De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom op de tweede informatie avond

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom op de tweede informatie avond"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom op de tweede informatie avond
Steendam Energieneutraal “Verduurzamen – Opwekken” Welkom op de tweede informatie avond

2 Programma: Als inleiding geeft de coöperatie de aftrap van de avond met een presentatie van onder andere de resultaten van de enquête en de antwoorden op de vragen die men op de vorige avond heeft gesteld. Arnold Strijke van Invent vertelt over de woning die hij heeft gescand in het dorp. Hij laat de resultaten van zijn onderzoek zien en geeft inzicht in de besparingskansen voor ons dorp. Timo Spijkerboer van E.A.Z Wind komt vertellen over de toepassingen en mogelijkheden van kleine windmolens van 15 mtr met houten wieken die goed in het landschap passen. De dorpen Leermens, 't Zandt, Zeerijp en Zijldijk liggen in de gemeente Loppersum. Een aantal verenigingen van dorpsbelangen uit deze dorpen hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een energiecoöperatie op te richten: Energiecoöperatie Zonnedorpen. Kees Molenaar en Jan Kooistra zij komen vertellen over het collectief zonne-energie opwekken met een zonneweide.

3 Vragen van 29 maart Is er ook een app van Buurkracht? nu website buurkracht.nl, de app is in ontwikkeling Wat bedoelen jullie met gezamenlijk energie inkopen, moeten we dan allemaal meedoen? Het is een individuele keuze. Hoe verhoudt Buurkracht zich tot Enexis? Enexis heeft de basis gelegd, 1 van de doelen is energie besparen. Door wie wordt de energie-adviseur van Buurkracht betaald? Welk dorp in Brabant is succesvol van het gas af en hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen. Dit zoekt Hannah op. Hoe zit het met salderen, het schijnt nog 7 jaar op deze manier (hoe?) te gaan en dan? Hoe zorgen we ervoor dat mensen met kritiek op de handelswijze van de coöp daar toch een stem krijgen? Als je van gas overgaat naar electra, kost dat veel aan nieuwe installatie? Ketels? Pelletkachel? Hoe duurzaam (milieubelastend) zijn alle oplossingen (vr 8)? Hoe zit het met opslag van de duurzaam opgewekte elektriciteit, salderen, (dagnivo)? Versterkingsmaatregelen van de NAM/NCG. Moeten we wachten tot na de inspectie met isoleren van de woningen? Wat is wijsheid in deze. Kan nog wel 2-3 jaar duren. Vb Ovderschild: november inspectie en rapport komt augustus 2017!

4 Toekomst!!! Opslag Het idee is om Entrance een onderzoek te laten doen naar het energie opslag voor de behoefte van Steendam

5 Vooroverleg Locatiekeuzes, vergunningen zonneparken, windparken
Omgevingsvisie Gezamenlijk in gesprek over Locaties rondom Steendam Met Gemeente – Provincie – Libau en provinciaal bouwheerschap 30 Mei 2017 Vooroverleg Locatiekeuzes, vergunningen zonneparken, windparken

6 Locatie Zonneparken Al onze plannen zijn gebaseerd op kleinschaligheid ruimte <1 Ha Daarom is gemeente bevoegd gezag Voor gebied buiten stedelijk gebied moet er een gebiedsvisie van de gemeente zijn. Deze gebiedsvisie is nog in bewerking, we zijn met de gemeente in overleg hierover.

7 Locatie Windparken Provincie Groningen - Omgevingsvisie.
Er is feitelijk nog geen ruimte in de wetgeving voor het plaatsen van windturbines in een ruimtelijke omgeving als in Steendam e.o. De huidige kleinere windmolens zijn op agrarisch gebonden terrein. Er is nu zoals beschreven in provinciale omgevingsvisie artikel  : Windturbines onder de 15 meter Gemeenten kunnen in hun bestemmingsplannen ruimte bieden voor windturbines onder de 15 meter binnen het stedelijk gebied. Daarnaast willen wij twee pilot projecten mogelijk maken in het buitengebied voor: maximaal 3 kleine windturbines binnen een zone van 25 meter rond een agrarisch bouwperceel; - een park of lijnopstelling als onderdeel van een lokaal energie initiatief, onder begeleiding van het provinciaal bouwheerschap. Met de pilots willen wij aantonen dat kleine windturbines met een goede ruimtelijke inpassing in het buitengebied mogelijk zijn. Wij willen de pilot binnen twee jaar afronden (uitvoering en evaluatie).  

8 Financiële haalbaarheid van een lage initiële investering, geen
drempel voor deelname Duurzaamheid Isolatie/ Energie opwekking. Vooroverleg financiering heeft plaatsgevonden met Groninger Energie Koepel (GREK) specialisten, provincie Groningen Revolverende fondsen en de Rabobank/ indirect Triodos bank. Financieringsmodel opgezet met daarin opgenomen investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatie model coöperatie en exploitatie ledenmodel.

9 Financierbaarheid opwekken Duurzame Energie Windparken/ Zonneparken

10

11 Gast spreker Arnold Strijke
Buurtscan Steendam

12 App Eigen verbruik Buurtkracht

13 Warmte Camera Steendam We kunnen dus ook onze eigen warmtescan van de woning maken

14 Gast spreker Timo Spijkerboer

15 Energiecoöperatie Zonnedorpen Gast sprekers Kees Molenaar en Jan Kooistra

16 Volgende bijeenkomst Onderwerpen
Opslagmedium Steendam laten onder zoeken door Entrance Status energie verbruik Steendam Keuzes energie opwekking Keuze lokatie Vragen van de laaste bijeenkomst van 7 – juni Kosten per aansluiting Versterken & verduurzamen Vragen en ideen

17 Einde


Download ppt "Welkom op de tweede informatie avond"

Verwante presentaties


Ads door Google