De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood Het doet je goed eens aan de dood te denken Je dagen worden er duidelijker van Je dient.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood Het doet je goed eens aan de dood te denken Je dagen worden er duidelijker van Je dient."— Transcript van de presentatie:

1

2 Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood Het doet je goed eens aan de dood te denken Je dagen worden er duidelijker van Je dient te weten dat geen mens voor je leven kan Maar ook dat niemand anders voor je sterven kan Ik spreek er ‘s avonds wel eens over met mijn kinderen Of ‘k maak een grapje met de dood, dat kan geen kwaad Als je overpeinst waar je tenslotte komt te liggen Dan weet je af en toe wat beter waar je voor “staat” Toon Hermans

3 Doel De verzorgende Kent haar rol en positie als het gaat om gesprekken in de laatste levensfase Weet welke vaardigheden er zijn vereist voor een goede gespreksvoering Kan zich voorbereiden op verschillende gespreksonderwerpen en kent haar grenzen Laat zich inspireren door…..

4 Methode Verkennen van de persoonlijke visie Discussie over de vaardigheden die zijn vereist bij een goede gespreksvoering in de laatste levensfase Wie en wat inspireert je en hoe maak je daar gebruik van?

5

6 Praten over sterven een verkenning Praat je over de dood en het sterven met je familie, vrienden? Wat is de inhoud van deze gesprekken? Wat leveren deze gesprekken op voor jezelf en de patiënten die je verzorgt?

7 Jouw visie op sterven Wat is de invloed van jouw visie op sterven op de gesprekken die je voert met zorgvragers in de laatste levensfase?

8 Gesprek in de laatste levensfase: verkenning Wat maakt praten over of in de laatste levensfase zo belangrijk? Wat zijn de belangrijkste levensvragen die mensen bezighouden in de laatste levensfase?

9 Vaardigheden Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt om gesprekken in de laatste levensfase te kunnen voeren?

10 Voorbereiding op een goed gesprek Neem tijd voor de voorfase, stem af op jezelf en zorg dat je innerlijk vrij en leeg bent.

11 Vaardigheden Herkennen van emoties en gevoelens en daarop reageren: oppikken van de onderstroom ofwel gevoelsstroom achter de woorden Met aandacht luisteren = goed afgestemd zijn op jezelf en de ander Luisteren los van ieder vooroordeel Het begrijpen van transities = emotionele processen waar mensen doorheen gaan bij ingrijpende gebeurtenissen Aansluiten bij de patiënt = vergeten van je eigen agenda

12 Vaardigheden Houd rekening met ambivalentie van gevoelens en reageer daar goed op Besteed aandacht aan processen van afweer en weerstand Ken het belang van houdingsaspecten zoals empathie, respect, de patiënt zijn eigen regie laten houden enzovoort

13 Filmfragment “Meneer Foppe” Nog rippen of anders overschakelen naar dvd

14 Gespreksonderwerpen Wat zijn de gesprekonderwerpen die je als verzorgende aangaat en welke niet?

15 Stellingen De huisarts is de aangewezen persoon die het gesprek over het levenseinde met de patiënt moet voeren De verzorgende kan euthanasie bespreken met de patiënt maar kan dit niet voor zichzelf houden, zij deelt dit met de arts Met een patient met dementie kun je beter niet over het levenseinde praten Een gesprek over het levenseinde kan je beter voorbereiden door éérst met de naasten van de patiënt te overleggen

16 Soms is er zoveel wat we voelen, maar zo weinig wat we (kunnen) zeggen Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood

17 Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood Reden taboe doorbreken Draagt bij aan het ordenen en vormen van gedachten en wensen over de laatste levensfase Heldere informatie helpt bij het maken van keuzes Geeft behoud van regie Helpt bij het rouwproces van patiënt en naasten Voor de hulpverleners Heldere informatie helpt je keuzes te maken Inzicht in rol van cliënt en zorgverleners geeft veranderde verantwoordelijkheid. Wat kan men aan of niet? Waar moeten hulpverleners in ondersteunen Helpt om keuzes te respecteren

18


Download ppt "Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood Het doet je goed eens aan de dood te denken Je dagen worden er duidelijker van Je dient."

Verwante presentaties


Ads door Google