de Duif Heiloo

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema avond Pesten CBS de Duif Heiloo"— Transcript van de presentatie:

1 Thema avond Pesten CBS de Duif Heiloo

2 Pesten Ik pest Jij pest Hij pest Wij pesten Jullie pesten Zij pesten Ik word gepest

3

4 Doelen - Het verschil kennen tussen plagen en pesten
Presenteren van het Pestprotocol van de Duif Het leren signaleren van pestgedrag - Stelling nemen m.b.t. verschillende situaties rondom pesten - Leren hoe preventief om te gaan met pesten

5 Als er gepest wordt op school, moet school dat oplossen
Stellingen Als er gepest wordt op school, moet school dat oplossen Ja Nee

6 Kinderen moeten tegen een plagerijtje kunnen
Stellingen Kinderen moeten tegen een plagerijtje kunnen Ja Nee

7 Iedereen pest wel eens, of heeft wel eens gepest
Stellingen Iedereen pest wel eens, of heeft wel eens gepest Ja Nee

8 Tegen pesten op internet kun je weinig doen
Stellingen Tegen pesten op internet kun je weinig doen Ja Nee

9 Stellingen Kinderen die gepest worden zijn vaak anders, door bijv. hun uiterlijk of afkomst Ja Nee

10 Pestende kinderen doen stoer, maar zijn diep in hun hart erg onzeker
Stellingen Pestende kinderen doen stoer, maar zijn diep in hun hart erg onzeker Ja Nee

11 Stellingen Gepeste kinderen hebben als volwassene vaker last van obesitas, hoge bloeddruk en cholesterol en diabetes Ja Nee

12

13 Meer dan 15% van de kinderen worden op internet gepest
Stellingen Meer dan 15% van de kinderen worden op internet gepest Ja Nee

14

15 Een geintje moet kunnen ….
Stellingen Een geintje moet kunnen …. Ja Nee

16 Stellingen Als een klasgenootje gepest wordt door een ander, dan heeft mijn kind daar niets mee te maken. Ja Nee

17 Stellingen Als mijn kind van school komt vraag ik altijd hoe het met hem / haar en de klasgenootjes gaat. Ja Nee

18 Pesten heeft bij kleuters nog geen betekenis.
Stellingen Pesten heeft bij kleuters nog geen betekenis. Ja Nee

19 Ouders moeten het internetgebruik van hun kinderen controleren.
Stellingen Ouders moeten het internetgebruik van hun kinderen controleren. Ja Nee

20 Ik denk dat mijn kind wel eens pest.
Stellingen Ik denk dat mijn kind wel eens pest. Ja Nee

21 Ouders vinden tegenwoordig wel heel snel dat hun kind gepest wordt
Stellingen Ouders vinden tegenwoordig wel heel snel dat hun kind gepest wordt Ja Nee

22 Een kind moet leren problemen in eerste instantie zelf op te lossen
Stellingen Een kind moet leren  problemen in eerste instantie zelf op te lossen Ja Nee

23 Ouders die zich zorgen maken over pesten, worden serieus genomen.
Stellingen Ouders die zich zorgen maken over pesten, worden serieus genomen. Ja Nee

24 Plagen versus Pesten Definitie: Pesten is het systematisch uitoefenen van psychische en/of fysieke mishandeling door een leerling of een groep leerlingen van één of meer klasgenoten, die niet (meer) in staat zijn zichzelf te verdedigen.

25 Plagen versus Pesten Humoristisch Kwetsend Af en toe Voortdurend
Gelijkwaardigheid Machtsverschil Wisselend slachtofferschap Hetzelfde slachtoffer Humoristisch Kwetsend Af en toe Voortdurend

26 Pestprotocol CBS de Duif

27 Casuïstiek

28 Casus 1 Rik, 9 jaar, klein van stuk. Rik zit in een klas met alleen maar kinderen die groter en sterker zijn dan hij. Rik voelt zich in de klas onveilig omdat hij zo klein is en minder sterk. De moeder van Rik komt er thuis achter dat zijn spaarpot behoorlijk leeg is. Wanneer moeder verhaal wil halen bij Rik zegt hij van niets te weten. De moeder van Rik vertrouwt het niet en besluit Rik wat meer in de gaten te houden. Elke ochtend als de school begint gaat Rik altijd als eerste naar Wim, hij is de grootste van de klas. Echter is Rik is helemaal niet zo bevriend met Wim, en moeder ziet dat hij elke keer iets geeft aan Wim. Na nogmaals met Rik in gesprek te gaan vertelt Rik dat hij Wim elke dag 50 ct geeft om zijn beschermer te zijn…………………

29 Casus 2 Eline, 6 jaar, zit in groep 3 en is dikke vriendinnen met Fien en Sara, ze spelen altijd samen. Echter komt Eline de laatste paar weken niet blij thuis. Ze wast vaker dan normaal haar handen en gebruikt veel snoet poets doekjes, want die ruiken zo lekker zegt Eline. Het spelen met Fien en Sara gebeurt bijna niet meer en als ze dan willen spelen zegt Eline dat ze niet wil. Eline haar drang naar schoon willen zijn en lekker willen ruiken nemen steeds meer toe. De moeder van Eline maakt zich zorgen en gaat met haar in gesprek ………………………………….. Hoe kan je als ouders met Eline in gesprek gaan om erachter te komen wat er aan de hand is?

30 Casus 3 Koen, 12 jaar, zit in groep 8. Koen heeft onlangs tegen zijn ouders verteld dat hij dagelijks wordt gepest buiten schooltijd. De ouders van Koen stellen voor om op gesprek te gaan op school. Koen wil dit absoluut niet omdat hij bang is dat het alleen maar erger wordt. Koen zegt: “Als jullie dat doen, wordt het alleen maar erger en zullen ze mij een verklikker vinden”. Wat zijn de juiste stappen om te zetten in deze situatie?

31 Casus 4 Mira is een verlegen meisje van 7. Ze háát het om naar school te gaan. ' s Ochtends als haar moeder haar wakker maakt, begint het al. Mira wil haar pyjama niet uitdoen en verzet zich hevig. Haar moeder moet dan haar uiterste best doen om Mira in haar kleren te krijgen en naar school te brengen. Daar laat ze Mira huilend achter. Mira's moeder begrijpt het niet. Als ze haar dochter vraagt wat er is, wil ze niks zeggen. Wat Mira's moeder niet weet, is dat Mira vaak gepest wordt. Tijdens de gymles verstoppen de pestkoppen haar kleren, zodat ze altijd als laatste klaar is, en als ze zit te schrijven, stoten ze expres tegen haar stoel, zodat ze grote halen maakt op haar papier. Mira voelt zich bang, minderwaardig en buitengesloten.

32 Casus 5 Michiel is 10 en heeft last van overgewicht. Daar wordt hij mee gepest op school. Klasgenoten schelden hem uit: 'Vetzak!' 'Varken!' Die keer dat hij trots met nieuwe schoenen op school kwam en de pesters dat doorhadden, lachten ze hem uit. 'Wat een grote voeten heb jij! Net slagschepen!' Toen Michiels ouders hoorden van de aanhoudende pesterijen hebben ze hem van school doen veranderen. Dat hielp echter niet. Al snel werd Michiel weer gepest. Michiels ouders denken dat het komt door zijn overgewicht. Ze hebben hem nu op een streng dieet gezet, maar alhoewel Michiel gewicht kwijtraakt, houdt het pesten aan.

33 Casus 6 Fleur is 11 en nogal onzeker. Ze wil er graag bij horen, maar voelt zich geremd en verlegen. Vooral naar de populaire kinderen in de klas kijkt ze op. Eén van deze populaire kinderen pest haar al een tijdje. Hij noemt haar een stomme trut, en van haar nieuwe jurk zei hij laatst dat deze leek op een nachtjapon. Op zo'n moment staat ze met haar mond vol tanden en kan ze wel door de grond zakken van ellende.

34 Casus 7 Tomas vindt het verschrikkelijk saai om de hele dag op school te zitten. Gelukkig kan hij in de pauze stoom afblazen. Hij zoekt dan het pispaaltje van de klas op, Simon. Simon is een stille jongen die het leuk vindt om te lezen. 'Boekenwurm!' roept Tomas dan. Soms trekt hij Simon zo hard aan zijn jas dat hij valt. Begint Simon te huilen, dan denkt Tomas in zichzelf: 'Huilebalk! Moet je ook maar niet zo stom doen!' Medelijden kent Tomas niet. Na de pauze voelt hij zich weer goed: op het schoolplein is híj de baas!

35

36

37 Bedankt voor uw aandacht. Vragen?

38


Download ppt "Thema avond Pesten CBS de Duif Heiloo"

Verwante presentaties


Ads door Google