De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2.1 Jong geleerd, oud gedaan

Verwante presentaties


Presentatie over: "2.1 Jong geleerd, oud gedaan"— Transcript van de presentatie:

1 2.1 Jong geleerd, oud gedaan

2 Cultuur/ Natuur Cultuur= alles wat is aangeleerd
Natuur= alles wat is aangeboren Eerste 2 plaatjes; make-up. Natuurlijke look. Cultuur: veel make-up Plaatje 3: Cultuur: godsdienst, joods, hindoeïstisch, boeddhistisch, islamitisch, christen Plaatje 4: Natuur: huidskleur Plaatje 4: Natuur: groot en klein Plaatje 5: Cultuur: taal

3 Waarden Dingen die mensen belangrijk vinden Voorbeelden: Eerlijkheid
Vrijheid Gezelligheid Liefde https://www.youtube.com/watch?v=kKzVWOKsNgU Kunnen leerlingen nog andere waarden noemen? Bekijk het filmpje. Welke waarde hoort bij het filmpje? Eerlijkheid.

4 Normen Wat mensen normaal vinden. Hoe je je moet gedragen
Een norm is gebaseerd op waarden Voorbeeld: Norm: Vreemdgaan is niet goed Waarde: trouw zijn Wat is de norm van het vorige filmpje? Niet stelen.

5 Normen Ghana Als je iemand op straat roept, roep je; tsssss
Schoenen uittrekken als je ergens naar binnen gaat Als iemand bij je op bezoek komt, bied je water aan Spullen zijn minder persoonlijk (ik/wij-cultuur) Wachten Rechterhand Ruiken aan eten is onbeleefd Dit is niet onaardig bedoelt, maar in Ghana gewoon normaal. Koffie is te duur, dus vandaar water Als je je fototoestel ergens laat liggen in een huis, gebruiken andere mensen het. Wat van jou is, is van mij en wat van mij is, is van jou. Persoonlijke spullen kennen ze minder, ze delen meer. In Afrika moet je lang wachten. In Nederland moet alles snel. 10 minuten wachten vinden we lang. In Afrika wacht je makkelijk een uur of een halve dag. Als je iemand iets geeft (bijv. in de winkel als je betaalt), doe je dat met je rechterhand. Je linkerhand gebruik je om je af te vegen als je naar de wc bent geweest. Moet je toch links gebruiken, omdat je rechthand bijvoorbeeld al iets vast heeft enz. dan zeg je; ‘sorry for left.’ Ruiken aan eten is onbeleefd. Ze denken dan dat je gaat checken of het eten bedorven is.

6 Waarden en normen Waarde: Gelijkheid Norm: Vrouwen mogen ook stemmen Waarde: Stiptheid Norm: Op tijd werkstukken inleveren Waarde: Eerlijkheid Norm: Niet liegen Laat de waarde zien, leerlingen bedenken en zelf een norm bij. Laat dan het voorbeeld zien. Een andere voorbeeld van gelijkheid kan zijn; in Saoudi-Arabië mogen vrouwen niet auto rijden, homohuwelijk enz. Voorbeeld stiptheid: op tijd bij afspraken zijn Voorbeeld eerlijkheid: als je iets vindt, breng je het terug.

7 Wat is de waarde en wat is de norm?
Waarde: Gezondheid Norm: Niet te veel eten Laat de leerlingen het krantenartikel lezen. Ze bedenken welke waarde en norm erbij hoort.

8 Wat is de waarde en wat is de norm?
Waarde: Gerechtigheid Norm: Straffen bij overtreden regels Laat de leerlingen het krantenartikel lezen. Ze bedenken welke waarde en norm erbij hoort.

9 Wat is de waarde en wat is de norm?
Waarde: Erbij horen/ gezondheid Norm: Iedereen mag roken als hij/zij dat wil Laat de leerlingen de foto bekijken. Ze bedenken welke waarde en norm erbij hoort.

10 Wat is de waarde en wat is de norm?
Waarde: Vrijheid/veiligheid Norm: Opzoeken wat je wil/ Niet alle informatie hoeft bij de bevolking te komen Laat de leerlingen het krantenartikel lezen. Ze bedenken welke waarde en norm erbij hoort. Het is vanuit 2 kanten te bekijken: vanuit de Nederlandse waarde of de Chinese waarde.

11 Geweten Jouw ideeën over goed en slecht  je normen bepalen je geweten. ( ) Wat is de norm? Geen afval op straat gooien Wat is de waarde? Netheid Wat is het geweten? Het geweten zegt dat je geen rotzooi op straat hoort te gooien Filmpje:

12 Gewetensvragen Je vindt een volle portemonnee. Breng jij deze naar de politie? Je krijgt bij de snackbar te veel geld terug, zeg je daar iets van? Juwelier wordt beroofd, mag je jezelf met geweld verdedigen? Stemmen hoeveel zijn voor, hoeveel zijn tegen. Leg bij elke stelling de link naar het geweten uit. Doorvragen, maar stel je voor dat degene die het geld nodig heeft of dat het een vriend van je is Doorvragen, ook als je weet dat de snackbar niet zo goed loopt en bijna failliet gaat?

13 Sociale controle Hoe zag je in het filmpje dat er sociale controle was? Antwoord op vraag: Mensen spreken elkaar aan op hun gedrag


Download ppt "2.1 Jong geleerd, oud gedaan"

Verwante presentaties


Ads door Google