De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stoornis/beperkingen Eetstoornissen en obesitas: Les 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stoornis/beperkingen Eetstoornissen en obesitas: Les 2"— Transcript van de presentatie:

1 Stoornis/beperkingen Eetstoornissen en obesitas: Les 2
Sociaal werk 2 Stoornis/beperkingen Eetstoornissen en obesitas: Les 2

2 Vorige keer… Seksuele stoornissen en genderdysforie

3 Vandaag… Eetstoornissen en obesitas

4 Ondergewicht-overgewicht…
Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Overgewicht en obesitas ontstaan als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan het lichaam verbruikt (verbrandt). Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Je bent dan te licht voor je lengte. Een te laag gewicht kan een risico voor je gezondheid zijn. 

5 Oorzaken van ondergewicht
Er zijn verschillende oorzaken voor ondergewicht. Ondergewicht ontstaat door een gebrek aan eetlust, kauw- en slikproblemen of een slecht werkende darm. In sommige gevallen speelt de leefstijl een rol daarbij, bijvoorbeeld wanneer mensen geen tijd nemen om rustig te eten. Het kan daarnaast te maken hebben met ziekte, bijvoorbeeld een eetstoornis of depressiviteit.

6 De Body Mass Index (BMI)
is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Meet ook altijd je middelomtrek voor een compleet beeld. De BMI kan worden berekend voor kinderen en volwassenen van 2 t/m 70 jaar.  Middelomtrek (taille) ook belangrijk Naast het gewicht is het voor je gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid. Meet daarom ook je taille.

7 Eetstoornissen… Opdracht Welke eetstoornissen zijn er. Ontstaan

8 anorexia nervosa Bij jonge vrouwen. Anorexia is zeldzaam: van elke duizend vrouwen tussen 15 en 30 jaar hebben er drie anorexia nervosa. Bij één van de vijf vrouwen met anorexia is de ziekte langdurig. boulimia nervosa hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel. Vaak hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen en niet kunnen stoppen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen. Boulimia nervosa komt vaker voor dan anorexia: ongeveer mensen in Nederland lijden aan boulimia

9 binge eating disorder(BED)
Het is een eetstoornis waarbij je last hebt van regelmatig terugkerende periodes van eetbuien. Je eet dan sneller dan normaal en grote hoeveelheden, zonder dat je echt honger hebt. Bij binge eating disorder overheerst eten je hele leven. Je hebt tijdens een eetbui het gevoel dat je de controle helemaal kwijt bent. Binge eating disorder lijkt op boulimia, alleen dan zonder het overgeven of de laxeermiddelen.

10 Orhorexia nervosa. Iemand met orthorexia nervosa is obsessief bezig met gezond eten. Het begint onschuldig;  je wilt afvallen of je wilt gezonder gaan eten. Suikers en vetten vermijd je. Je gaat op de calorieën letten. Geleidelijk aan ga je steeds meer soorten voedsel niet meer eten. Melk of kaas (zuivel) gebruik je niet meer. Vlees at je al langer niet meer. Je stapt over op groenten en fruit; bij voorkeur onbespoten en uiteindelijk eet je de groenten rauw om geen vitamines verloren te laten gaan. Het gaat je om de kwaliteit van het eten, en niet om de hoeveelheid. De gehele dag ben je bezig met ‘gezond eten

11 Morfodysforie Mensen die overtuigd zijn dat één of meer lichaamsdelen afstotelijk zijn terwijl anderen er niets opvallends aan opmerken, lijden onder een verstoorde lichaamsbeleving: Body Dysmorphic Disorder (BDD). Er is een sterke focus op deze beleefde afwijkingen of onvolmaaktheid en ook al is er soms wel sprake van kleine oneffenheden, de negatieve beleving ervan staat niet in verhouding tot een objectieve beoordeling.

12 Morfodysforie 2 BDD is gezien in de leeftijd van 6 tot 80 jaar en verdeeld over 61 % vrouwen en 39 % mannen. Meestal ontwikkeld het zich in de leeftijd van 11 tot 20 jaar.

13 Morfodysforie 3 De ene persoon kan blijven functioneren waardoor het onopgemerkt blijft voor anderen, voor iemand met een zwaardere vorm lukt dat niet. Het helpt niet als mensen zeggen tegen iemand met BDD dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, want wat anderen denken en vinden heeft geen invloed op het beeld wat die persoon van zichzelf heeft.

14 Morfodysforie 4 Voor mensen uit de omgeving kan dit heel moeilijk zijn om te begrijpen. Sommige mensen met BDD hebben liever dat ze blind zijn, een arm missen of kanker hebben omdat mensen dan zouden geloven dat er iets mis met ze is, ze dan veel meer begrip kunnen krijgen en ze minder geïsoleerd raken. Het komt ook voor dat ze een lichaamsdeel dat ze lelijk vinden liever willen amputeren dan verder te leven met dat lelijke deel van zichzelf. Veel mensen met BDD durven het niet te vertellen aan hun omgeving en vaak niet eens aan de persoon die het meest dichtbij staat

15 Obesitas Oorzaken? Gevolgen?

16 Lees de casus op blz 65 en 66… Geeft je profecionele mening…

17 Verdieping: lees blz. 67 t/m 69…
Wat valt je op…


Download ppt "Stoornis/beperkingen Eetstoornissen en obesitas: Les 2"

Verwante presentaties


Ads door Google