De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ethiek ,zorg en technologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ethiek ,zorg en technologie"— Transcript van de presentatie:

1 Ethiek ,zorg en technologie
Module Ethiek ZTL

2 Wat is Ethiek? Ethiek is de leer van het moraal, het is het inschakelen van het nadenken bij morele beslissingen, oftewel ook wel de bezinning van normen en waarden” (Nursing, 2004) Ethiek is dus het afwegen tussen goed en kwaad en de keuzes daartussenin. Bij het verzorgende beroep kun je dit niet wegdenken. Bij een patiënt hoor je ethisch verantwoord te handelen.

3 Normen en Waarden: Waarden zijn dingen die een groep mensen of een individu belangrijk vind(en). Zoals bijvoorbeeld je naasten lief te hebben. Normen zijn meer regels of verwachtingen, die een bepaalde groep heeft. Zoals dat je bijvoorbeeld niet zomaar al het afval op de straat mag gooien.

4 Ethisch probleem: Bij een ethisch probleem komt vaak ook je mening van pas. Omdat wat jij belangrijk vindt niet altijd een waarde is voor de ander die ook met het ethische probleem te maken heeft. Een ethische dilemma is dan ook een probleem waar je met meerdere mensen niet uit kan komen. bijvoorbeeld euthanasie.

5 Hoe ga je om als verzorgende IG om met ethische dilemma’s
ethische dilemma’s zijn niet zomaar op te lossen. Het gaat over waarden en normen en iedereen kan een probleem anders zien en anders omschrijven. Als je er niet uitkomt, moet je allereerst eerlijk zijn tegen de zorgvrager en zeggen dat je niet weet wat de oplossing voor een probleem is. Hierdoor blijf je je professionaliteit houden en kun je respect blijven tonen.

6 Stel bij ethische dilemma’s, vragen:
Wat weegt het zwaarst, wat is het belangrijkste? Wat is goed of slecht vanuit waarden en normen vanuit jezelf en vanuit de beroepscode? is dit in overeenstemming met je eigen geweten? Is het handelen ethisch verantwoord? Wat staat er in de beroepscode vermeld?

7 Casus Webcam in thuiszorg
? Casus Webcam in thuiszorg Ik werk in de thuiszorg. Nu heeft de zoon van een cliënt een webcam opgehangen om zo contact te onderhouden met zijn familielid en zodat hij niet regelmatig naar het adres hoeft. Mijn collega’s en ik hebben er problemen mee, want de webcams hangen op verschillende plekken in het huis waar wij ook moeten werken zoals wanneer we de cliënt uit bed halen of douchen. Wij voelen ons begluurd. Er is niet met de zoon te praten over afscherming en de privacy van ons als verzorgenden. Wat weegt zwaarder, het contact van de zoon met zijn ouder of onze privacy? Wat kunnen wij er aan doen zodat we ons niet begluurd voelen?

8 Stappenplan ethische dilemma’s:
Stap 1: Gegevensverzameling of analyse van de feiten. Stap 2: Verhelderen van de beleving van de betrokkenen. Stap 3: Verhelderen van de normen en waarden die in het geding zijn. Stap 4: De argumentatie van het besluit met de afweging van die normen en waarden.’ Opdracht: Ga in groepjes van 4 de casus in de vorige dia het stappenplan invullen ethische dilemma’s.

9 Kort filmpje filmpje min 12 min


Download ppt "Ethiek ,zorg en technologie"

Verwante presentaties


Ads door Google