De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

informatica keuzevak in 4- en 5-havo

Verwante presentaties


Presentatie over: "informatica keuzevak in 4- en 5-havo"— Transcript van de presentatie:

1 informatica keuzevak in 4- en 5-havo
Deze presentatie is te groot om als geheel te houden. U kunt er de delen uit halen, die volgens u het beste aansluiten bij het verhaal, zoals u het wilt vertellen. De afbeeldingen / plaatjes op de dia’s zijn vaak alleen maar bedoeld ter verlevendiging. Niets is immers zo saai als een PPP met alleen maar tekst: Een plaatjes zegt meer dan duizend woorden. (Hoewel: Er is geen plaatje dat het gezegde ‘Een plaatje zegt meer dan duizend woorden’ beter kan uitdrukken dan deze zeven woorden. ;-) keuzevak in 4- en 5-havo

2 Verplicht vak of keuzevak?
Informatica is … keuzevak in elk profiel (examenvak in de vrije ruimte) profielkeuzevak in ‘Natuur & Techniek’ (N&T) biologie informatica wiskunde D natuur, leven en techniek (NLT) methode: online (instruct) & praktische opdrachten De volgende dia’s hebben als doel het vak informatica en de inhoud ervan op een (inter-)actieve manier duidelijk te maken. De onderste uitspraak was op het moment van samenstellen nog niet zeker: krijgt NLT een component informatica?

3 Wat is informatica? D A C samenwerken E FIREWALL B computernetwerken
wat zit er in de computer? C samenwerken (projectmanagement) E FIREWALL beveiliging netwerk De vier plaatjes staan achtereenvolgens voor De techniek: wat zit er in een computer? Samenwerken: aan projecten en met verschillende communicatiemiddelen Biometrie Bouwen van websites / Werken met informatie op websites / Verbeteren van websites B biometrie (forensisch, autorisatie)

4 Wat is informatica? G F H I kunstmatige intelligentie
(‘zelfdenkende systemen’ ontwikkelen) F informatie & communicatie H robotica nxt programmeren robots helpen mensen … I computer vision Communicatie en samenwerken: - Wat is communicatie? - Wat gebeurt er als mensen / machines niet goed communiceren? - Wat zijn protocollen bij communicatie? - Samenwerken doe je ook in informaticaprojecten. Dijkstra’s kortste-wegalgoritme: hoe bereken je de kortste route als je meerdere plaatsen moet bezoeken? - toepassing: bij koeriersdiensten, TNT, e.d. Programmeren en dynamische websites maken. (Dynamische) Websites bouwen

5 Wat is informatica? K dynamische websites maken met php en mysql J internet & security (rfids, spam, …) M Leren werken met Office, Photoshop, Flash, digitaal fotograferen, surround sound… - vormgeving & creativiteit !!! L gamedesign (je maakt zelf een game of simulatie) scenario bedenken, doelgroep, acties, sprites enz. met gamemaker of udk… Informatie verzamelen, opslaan en verwerken Kennis van verschillende programmeertalen Leren omgaan met applicaties zoals MS Word, MS Excel, fotobewerkings-programma’s, e.d. Zelf een Game maken / programmeren Informatica – ook voor meisjes Meisjes blijken op veel terreinen van informatica minstens zo goed of zelfs beter dan jongens te zijn. In Nederland nog weinig meisje met informatica ….

6 Wat is informatica? Hoofdonderwerpen: informatie en communicatie
toepassingen techniek computers en netwerken ICT in organisaties nieuwe ontwikkelingen

7 import logotekenap.*; public class Rechthoek extends TekenApplet
{ public void tekenprogramma() De enige afbeelding die niet terugkomt, is Leren werken met Word Excel 2007 in 20 stappen Basiscursus Photoshop Cursus Digitaal Fotograferen

8 Aantal uren Totaal aantal uren (in lessen en ‘huiswerk’)
havo 4, 5: 320 uur havo 4, 5: 3, 3 lesuren per week De getallen bij ‘lesuren’ zijn een voorbeeld van een bestaande school. U kunt ze aanpassen aan uw eigen situatie.

9 Informatica in alle profielen
Voorbeelden Profiel Natuur & Techniek surveillance videobewaking robotica robocup Deze en volgende dia’s zijn geïnspireerd door Cor de Beurs die tijdens de i&i conferentie 2006 de mogelijkheden van informatica in de verschillende profielen presenteerde. biometrie

10 Profiel Natuur & Gezondheid
Voorbeelden Icat: een robot met persoonlijkheid webcriminaliteit browsen van medische artikelen Icat is een troetelrobot met trekjes van een kat. De afbeelding rechtsonder heeft als thema ‘phishing’.

11 Profiel Cultuur & Maatschappij
Voorbeelden: evolutionaire kunst ontsluiten van kunst via internet personaliseren van websites mens-machine-interactie bijv. rijksmuseum.nl Een website als rijksmuseum.nl heeft veel te winnen als de bezoeker (delen van) de site naar zijn eigen smaak en voorkeuren kan aanpassen.

12 Profiel Economie & Maatschappij
Voorbeelden datamining eigen bedrijf geografische informatiesystemen (GIS) kieswijzer Het plaatje toont een G.I.S.

13 Soorten toetsen Toetsen Theorie Praktische Opdrachten (meer dan 50%)
beoordelingsopdracht onderzoeksopdracht ontwikkelopdracht afstudeerproject De getallen geven de bandbreedte aan: - theorie: tenminste 10% ten hoogste 50%. - praktijk: tenminste 50% en ten hoogste 90%. U kunt hier de verhouding op uw school geven.

14 Informatica is veelzijdig
techniek toepassingen wiskunde, logica bedrijfskunde, management informatica Deze afbeelding is ook wel bekend als het ‘informatica vierkant’. Bron: Paul Bergervoet.

15 Techniek Geschiedenis van computers Hoe werkt de computer?
Soorten computers en randapparatuur (processoren, beeldschermen, opslagmedia, digitale camera’s, printers, e. d.) Internet en andere netwerken: hoe communiceren computers met elkaar? Zomaar wat voorbeelden…

16 Toepassingen Computerprogramma’s: verschillende soorten software
Hoe werkt de computer? Informatie in computers: relationele databases en SQL Programmeren: zelf bepalen wat de computer moet doen Alweer… zomaar wat voorbeelden…

17 Bedrijfskunde, management
ICT in bedrijven en organisaties Organisatievormen in bedrijven Ontwikkelen van systemen Werken in projecten En meer voorbeelden, die inwisselbaar zijn voor andere! Het plaatje toont een platte organisatie met boven het management en onder het personeel.

18 informatica! een modern examenvak dat je een goede voorbereiding
geeft voor een studie aan een hogeschool of universiteit, een betere baan en handig voor later…


Download ppt "informatica keuzevak in 4- en 5-havo"

Verwante presentaties


Ads door Google