De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden"— Transcript van de presentatie:

1 Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden
“Er zijn met al je voelsprieten” Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden Desiree Bierlaagh 27 september 2010

2 Een casus Een verzorgende schetst je de volgende situatie:
Mevrouw Pique is ongetrouwd. Haar zus bezoekt haar af en toe. De dames zitten dan zwijgend naast elkaar. Mevrouw Pique klampt me aan telkens als zij me ziet. Ze klaagt dan over pijn. In het team zijn stappen genomen om de pijn te behandelen, maar zij blijft klagen. Zo gaat dat nu al weken. Volgens mij is er meer aan de hand. Hoe reageer je?

3 Verzorgenden aan het woord over levensvragen:
Vragen onder de oppervlakte Levensvragen worden zelden op een directe manier gesteld. Vaak leven de vragen onder de oppervlakte. Mensen komen er pas mee als er ruimte en tijd voor is, in vertrouwelijk contact met een ander. Het is niet altijd in woorden. Levensvragen zijn vragen waarop geen antwoord of oplossing is. Het is het werk dat je raakt, het échte contact

4 Doen én zijn Onze rol bestaat uit werkelijk aandacht hebben: er zijn in plaats van te doen. ‘Er zijn’ is niet te plannen: het zit door je werk heen geweven De kracht van de verzorgende is: De kunst om serieuze zaken tussen washand en theekopje door bespreken. Niet opgeprikt of oppervlakkig, maar ook niet therapeutisch: het mag er gewoon zijn. “Juist het natuurlijke en vanzelfsprekende is goud waard voor de cliënt”

5 Kijk nog eens goed Reflectievragen:
Wat roept de DVD/ gedicht bij je op? Wat gun je deze mevrouw? Wat gun je verzorgenden die haar ondersteunen? Welke rol zie jij hierin voor jou zelf?

6 Werk dat je raakt Vertel elkaar een situatie waar je trots op bent; waarin je een verzorgende/ verzorgend team ondersteunt rondom levensvragen. Vertel wat je doet, wat je zegt, hoe de verzorgende reageert, hoe voel je je? Wat wilde je bereiken en hoe ben je daar in geslaagd? Wat maakt deze situatie voor jou waardevol? Luister naar het verhaal en kijk naar de verteller. Welke rol had de verteller: adviseur / deskundige en/of coach Welke kwaliteiten zijn je opgevallen

7 Samenwerken Hoe goed slaag ik erin de verzorgende/ Het verzorgende team te ondersteunen (om zelf verantwoordelijkheid te nemen) bij het herkennen en omgaan met levensvragen? Geef een cijfer: Waarom deze score? Wat gaat er wel/niet goed? Worden verzorgenden gestimuleerd om hun competenties verder te ontwikkelen Worden verzorgenden ondersteunt om eigenaar te zijn van beslissingen (passend bij hun rol Welk cijfer zou je willen scoren? Wat zou er anders zijn als je over 6 weken 1 punt hoger zou scoren? Hoe ziet die situatie er dan uit? Wat is er veranderd (waaraan merk je dat het anders is? Wat kan jij doen om dit te bereiken? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Bij coachend leidinggeven gaat het erom degene aan wie je leiding geeft: te ondersteunen bij het (het nemen van beslissingen over) het uitvoeren van de taak te stimuleren om competenties verder te ontwikkelen. Als coach neem je de verantwoordelijkheid van de verzorgende voor haar werk niet over. Je gaat niet het probleem voor haar oplossen, maar helpt haar om zelf haar probleem op te lossen.

8 Tot slot Als je zon brengt in je leven van anderen, zullen de zonnestralen je verwarmen (vrij vertaald naar Sir J.M. Barrie) Meer informatie:


Download ppt "Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden"

Verwante presentaties


Ads door Google