De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013."— Transcript van de presentatie:

1 Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013

2 Energie en duurzaamheid - Energie wordt steeds duurder, onder andere door heffing energie belasting. - Huur wordt hoger en mogelijk niet meer betaalbaar. - Zorgkosten worden duurder en hoger Vraag : Waarop kun je besparen? Antwoord: op de energiekosten!

3 Wij krijgen Kippen Wij krijgen Kippen is een van de acht projecten van het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden van Agentschap NL. Bijzonder is dat Wij krijgen Kippen vanuit burgers en bedrijven is gestart, en omarmd is door stadsdeel Zuid dat het project faciliteert en monitort. Agentschap NL subsidieert het project. Daarnaast krijgen ze ondersteuning van bedrijven en particulieren en investeren zelf ook. Pauline Westendorp is initiatiefnemer en projectleider.

4 Clusters Wij Krijgen Kippen Clusters Cluster VvE Cluster Wind Cluster Huurders bij woningcorporaties Cluster BedrijfzoektBuur

5 Initiatief Boer zoekt Buur Combinatie Boer zoekt Buur- Bedrijf zoekt Buur De combinatie Boer zoekt Buur- Bedrijf zoekt Buur is een combinatie van twee reeds bestaande concepten: deelnemers leggen een bedrag in en daarvan koopt het bedrijf, de boer zonnepanelen. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld tegoed bonnen voor lokale producten van de boer per jaar ter waarde van hun inleg

6 Initiatief Olympisch Gebied Lokaal Energiebedrijf ‘Olympisch Gebied’ onderzoekt de mogelijkheden om een energiebedrijf te starten dat gebruik maakt van lokale bronnen in Amsterdam Zuid. Daarbij kijken ze verder dan alleen zon- en windenergie. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van hout uit het Amsterdamse bos en het afval van wijkbewoners en restaurants. Er zou bijvoorbeeld een vergister gemaakt kunnen voor de productie van bio-gas. Dit initiatief bevind zich nog in de opstartfase. (Is al in Bos en Lommer!)

7 Initiatief Praxis-dak West Afgelopen zomer heeft de Praxis aan de Van Slingelandtstraat ingestemd met het plaatsen van zonnepanelen op haar dak, met het doel de opgeleverde stroom door te leveren aan bewoners op het terrein. Ook de verhuurder is inmiddels akkoord. Uitgangspunt is dat individuele bewoners deel kunnen nemen aan dit project, huurders en kopers. Het is technisch inmiddels mogelijk om thuis van te meter af te lezen hoeveel stroom je hebt opgewekt voor jouw deel van de panelen op het dak.

8 Initiatief EnergieLokaal EnergieLokaal werkt samen met/verwijst door naar Energiewinkels i.o. in Nieuw West en Zuidoost, die in de loop van 2013 zullen verschijnen. In die winkels draait het om ‘zien is geloven’. Daar kunt u naast leveranciers die hun producten tonen ook installateurs ‘spotten’!

9 Eigen oplossingen/mogelijkheden Gezamenlijke energietuin; zonnepanelen, moestuin Gezamenlijke energietuin elders = verlengsnoermethode Zon op Nederland: zie Boer zoekt Buur en Bedrijf zoekt Buur Van der Pekbuurt: project ASW, Twinstone en Ymere, www.besparenmetdeburen.nl www.besparenmetdeburen.nl BeterPeter.nl is een interactief bespaarprogramma voor bewoners van deelnemende woningcorporaties en gemeenten. Peter helpt met het opstellen van een persoonlijk actieplan voor energiebesparing. Daarmee kan jaarlijks al snel 150 euro op energiekosten worden bespaard!

10 Buurtburgemeester Elk stadsdeel heeft vanuit Wij krijgen Kippen een eigen buurtburgemeester bij wie je terecht kan voor vragen, initiatieven en opstart rond duurzame energie initiatieven

11 BC’s van SBO Inventarisatieformulier: Hoe zit het met jullie servicekosten?! Gaat het licht in de algemene ruimtes overal aan bijv. als je uit de lift komend het licht aandoet? Hoe kun je besparen op deze kosten? Hoe zit het binnenshuis? Welke besparingen heb je doorgevoerd deze koude winter? Waar willen jullie voorlichting over in het kader van energiebesparing?


Download ppt "Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013."

Verwante presentaties


Ads door Google